Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι προβλέπεται για τις μετακινήσεις μιας οικογένειας με παιδιά;

Εύα Ανυφαντή
Wed, 25/03/2020 - 13:29
0 Comments

Μετά την ανακοίνωση των νέων έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, οι οικογένειες αναρωτιούνται εάν μπορούν να μετακινηθούν και υπό ποιες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, μπορούμε να βγούμε έξω με τα παιδιά για σωματική δραστηριότητα και εκτόνωση; Και τι γίνεται αν θέλουμε να πάμε κάπου με το αυτοκίνητο; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που έχουν γεννηθεί. Ποιες διευκρινίσεις έχουν δώσει οι αρμόδιες αρχές;

Για το αυτοκίνητο

  • Ενώ ο κανονισμός προβλέπει έως δύο άτομα ανά αυτοκίνητο, στα παιδιά γίνεται εξαίρεση και επιτρέπεται να επιβαίνουν ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα.
  • Σε περίπτωση μετάβασης σε τελετή (γάμος, κηδεία) επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η συνύπαρξη έως τριών ατόμων στο ίδιο αυτοκίνητο, αρκεί όμως να είναι συγγενείς α’ βαθμού (π.χ. μια οικογένεια με ένα παιδί).
  • Επιτρέπεται επίσης η μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων σε διάσταση εφόσον είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Για μετακινήσεις με τα πόδια

Και τι γίνεται με τη σωματική δραστηριότητα της οικογένειας εκτός σπιτιού; Ανάμεσα στους αποδεκτούς λόγους μετακίνησης είναι η σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου (χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται τι προβλέπεται για τα ανήλικα παιδιά). Σε κάθε περίπτωση, η παραμονή σε πάρκα, άλση και παιδικές χαρές απαγορεύεται και τιμωρείται με πρόστιμο.

Βασικές προϋποθέσεις προτού βγούμε από το σπίτι ανεξαρτήτως του λόγου μετακίνησης είναι να έχουμε μαζί μας ταυτότητα ή διαβατήριο και την αντίστοιχη βεβαίωση μετακίνησης ή την απάντηση στο sms που έχουμε στείλει στο 13033 (όλες οι λεπτομέρειες και η σχετική φόρμα στο forma.gov.gr).