Αφήστε το παιδί σας να βαρεθεί: 5 λόγοι που θα σας πείσουν ότι χρειάζεται κι εκείνο τον δικό του ελεύθερο χρόνο

Τόνια Παπαμιχαλοπούλου
Tue, 02/03/2021 - 14:36
0 Comments

Όταν γίνεστε γονείς νομίζετε ότι τρέχετε σε μαραθώνιο χωρίς τερματισμό, σε έναν μαραθώνιο που μέσα στη μεγάλη διαδρομή του θα υπάρξουν στιγμές που θα κουραστείτε ή ακόμα και στιγμές που θα βαρεθείτε να τρέχετε. Η πλήξη αλλά και το να νιώθετε κάποιες στιγμές ότι βαριέστε, είναι μέρος του παιχνιδιού και γενικά ολόκληρης της ζωής μας. Είναι οκ να βαριέστε μια μέρα να φέρετε εις πέρας όλες τις γονικές υποχρεώσεις, είναι οκ μια μέρα να βαριέστε να παίξετε ή να διαβάσετε τα παιδιά σας, όπως είναι οκ να αφήσετε και τα παιδιά σας να βαρεθούν, να μείνουν μόνα με τον εαυτό τους και να κρίνουν τα ίδια πώς θέλουν να περάσουν τον ελεύθερό τους χρόνο. Μπορεί στην αρχή να έχετε τύψεις ότι τα αφήνετε μόνα τους (και δεν τα απασχολείτε με κάτι) ή ακόμα μπορεί και τα παιδιά σας να παραπονεθούν, όμως μην ανησυχείτε, μιας και μόνο λίγα λεπτά αρκούν για να βρουν με τι θέλουν να απασχοληθούν ή να παίξουν. Και θυμηθείτε, το να τα μάθετε να διαχειρίζονται μόνα τους την πλήξη και τη ''βαρεμάρα'' είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να τους μάθετε και σίγουρα θα τα βοηθήσει στη μετέπειτα ζωή τους...

 5 λόγοι που θα σε πείσουν ότι το παιδί σου χρειάζεται κι εκείνο τον δικό του ελεύθερο χρόνο:

 

1. Μπορεί να γίνει πιο δημιουργικό

Το μυαλό δεν πηγαίνει πάντα εκεί που θέλουμε, αφού του αρέσει να περιπλανιέται και να ταξιδεύει! Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι γίνονται πιο δημιουργικοί όταν βαριούνται και αυτό φυσικά δεν εξαιρεί τα μικρά παιδιά. Όταν νιώθουμε πως βαριόμαστε, τότε είναι που αρχίζουμε να ονειρευόμαστε και εκείνη τη στιγμή ακριβώς πυροδοτούνται οι δημιουργικές σκέψεις. Αφήστε το λοιπόν να βαρεθεί και να είστε σίγουροι ότι θα γυρίσει με τις πιο δημιουργικές ιδέες, κατασκευές και ζωγραφιές!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / Κsenia Chernaya (Pexels)

 

2. Μπορεί να γίνει πιο αυτόνομο

Με το να του δίνετε τον ''χώρο'' του και να το αφήνετε να αξιοποιεί όπως θέλει εκείνο τον ελεύθερο χρόνο, θα κάνετε το παιδί σας πιο αυτόνομο και γεμάτο αυτοπεποίθηση. Όταν δεν είστε μονίμως από πάνω του και δεν ασχολείστε συνεχώς μαζί του, του υπενθυμίζετε ότι τελικά δεν είναι το επίκεντρο του κόσμου, μια σκέψη που θα το βοηθήσει γενικότερα στη ζωή του και στις μετέπειτα αποφάσεις του. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / Pixabey (Pexels)

 

3. Μπορεί να αποκτήσει περισσότερη αντίληψη

Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από την αντίληψη. Είναι εκείνο το στοιχείο που αν από μικρή ηλικία αναπτυχθεί, τότε η ενήλικη ζωή θα είναι πιο βατή και η αποφυγή δύσκολων καταστάσεων θα φαντάζει μονόδρομος. Όσο είναι μόνο του το παιδί, θα έχει τη δυνατότητα να κρίνει τυχόν προβλήματα ή δυσκολίες και να πάρει αποφάσεις για το δικό του καλό. Αφήστε το να πάρει αποφάσεις, ακόμα και αν κάνει λάθος. Μόνο τότε θα αποκτήσει αντίληψη και κριτική σκέψη!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / Allan Mas (Pexels)

 

4. Μπορεί να βελτιωθεί η ψυχολογία του

Τα παιδιά σήμερα έχουν πολλές υποχρεώσεις, ενώ τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρίσκονται πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή είτε γιατί κάνουν τα μαθήματά τους είτε γιατί απλά παίζουν. Όταν λοιπόν έρχεται η μαγική στιγμή του ελεύθερου χρόνου, τότε η ψυχολογία αλλάζει και το άγχος πάει περίπατο. Νιώθουν αμέσως ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, ακόμα και να μην κάνουν τίποτα. Άλλωστε αυτή είναι και η μαγεία της ''βαρεμάρας''!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / Huy Phan (Pexels)

 

5. Μπορεί να κάνει καλό και στους γονείς

Όταν τα παιδιά περνούν μόνα τους τον ελεύθερο χρόνο που έχουν στη διάθεση τους, τότε και οι γονείς έχουν τον δικό τους προσωπικό χρόνο για να κάνουν ό,τι επιθυμούν.  Να τελειώσουν δουλειές που πάντα μένουν μισές ή να ξεκουραστούν. Στο τέλος, μετά από αυτό το μικρό διάλλειμα και οι δύο πλευρές είναι ευχαριστημένες και πανέτοιμες να περάσουν και πάλι, ατελείωτες ώρες μαζί. 

 

BOOM tip: Αφήστε τα παιδιά σας να βαρεθούν! Η ζωή είναι τόσο όμορφη και διασκεδαστική που αποκλείεται να μην βρουν να κάνουν αυτό που τους εκφράζει και αυτό που τους κάνει νιώθουν καλά!