Γιατί η Έλσα από το Frozen είναι το απόλυτο πρότυπο των κοριτσιών (και όχι μόνο των μικρών)

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Sun, 08/03/2020 - 12:39
0 Comments

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, σχηματίζαμε με την αδερφή μου έναν "πύργο" από βιντεοκασέτες της Disney στο σαλόνι, και βλέπαμε με τις ώρες τη μια ταινία μετά την άλλη. Ήταν σαν μια ιεροτελεστία που μας ταξίδευε σε χώρες φανταστικές, με πριγκίπισσες και πρίγκιπες, με τραγούδια που ακόμα και σήμερα συχνά σιγοτραγουδώ, που μας μετέδιδαν ηρεμία και ένα αίσθημα ασφάλειας. Είναι αλήθεια, πως οι ταινίες αυτές έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για τα αναχρονιστικά, σεξιστικά πρότυπα και τις αξίες που προωθούσαν, οι περισσότερες άλλωστε είχαν γυριστεί πριν τη δεκαετία του '60. Ήρθε όμως το 2013 η ταινία Frozen να βάλει τέλος σε όλες τις κακές γλώσσες. Η βασίλισσα Έλσα γίνεται το απόλυτο πρότυπο - είδωλο μικρών και μεγάλων κοριτσιών και όχι άδικα...

boom έλσα frozen πρότυπο κοριτσιών

Είναι ρεαλιστική

Μπορεί ο χαρακτήρας της να είναι εκείνος μιας βασίλισσας που το μόνο που θα έπρεπε να την απασχολεί - κατά τις προηγούμενες Disney αναφορές - θα ήταν το φόρεμά της στην ημέρα της στέψης της, και ο σύζυγος που θα επέλεγε να τη συντροφεύσει, όμως η Έλσα είναι τελείως διαφορετική, σχεδόν "ανθρώπινη". Νιώθει το βάρος της βασιλείας - ευθύνης που πρόκειται να αναλάβει, θρηνεί κανονικά τον θάνατο των γονιών της, παλεύει τους δικούς της προσωπικούς δαίμονες και προσπαθεί να βρει τη δική της φωνή. 

Είναι δυναμική

Αποφασίζει να τα αφήσει όλα πίσω, τίτλους, υπηκόους και οικογένεια προκειμένου να βρει τη δική της φωνή, να μάθει ποια πραγματικά είναι. Θέλει κότσια να αφήσεις πίσω σου ένα τέτοιο background και να προσπαθήσεις μόνη σου να βρεις τον πραγματικό σου εαυτό. 

boom έλσα frozen πρότυπο κοριτσιών

Πιστεύει στην πραγματική αγάπη

Και όχι δεν εννοώ μόνο την ερωτική. Η Disney συμφωνεί - επιτέλους - πως υπάρχουν και άλλες μορφές αγάπης, όπως είναι η αδερφική. Η αγάπη αυτή είναι τελικά που θα δώσει τη λύση και όχι ένας σύζυγος. Είναι από τις πρώτες ταινίες που η Disney δηλώνει ξεκάθαρα πως η ευτυχία δεν έρχεται απαραίτητα με έναν καλό γάμο, καλωσορίζοντας μια νέα εποχή. Γι'αυτό όταν η αδερφή της, Άννα, της εκμυστηρεύεται ότι θέλει να παντρευτεί τον πρίγκιπα Χανς, της λέει πως είναι τρελή για να κάνει κάτι τέτοιο με έναν άντρα που μόλις γνώρισε. 

Μαθαίνει να αγαπά τον εαυτό της

Και όχι με την εγωιστική έννοια. Μαθαίνει να ζει κρύβοντας τα πραγματικά της αισθήματα και στην ουσία τον πραγματικό της εαυτό, δεν γνωρίζει ποια είναι αλλά και τις ίδιες της τις δυνατότητες. Κρύβεται και μαζί απομακρύνεται από την αγάπη. Ναι, είναι σίγουρα όμορφη αλλά η εντυπωσιακή της μεταμόρφωση γίνεται όταν μαθαίνει και εκφράζει τον πραγματικό της εαυτό. Αν δεν αγαπήσει τον εαυτό της, δεν θα μπορέσει ποτέ να χαρίσει αγάπη σε κανέναν άλλο, πράγμα που ανακαλύπτει στο τέλος.

boom έλσα frozen πρότυπο κοριτσιών

Δεν είναι μια δεσποινίδα σε κίνδυνο που περιμένει κάποιον να τη σώσει. Δεν είναι μια ακόμη πριγκίπισσα της Disney που ψάχνει τον πρίγκιπα στο άσπρο άλογο. Είναι εκείνη που θα ορίσει τη δική της μοίρα, θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βρει τη δική της ευτυχία αλλά και των γύρω της και θα ζήσει όπως ακριβώς θέλει η ίδια. Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, που τόσα κορίτσια σε όλο τον κόσμο, including me, έχουμε για πρότυπό μας την Έλσα.

Keep calm and let it go!