Εμβόλια και εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Boom Team
Thu, 21/01/2021 - 14:20
0 Comments

Επιτρέπονται ή όχι τα εμβόλια στην εγκυμοσύνη; Με αφορμή την κυκλοφορία του εμβολίου για τον κορωνοϊό, ζητήσαμε από τον γυναικολόγο αναπαραγωγής Ευριπίδη Μαντούδη σαφείς οδηγίες για όλα τα εμβόλια που επιτρέπονται ή συστήνονται στην εγκυμοσύνη.

Jonathan Smith @ Unsplash 

Εμβόλιο Covid -19

Στις 12 Ιανουαρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και την Εμβρυολογία (European Society of Human Reproduction and Embryology – ESHRE) δημοσίευσε μια νέα δήλωση σχετικά με τον εμβολιασμό των εγκύων για τη νόσο COVID-19.

“Όπως αναφέρεται σε προηγούμενα έγγραφα καθοδήγησης της ESHRE, οι έγκυες ασθενείς με Covid-19 παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρότερη ασθένεια από ό,τι οι μη έγκυες συνομίληκές τους. Εμβόλια κατά ασθενειών όπως ο τέτανος, ο κοκκύτης και η γρίπη έχουν θεωρηθεί ως ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά η ασφάλεια των εμβολίων για Covid-19 στην ανθρώπινη εγκυμοσύνη δεν έχει ακόμη μέχρι σήμερα αξιολογηθεί.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει ότι η απόφαση για το αν θα πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι οι έγκυες γυναίκες, θα πρέπει να λαμβάνεται κατόπιν στενής ιατρικής παρακολούθησης και εξέτασης των πλεονεκτημάτων και των κινδύνων για κάθε γυναίκα ξεχωριστά.

Παρόμοιες συμβουλές παρέχονται σχετικά με τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται για την έλλειψη μακροχρόνιων μελετών σε ανθρώπους σχετικά με τον εμβολιασμό του COVID-19, χωρίς να αποκλείονται από τα προγράμματα εμβολιασμού.”

(Πηγή: https://www.eshre.eu/Home/COVID19WG)

Ο κύριος Μαντούδης δήλωσε σχετικά: "Μέχρι πρότινος η οδηγία ήταν ‘όχι εμβόλιο για τον κορωνοϊό στις εγκύους’. Πλέον, δίνεται η δυνατότητα να εμβολιαστούν κάποιες έγκυες για τις οποίες κρίνεται ότι ο εμβολιασμός προσφέρει πλεονεκτήματα σημαντικότερα από τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις στα θέματα του Covid-19 και του εμβολιασμού τόσο των ζευγαριών που προτίθενται να ξεκινήσουν θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όσο και εγκύων. Καθώς λαμβάνουν έγκριση όλο και περισσότερα εμβόλια και εμβολιάζονται όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας, τόσο ενημερώνονται και εξειδικεύονται οι σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες. Εμείς ενημερώνουμε τους ασθενείς μας πάντα με βάση τα τελευταία δεδομένα.

Χρειάζεται να τονίσουμε το εξής: κάθε έγκυος και κάθε εγκυμοσύνη είναι ξεχωριστή και αντίστοιχα η ιατρική προσέγγιση και συμβουλή πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Αυτό είναι κάτι που εφαρμόζουμε με απόλυτη προσήλωση.”

 

Εμβόλια ρουτίνας στην κύηση

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων (ACOG) καθώς και την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (Ε.Μ.Γ.Ε), η ενεργητική ανοσοποίηση των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας προστατεύει τόσο τις ίδιες, όσο και τα έμβρυά τους από τη νοσηρότητα που προκαλούν διάφορες λοιμώξεις. Ιδανικά η ενεργητική ανοσοποίηση των γυναικών, δηλαδή ο εμβολιασμός , θα πρέπει να λαμβάνει χώρα πριν την σύλληψη.

Παρ’ όλ’ αυτά η χρήση συγκεκριμένων εμβολίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συστήνεται καθώς είναι επωφελής τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο χωρίς ουσιαστικές ανεπιθύμητες ενέργειες, με αντιπροσωπευτικότερους τους εμβολιασμούς κατά της γρίπης και του κοκκύτη κατά τη διάρκεια κάθε εγκυμοσύνης.

Suhyeon Choi @ Unsplash 

Εμβόλιο έναντι της γρίπης

 • Όλες οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σκοπεύουν να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια έξαρσης της εποχικής γρίπης οφείλουν να εμβολιαστούν με το αδρανοποιημένο εμβόλιο έναντι της γρίπης
 • Η χορήγηση του εμβολίου μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε τρίμηνο της κύησης.
 • Ο εμβολιασμός της εγκύου μειώνει την πιθανότητα νόσησης από εποχική γρίπη, μειώνει τη μητρική νοσηρότητα, εισαγωγές των εγκύων γυναικών στο νοσοκομείο και βελτιώνει το περιγεννητικό αποτέλεσμα
 • Επιπλέον προσφέρει προστασία στο έμβρυο αλλά και στο νεογνό για μήνες μετά τη γέννηση καθώς τα IgG αντισώματα περνούν στο έμβρυο μέσω του πλακούντα, ενώ επιπρόσθετη προστασία στο νεογνό προσφέρει ο θηλασμός μέσω μεταφοράς IgA αντισωμάτων

Εμβολιασμός έναντι του τετάνου, της διφθερίτιδας και του κοκκύτη (TDAP):

 • χορηγείται ιδανικά μεταξύ των 27-36 εβδομάδων κύησης
 • η χρήση του Tdap μπορεί να γίνει νωρίτερα στην κύηση σε περιπτώσεις επιδημίας κοκκύτη ή μετά από τραυματισμό της εγκύου για προφύλαξη από τον τέτανο
 • αν δεν έχει πραγματοποιηθεί προ τοκετού, η χορήγησή του πρέπει να γίνει κατά τη λοχεία, με σκοπό τόσο την ανοσοποίηση του περιβάλλοντος του νεογνού έναντι του κοκκύτη όσο και την παθητική μεταφορά αντισωμάτων σε αυτό μέσο του θηλασμού.
 • ο εμβολιασμός με μία δόση Tdap συστήνεται και στο άμεσο περιβάλλον του νεογνού (δηλαδή τα άτομα που έρχονται σε επαφή με αυτό και ασχολούνται με τη φροντίδα του)
Anastasiia Chepinska @ Unsplash

Ειδικοί εμβολιασμοί που συστήνονται με βάση συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις, όταν δηλαδή οι γυναίκες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου:

 • Εμβόλιο έναντι του Πνευμονιοκόκκου: ο εμβολιασμός θα πρέπει ιδανικά να γίνει πριν τη σύλληψη, αν και οι ενδείξεις του εμβολιασμού δεν μεταβάλλονται από την κύηση.
 • Σε περίπτωση που μια έγκυος γυναίκα χρήζει εμβολιασμού και δεν εμβολιάστηκε πριν τη σύλληψη, η χρήση του εμβολίου φαίνεται να είναι ασφαλής στο 2ο και το 3ο τρίμηνο της κύησης.
 • Εμβόλιο έναντι του αιμόφιλου της Ινφλουένζας: Η κύηση δεν αλλάζει τις ενδείξεις του εμβολιασμού, ο οποίος έχει δειχθεί ότι είναι ασφαλής στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.
 • Εμβολιασμός έναντι του Μηνιγγιτιδόκοκκου
 • Εμβόλιο έναντι της Ηπατίτιδας Β
 • Εμβόλιο έναντι της Ηπατίτιδας Α
 • Εμβόλιο έναντι του Κίτρινου Πυρετού: η χορήγηση του κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να είναι αιτιολογημένη στην περίπτωση που το ταξίδι της εγκύου σε ενδημικές περιοχές δεν μπορεί να αποφευχθεί
 • Εμβόλιο έναντι της πολιομυελίτιδας: Η χορήγηση του αδρανοποιημένου εμβολίου έναντι της πολιομυελίτιδας (IPV) σε εγκύους δεν έχει φανεί να προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες σχετιζόμενες με την κύηση ή το έμβρυο
 • Εμβόλιο έναντι του Τυφοειδούς πυρετού
 • Εμβόλιο έναντι της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
 • Εμβόλιο έναντι της λύσσας
 • Εμβόλιο έναντι της ευλογιάς
 • Εμβόλιο έναντι του Άνθρακα

 

Ο Δρ Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG, μαιευτήρας – γυναικολόγος Αναπαραγωγής, υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «Γέννημα IVF»