10 απορίες που έχει κάθε έγκυος

Boom Team
Mon, 23/12/2019 - 22:13

Το τεστ βγήκε θετικό και τις τρεις φορές, το επιβεβαίωσε και ο γιατρός και μαζί με την ανείπωτη χαρά και τη συγκίνηση έρχονται κι οι απορίες... Μπορώ να βάψω τα νύχια μου; Τα μαλλιά μου; Απαγορεύονται τα ταξίδια; Ακολουθούν όλες οι απαντήσεις στις 10 πρώτες απορίες που θα σας έρθουν στο μυαλό... 

 

1. Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου;

Μπορείς να κάνεις ό,τι θες μετά τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης, αρκεί η βαφή να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα του κεφαλιού σου. Συμβουλεύσου τον γιατρό σου, ενημέρωσε τον κομμωτή και, ιδανικά, προτίμησε ανταύγειες που δεν ξεκινούν από τη ρίζα.

 

2. Μπορώ να συνεχίσω να πίνω τον καφέ μου;

Είναι σχεδόν βέβαιο πως τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης δεν ήθελες να τον δεις μπροστά σου τον αγαπημένο σου καφέ! Τώρα όμως, που η γεύση επανήλθε, μπορείς να τον απολαύσεις ξανά αλλά με περιορισμό! Μπορείς να καταναλώνεις 200 mg καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή 1-2 κούπες στιγμιαίου καφέ ή 1 κούπα καφέ φίλτρου.

 

3. Θα πρέπει να απομακρύνω τη γάτα μου;

Όχι! Οι επιστήμονες συμφωνούν πως καμία γάτα δεν πρέπει να απομακρυνθεί από την έγκυο ιδιοκτήτριά της. Απλώς ανάθεσε σε κάποιον άλλο τον καθαρισμό της άμμου της και μην ξεχνάς να πλένεις σχολαστικά τα χέρια σου έπειτα από κάθε χάδι που θα της προσφέρεις!

 

4. Μπορώ να κάνω ημιμόνιμο μανικιούρ/πεντικιούρ;

Δεν υπάρχουν επίσημες μελέτες που να εγγυώνται την ασφάλεια, ιδιαίτερα για την ακτινοβολία UV αλλά και για τα χημικά. Η σύσταση είναι να αποφεύγεται κατά την κύηση το ημιμόνιμο μανικιούρ/πεντικιούρ. Ωστόσο, είναι καλύτερα να ρωτήσεις τον γιατρό σου.


απορίες εγκύου

5. Το κάπνισμα πρέπει να κοπεί εντελώς;

Ναι! Και εδώ δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση. Το κάπνισμα –ενεργητικό ή και παθητικό ακόμη– έχει πολλές, επιβεβαιωμένες αρνητικές συνέπειες, όπως η μείωση παροχής οξυγόνου στο έμβρυο, ο κίνδυνος αποβολής και, δυστυχώς, συνδέεται και με το παιδικό άσθμα.

 

6. Μπορώ να πίνω αλκοόλ;

Η απάντηση είναι «όχι». Οι επιστήμονες δεν έχουν συμφωνήσει στη μέγιστη επιτρεπτή ποσότητα αλκοόλ που μπορεί να καταναλώσει μια έγκυος, οπότε σου προτείνουμε να το αποφύγεις καλύτερα! Δοκίμασε όμως μια μπίρα χωρίς αλκοόλ. Είναι τέλεια!

 

7. Μπορώ να κάνω laser στο μπικίνι;

Θεωρητικά μπορείς, έχοντας όμως απαραίτητα τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου. Για λόγους που θα σου εξηγήσει ο ίδιος, το laser είναι καλό να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της κύησης.

 

8. Το σούσι επιτρέπεται;

Όχι! Οτιδήποτε άψητο είναι no-go για την εγκυμοσύνη!

 

απορίες εγκύου

9. Μπορώ να ταξιδέψω με αεροπλάνο;

Φυσικά! Πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου –και εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις–, μπορείς να ταξιδέψεις κανονικά τουλάχιστον μέχρι να κλείσεις τον έκτο μήνα. Από την 28η εβδομάδα κι έπειτα ίσως σου ζητηθεί ιατρική βεβαίωση. Ιδανικά, θα προτείναμε να μην ταξιδέψεις μετά την 32η εβδομάδα!

 

απορίες εγκύου

10. Μήπως είναι καλύτερα να μη φοράω ζώνη στο αυτοκίνητο;

Φυσικά και όχι! Η ζώνη είναι υποχρεωτική και αυτό δεν τίθεται προς συζήτηση. Μπορείς μάλιστα να προμηθευτείς την ειδική ζώνη για εγκύους που τοποθετείται κάτω από την κοιλιά και ανάμεσα στο στήθος!

 

Plus 1: Το σεξ είναι επικίνδυνο;

Μέχρι ο γιατρός σου να πει το αντίθετο, το σεξ είναι μια υπέροχη στιγμή ανάμεσα στην έγκυο γυναίκα και τον σύζυγό της! Οπότε, απόλαυσέ το, σε φυσιολογικά πλαίσια πάντα!

 

BOOM important note: Θυμήσου πως κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική! Το πιο σωστό είναι όλες αυτές τις απορίες να τις απευθύνεις στον γιατρό σου, που ξέρει ακριβώς την πορεία της δικής σου εγκυμοσύνης!