Γέννησε τα παιδιά της θείας της γνωρίζοντας ότι «τα έμβρυα που μεγαλώνουν στο σώμα της δεν είναι δικά της.» | Μια παρένθετη μητέρα εξομολογείται

Boom Team
Sun, 05/12/2021 - 17:14

Η Φαίη Ελευθεριάδου απέκτησε το πρώτο της παιδί στα 20. Μερικά χρόνια αργότερα έγινε παρένθετη μητέρα, φέρνοντας στον κόσμο τα δίδυμα παιδιά της θείας της. Σήμερα, κυοφορεί πάλι δίδυμα, όντας παρένθετη μητέρα για δεύτερη φορά. Από το πρώτο κιόλας λεπτό της συνομιλίας μας καταλάβαμε ότι έχει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να μοιραστεί. Τι λέτε; Να τη γνωρίσουμε;

Φωτογραφία από τον χρήστη Janko Ferlic στο Pexels

Μαμά στα 20. Δύο φορές παρένθετη μητέρα. Πες μας λίγα περισσότερα για εσένα!

«Είμαι πολύ αισιόδοξη, εξωστρεφής, εργατική, λατρεύω το διάβασμα και τη μουσική!»

Τι πίστευες για την παρένθετη μητρότητα, πριν γίνεις η ίδια παρένθετη μητέρα;

«Απολύτως τίποτα. Είχα διαβάσει γι’ αυτό, το είχα δει σε ταινίες, αλλά στο μυαλό μου συνέβαινε μόνο στο εξωτερικό. Δεν είχα σκεφτεί το ενδεχόμενο να γίνω παρένθετη μητέρα, ούτε το να μείνω έγκυος ξανά. Έχω αποφασίσει πολύ συνειδητά ότι δεν θέλω άλλα παιδιά.»

Ποια είναι/ ήταν η σχέση σου με τους γονείς;

«Πρώτη φορά έγινα παρένθετη μητέρα κυοφορώντας τα παιδιά της θείας μου. Η ίδια γνώριζε από πολύ μικρή ότι δεν θα ήταν σε θέση να κάνει παιδιά και φυσικά αυτό ήταν κάτι που είχε μοιραστεί εξαρχής με τον σύζυγό της. Παρ' όλ' αυτά, η επιθυμία τους να γίνουν γονείς ήταν πολύ μεγάλη για να την εμποδίσει κάτι τόσο μικρό.»

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να θέλεις να γίνεις παρένθετη μητέρα για δεύτερη φορά;

«Η χαρά στα μάτια αυτών των δύο ανθρώπων, της θείας μου και του συζύγου της. Είναι απίστευτο το πόσο καλοί γονείς είναι. Μέχρι και σήμερα τους θαυμάζω. Χαίρομαι που μπόρεσα να τους δώσω εγώ αυτή τη χαρά...»

Ποια ήταν η πιο όμορφη και ποια η πιο «δύσκολη» στιγμή της παρένθετης μητρότητας;

«Η μεγαλύτερη δυσκολία για μένα ήταν στην αρχή, μέχρι να μείνω έγκυος. Είναι μια πολύ αγχωτική διαδικασία. Στην αρχή κάνεις πολλές εξετάσεις και στη συνέχεια παίρνεις φάρμακα, ορμόνες, καθώς τα έμβρυα είναι “ξένα” για το σώμα σου. Δεν είναι εύκολο να τα δεχτεί. Μέσα σε όλα αυτά, ένιωθα ότι έχω ευθύνη απέναντι στους γονείς, που έχουν εναποθέσει σε εμένα τις ελπίδες τους. Η πιο όμορφη στιγμή ήταν όταν γέννησα τα δίδυμα, τα είδα και άκουσα τον μικρό να κλαίει. Ήξερα ότι τα είχα καταφέρει.»

Πώς ήταν η πρώτη ημέρα μετά την γέννα, χωρίς το μωρά; Ποιες ήταν οι σκέψεις σου;

«Ένιωθα χαρούμενη και ανακουφισμένη. Ήμουν και είμαι προετοιμασμένη ψυχολογικά. Όπως σου είπα, έχω αποφασίσει συνειδητά ότι δεν θέλω άλλο παιδί. Έχω στο μυαλό μου ότι τα έμβρυα που μεγαλώνουν στο σώμα μου δεν είναι δικά μου.»

Τι απαντάς όταν σε ρωτούν για την εγκυμοσύνη σου;

«Πάντα λέω την αλήθεια, δηλαδή ότι τα μωρά δεν είναι δικά μου. Εγώ τα “φιλοξενώ” και κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να τα φέρω στον κόσμο και να γνωρίσουν τους γονείς τους. Οι αντιδράσεις του κόσμου είναι πάντα πολύ θετικές.»

Ποια συμβουλή θα έδινες σε γυναίκα που θέλει να γίνει παρένθετη μητέρα;

«Θα της έλεγα να μην το σκέφτεται άλλο και να το τολμήσει. Μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ζευγαριού και ειδικότερα μιας γυναίκας, γιατί να μην το κάνει; Η παρένθετη μητρότητα είναι μια απόλυτα νόμιμη διαδικασία. Για το διάστημα, που δεν θα μπορεί να εργαστεί, θα συμφωνήσει σε μια αποζημίωση με το ζευγάρι και φυσικά, τα έξοδα νοσηλείας, φαρμάκων κ.λ.π καλύπτονται από το ζευγάρι.»

Πώς μπορεί κάποια να γίνει παρένθετη μητέρα; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και ποια η διαδικασία;

«Μπορεί να γίνει μέσω γνωστού, όπως εγώ, που μου το ζήτησε η θεία μου. Ο πιο “επίσημος” θα έλεγα τρόπος, είναι να έρθει σε επαφή με κάποιο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει γίνει ήδη μητέρα, τουλάχιστον μία φορά και εννοείται, οι εξετάσεις της να είναι καλές. Αρχικά, γίνεται εξωσωματική γονιμοποίηση με τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια του ζευγαριού και έπειτα τα ωάρια, που έχουν γονιμοποιηθεί μεταφέρονται στην μήτρα της παρένθετης. Πριν την εμβρυομεταφορά στην παρένθετη, βγαίνει δικαστική άδεια, που προστατεύει τόσο τους γονείς και τα δικαιώματά τους, όσο και την παρένθετη.» 

Φωτογραφία από τον χρήστη MART PRODUCTION στο Pexels

Έχεις ήδη ένα παιδάκι. Τι λέει για τις εγκυμοσύνες σου;

«Έχω φροντίσει να τον ενημερώσω και να του εξηγήσω την κατάσταση από την πρώτη στιγμή. Χαίρεται πολύ και αντιλαμβάνεται τον λόγο που το κάνω.»