BOOM weekly menu | Ο Γαβριήλ Νικολαΐδης προτείνει 5 πρωτότυπες συνταγές που θα λατρέψουν τα παιδιά

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Sun, 15/03/2020 - 14:34
0 Comments

Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι για μια μαμά να σκεφτεί το γεύμα της επόμενης ημέρας...! Την απάντηση στο δύσκολο ερώτημα μας δίνει ο Cool Artisan Γαβριήλ Νικολαΐδης, με πρωτότυπες συνταγές για όλη την εβδομάδα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

Cool Artisan Γαβριήλ Νικολαΐδης

Δευτέρα

Βελουτέ πράσου με μπιφτέκια πατάτας | Kids go gourmet!

Για τη βελουτέ πράσου: 

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο | 1 σκελίδα σκόρδο | 2 κρεμμυδάκια φρέσκα | 4 πράσα, κομμένα σε φέτες | 3 κολοκύθια πράσινα, κομμένα σε φέτες | 1 πατάτα, κομμένη σε μικρούς κύβους | ½ λίτρο ζωμό λαχανικών | 1 κ.γ. πάπρικα καυτερή |1 κ.γ. θυμάρι | μισό ποτήρι λευκό κρασί | 80 ml ελαιόλαδο | αλάτι & πιπέρι

Για τα burger πατάτας: 

2 πατάτες κομμένες σε κύβους | 1 κ.γ. πάπρικα καυτερή | 1 κ.γ. Θυμάρι | 50-70 γρ. αλεύρι βρώμης | 30 ml ελαιόλαδο | αλάτι & πιπέρι

How to:

Για τη βελουτέ πράσου

Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ώστε να τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε, στη συνέχεια, το πράσο και ανακατεύουμε τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθεί. Σβήνουμε με λευκό κρασί. Προσθέτουμε τα κολοκύθια, την πατάτα, τον ζωμό λαχανικών και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Προσθέτουμε την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Ομογενοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ και σερβίρουμε.

Για τα burger πατάτας

Λαδώνουμε ένα ταψάκι και τοποθετούμε μέσα τις πατάτες με το θυμάρι, την πάπρικα και το αλατοπίπερο. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και μεταφέρουμε τις πατάτες (ενώ είναι ζεστές) σε ένα μπλέντερ. Προσθέτουμε τη βρώμη και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο να κάψει σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, φτιάχνουμε με δύο κουτάλια μικρά μπιφτέκια από τον χυλό της πατάτας και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι. Όταν κάθε μπιφτέκι πατάτας πάρει χρώμα από τη μία πλευρά, το γυρίζουμε από την άλλη. Σερβίρουμε τη σούπα με τα μπιφτέκια πατάτας από πάνω ή στο πλάι και διακοσμούμε με λεπτές φέτες από φρέσκο κρεμμυδάκι.

Τρίτη

Tυλιχτό με «γύρο» μανιταριών | Το σουβλάκι των Vegan

500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους | 50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο | 1 κ.γ. καυτερή πάπρικα | 1 κ.γ. κάρυ | 1 κ.γ. κύμινο | 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα & μπούκοβο | 1 κ.γ. αλάτι

Για το στήσιμο

αραβικές πίτες | αβοκάντο | τοματίνια | 1 baby κολοκυθάκι κομμένο σε λεπτές φέτες

How to:

Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε ένα μεγάλο τηγάνι. Ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια και όλα τα μπαχαρικά και τα σοτάρουμε μέχρι να χάσουν όλα τα υγρά τους, ανακατεύοντας τακτικά.

Στήσιμο

Μπορείτε να συνδυάσετε τα μανιτάρια με γουακαμόλε, vegan μαγιονέζα ή όποια άλλη αλοιφή θέλετε. Εγώ θα πρότεινα την επιλογή του αβοκάντο, φέτες από τοματίνια και φέτες από baby κολοκυθάκια μέσα σε πιτάκι, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε αμέσως. Σε άλλη περίπτωση, το αποθηκεύετε σε ένα αεροστεγές δοχείο ώστε το παιδί σας να το πάρει στο σχολείο την επόμενη ημέρα ως snack.

Τετάρτη

Τάρτα με κοτόπουλο και λαχανικά | Easy peasy lemon squeezy

1 φύλλο αλμυρής τάρτας | 3 φιλέτα από μπούτι κοτόπουλο κομμένα σε μικρά κομμάτια | 1 κόκκινη πιπεριά | 1 πράσινη πιπεριά | 1 κολοκύθι | 2 καρότα | 1 μελιτζάνα | 200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο | 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη | 200 γρ. γιαούρτι | 3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη (μόνο τα φύλλα) | 3 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο (μόνο τα φύλλα) | 2 αυγά | αλάτι & πιπέρι

How to:

Βάζουμε τη ζύμη σε μια ταρτιέρα και την προψήνουμε για λίγα λεπτά. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κύβους 0,5 εκ. και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια μαγειρεύουμε τα φιλέτα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και μόλις είναι έτοιμα τα ψιλοκόβουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και προσθέτουμε τα τυριά, τα οποία αναμειγνύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντάς τα. Γεμίζουμε την προψημένη βάση με τη γέμιση που μόλις ετοιμάσαμε και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.

Πέμπτη

Ζυμαρικά με σάλτσα αβοκάντο και γαρίδες | Perfetto!

ζυμαρικά (για 2 μερίδες) | 150 γρ. λαχανικά (πιπεριές, καρότα, κολοκύθι, αρακά ή ό,τι άλλο της αρεσκείας σας) | 1 ώριμο αβοκάντο | 10 γαρίδες, καθαρισμένες | ½ λεμόνι, χυμό και ξύσμα | 1 κ.γ. μπούκοβο | 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά | ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο | αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

How to:

Βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα, ενώ συγχρόνως κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας στην ίδια κατσαρόλα μαζί με τα λαχανικά και μόλις είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε και τα σουρώνουμε. Σε ένα τηγάνι βάζουμε να κάψουν 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες. Μόλις είναι έτοιμες και από τις δύο πλευρές, ρίχνουμε στο τηγάνι τα ζυμαρικά με τα λαχανικά και ανακατεύουμε. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε την ψίχα από το αβοκάντο με τον χυμό λεμονιού, το μπούκοβο, την πάπρικα, τον δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Μεταφέρουμε τη σάλτσα από το μπλέντερ στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε αμέσως.

Παρασκευή

Ζυμαρικά κοχύλια γεμιστά με σάλτσα σπανάκι-φέτα | Το γεύμα του Ποπάι με θαλασσινή αύρα

30 κοχύλια (ζυμαρικά) | 1 πράσο | 2 κρεμμυδάκια φρέσκα | 1 κρεμμύδι ξερό | 1 σκελίδα σκόρδο | 500 γρ. σπανάκι baby | ελαιόλαδο για το σοτάρισμα | 2 κ.σ. πέστο βασιλικού | 100 γρ. Φέτα | 100 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης | 50 γρ. παρμεζάνα | 4-5 τοματίνια

How to:

Βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει και στη συνέχεια ρίχνουμε αλάτι. Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού, προσθέτουμε τα κοχύλια και τα βράζουμε για 3 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα τα αποσύρουμε και τα σουρώνουμε. Πλένουμε καλά το σπανάκι και κόβουμε το κρεμμύδι σε κυβάκια. Κόβουμε το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες, πολτοποιούμε το σκόρδο, ενώ συγχρόνως κόβουμε τη φέτα σε κυβάκια. Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να κάψει, στο οποίο προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια το πράσο, το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Αργότερα προσθέτουμε και το σπανάκι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ώσπου να μαραθεί καλά, να χάσει λίγα από τα υγρά του και να μοιάζει με το μείγμα που φτιάχνουμε για σπανακόπιτα. Προσθέτουμε τα τυριά και το πέστο βασιλικού και σιγομαγειρεύουμε μέχρι το σπανάκι να χάσει τελείως τα υγρά του. Στη συνέχεια παίρνουμε τα κοχύλια και με ένα κουταλάκι τα γεμίζουμε ένα ένα. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι που έχουμε καλύψει με ελαιόλαδο και προσθέτουμε μερικά τοματίνια (κομμένα στη μέση) και τριμμένη παρμεζάνα. Τέλος, ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά.

Instagram @gabnikolaidis

Photo: Δανάη Ίσαρη

Location: Littles Preschool Education 

Διαβάστε ολόκληρο το νέο τεύχος του BOOM εδώ

boom cover σάββας πούμπουρας