Workaholic mum at home: 5 τρόποι να κρατήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση στο σπίτι

Boom Team
Thu, 26/03/2020 - 13:38

Αν ανήκετε στην κατηγορία των εργαζόμενων μαμάδων που λόγω της πανδημίας του κορονοϊού βρέθηκαν με άδεια στο σπίτι, πιθανότατα θα έχετε ήδη διαπιστώσει ότι είναι ευχή και κατάρα μαζί. Ξαφνικά έχετε άφθονο ελεύθερο χρόνο στα χέρια σας, που από τη μία σας αφήνει το περιθώριο για ξεκούραση και παιχνίδι με τα παιδιά, από την άλλη σάς προκαλεί ένα πλήθος αντιφατικών συναισθημάτων, από αμηχανία μέχρι απελπισία, αφού όλο αυτό που ζούμε δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.

boom εργασιομανής μαμά σε καραντίνα

Λέγεται ότι ο Σαίξπηρ έγραψε τον «Βασιλιά Ληρ» σε περίοδο καραντίνας λόγω της πανούκλας. Ακόμα κι αν εσείς δεν έχετε την έμπνευση -και σίγουρα ούτε την ησυχία στο σπίτι- του μεγάλου βάρδου, αντί να σκρολάρετε στα social media, κρατήστε αυτό: ότι κάθε εποχή δοκιμασίας και απομόνωσης μπορεί να γίνει αφορμή για ασχολίες που κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση και, ενίοτε, οδηγούν στη γέννηση μιας νέας ιδέας ή ενός νέου καλλιτεχνικού έργου. Δραστηριότητες που δίνουν την ευκαιρία σε (υπερ)δραστήριες μαμάδες να διοχετεύσουν την ενέργεια και τη δημιουργικότητά τους, ακόμα και αν είναι περιορισμένες στους τέσσερις τοίχους. Μερικές προτάσεις;

• Μαθήματα εξ αποστάσεως: Το e-learning δεν σταματά μόνο στις σχολικές ηλικίες, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρη τη ζωή μας. Αυτή την περίοδο μπορείτε να αναζητήσετε online σεμινάρια για να ειδικευτείτε (ή να γνωρίσετε) όποιο αντικείμενο ονειρεύεστε. Ενδεικτικά, στην ιστοσελίδα Masterclass (www.masterclass.com), με 15 δολάρια τον μήνα παραδίδονται μαθήματα από τους κορυφαίους του κόσμου, όπως μαγειρική από τον Gordon Ramsay, σκηνοθεσία από τον Martin Scorcese και φωτογραφία από την Annie Leibovitz.

boom εργασιομανής μαμά σε καραντίνα

• Γυμναστική από το σαλόνι: Η άσκηση δεν διατηρεί σε καλή φυσική κατάσταση μόνο το σώμα αλλά και το πνεύμα, ιδιαίτερα αν δοκιμάσουμε μια νέα μορφή προπόνησης, που θα μας μυήσει σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και κίνησης. Για παράδειγμα, στο κανάλι του YouTube Popsugar Fitness θα βρούμε ένα πλήθος προγραμμάτων fitness με όλες τις νέες τάσεις των τελευταίων χρόνων και πολλούς celebrity trainers να μας καθοδηγούν.

boom εργασιομανής μαμά σε καραντίνα

• Δραστηριότητες με ιαπωνικό ζεν: Αυτές τις μέρες όλες έχουμε σκεφτεί να ασχοληθούμε με το πλέξιμο, την αγγειοπλαστική ή, απλά, τη μαγειρική – δραστηριότητες που θα κρατήσουν τα χέρια απασχολημένα και θα βάλουν το μυαλό σε κίνηση. Όλες είναι φανταστικές ιδέες, αλλά με κάποιον τρόπο το ιαπωνικό ζεν ταιριάζει ιδιαίτερα σε περιόδους αδράνειας. Στο ρεπερτόριό μας λοιπόν μπορούμε να προσθέσουμε τέχνες όπως τα origami, οι υπέροχες κατασκευές από χαρτί, ή να επιδιορθώσουμε σπασμένα κεραμικά με το kintsugi, που ενώνει τις ραφές με σκόνη χρυσού, μετατρέποντας την ατέλεια σε ατού. Στο YouTube θα βρούμε άπειρα tutorials στα αγγλικά.

boom εργασιομανής μαμά σε καραντίνα

• Καλλιτεχνική ξενάγηση σε όλο τον κόσμο: Μπορεί τα μεγαλύτερα μουσεία να έχουν κλείσει λόγω της επιδημίας, αλλά οι πόρτες τους παραμένουν διαρκώς ανοιχτές μέσα από προγράμματα όπως το Google Arts & Culture, που προσφέρει εικονικές ξεναγήσεις σε πάνω από 1.200 κορυφαία ιδρύματα και συλλογές τέχνης.

boom εργασιομανής μαμά σε καραντίνα

• Δημιουργική απασχόληση για παιδιά και γονείς: Τώρα το παιχνίδι με τα παιδιά μπορεί να γίνει αφορμή για καλλιτεχνική δημιουργία. Στήστε ένα κουκλοθέατρο στο σπίτι, γράψτε και σχεδιάστε παρέα ένα παραμύθι, δημιουργήστε ένα κολλάζ από υλικά χειροτεχνίας – ή, γιατί όχι, από υλικά που μαζέψατε από την αυλή–, δημιουργήστε αυτοσχέδιες μάσκες ομορφιάς, παίξτε παιχνίδια στρατηγικής, επινοήστε νέα αισθητηριακά κουτιά για τα μικρότερα παιδιά, σκαρώστε σκετσάκια, παραγγείλετε ένα σετ παιδικών πειραμάτων STEM από το διαδίκτυο. Όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, το μοναδικό όριο είναι η φαντασία.

boom εργασιομανής μαμά σε καραντίνα

 

Από τη Γεωργία Καρκάνη