Μαμά, τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου; 7&1 προτάσεις για ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία!

Γεωργία Καρκάνη
Mon, 25/03/2024 - 23:17

«Μαμά, τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου;»: Έρχεται αργά ή γρήγορα η στιγμή που αντιμετωπίζουμε αυτή την ερώτηση από τα μικρά μας – ή αποφασίζουμε εμείς να τους μιλήσουμε για την εθνική γιορτή προτού αρχίσουν τις ερωτήσεις. Τι τούς λέμε, όμως, για να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν τα γεγονότα της Επανάστασης του ‘21 -έστω και σε γενικές γραμμές, ανάλογα με την ηλικία τους- και το βαθύτερο νόημα της επετείου; 

Ειδικά καθώς πλησιάζει η 25η Μαρτίου, έχουμε στη διάθεσή μας πάρα πολλά ερεθίσματα για να μυηθούμε όχι μόνο οι μικροί αλλά και οι μεγαλύτεροι της οικογένειας στη νεότερη ελληνική ιστορία. Ναι, θα εξηγήσουμε στα παιδιά ότι γιορτάζουμε την επανάσταση απέναντι στην οθωμανική κυριαρχία και την αυτοθυσία κάποιων ανθρώπων, που δεν δίστασαν να δώσουν τα πάντα, ακόμα και τη ζωή τους, για να ζήσουν ελεύθερες οι επόμενες γενιές. Θα βυθιστούμε στην ατμόσφαιρα των ημερών ακολουθώντας παραδόσεις όπως η παρέλαση. Αλλά και θα αναζητήσουμε προτάσεις που θα κάνουν το ταξίδι στην ιστορία πιο ουσιαστικό και συναρπαστικό από ποτέ.

Τα κειμήλια της ιστορίας

-Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα, τηλ. 210 3237617, nhmuseum.gr) θα δούμε από κοντά τα ιστορικά κειμήλια της μόνιμης έκθεσης που έχουν παραχωρήσει οι οικογένειες των αγωνιστών της επανάστασης ήδη από τον 19ο αιώνα. Για όσους ταξιδέψουμε εκτός Αθηνών, το ίδιο πολιτιστικό ίδρυμα διοργανώνει και δύο περιοδικές εκθέσεις, «Ιωάννης Μακρυγιάννης. Η Ελληνική εικόνα του ΄21» στο Πέτρινο Κτίριο της Κεντρικής Πλατείας Καλαβρύτων και «Ο Καραγκιόζης το ’21. Φιγούρες Αγωνιστών από τον Θανάση Τζοΐτη» στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη στην Ύδρα.

-Το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (www.benaki.org) εγκαινιάζει την 25η Μαρτίου μια νέα μόνιμη έκθεση στο κτίριο της οδού Κουμπάρη, 1, στην Αθήνα. Κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα, αυλικές ενδυμασίες και έργα τέχνης στον τρίτο όροφο καλύπτουν την περίοδο από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας έως τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και την κατοχή από τις δυνάμεις του Άξονα. Την ημέρα των εγκαινίων, από τις 13:00 έως τις 18:00, η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ: Νέα μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Η πιο διασκεδαστική μελέτη

Ευτυχώς η σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή έχει άπειρες προτάσεις που εμπνέουν τα παιδιά να ανακαλύψουν τη νεότερη ελληνική ιστορία. 

-Τα μικρότερα, από 5 ετών, θα γνωρίσουν τους «Ιππότες της ελευθερίας» (εκδ. Μεταίχμιο): Ο Διονύσιος Σολωμός και ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος, που έγραψαν τον εθνικό μας ύμνο, ξετυλίγουν το νήμα της ζωής τους και της φιλίας τους στη Ζάκυνθο και στην Κέρκυρα του 19ου αιώνα, σε αυτό το βιβλίο που έγραψε η Κωνσταντίνα Αρμενιάκου και εικονογράφησε η Δέσποινα Μανώλαρου. 

-Τα μεγαλύτερα παιδιά προσκαλούνται στο «1821 - Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία» (εκδ. Διόπτρα) από τη συγγραφέα Μάρω Βασιλειάδου, σε εικόνες της Θέντας Μιμηλάκη. Οι δημιουργοί του βιβλίου μάς καλούν να δούμε αλλιώς τον κόσμο του 1821 και να συνεχίσουμε το ταξίδι της φλογερής ιδέας της ελευθερίας που ξεκίνησε τότε.

Εκπαιδευτική τηλεόραση

Από την εποχή που είχαμε συνδέσει την 25η Μαρτίου με ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου όπως ο «Παπαφλέσσας» έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι και τα σύγχρονα παιδιά έχουν πολλές τηλεοπτικές παραγωγές στη διάθεσή τους για να ανακαλύψουν τη μαγεία της ιστορίας.

-Η σειρά ντοκιμαντέρ «1821, η Ελληνική Επανάσταση» που υπάρχει διαθέσιμη στην πλατφόρμα του ERTFLIX, περιλαμβάνει έξι επεισόδια σε γεγονότα και πτυχές όπως η Φιλική Εταιρεία, η διεθνής διπλωματία και ο ένοπλος αγώνας.

- Το COSMOTE HISTORY HD έχει προγραμματίσει ένα ολοήμερο αφιέρωμα με 15 ντοκιμαντέρ – ανάμεσα σε αυτά το «Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας» σε σκηνοθεσία Κλεώνης Φλέσσα, της απογόνου του Μεσσήνιου οπλαρχηγού και πολιτικού, και φυσικά η «Μηχανή του Χρόνου» που ρίχνει φως στη δράση του ελληνικού ναυτικού πριν από την Επανάσταση του ‘21