Mύλοι Αγίου Γεωργίου: Φτιάχνουμε με αλεύρι Φαρίν απ τα πιο φραουλένια κέικ

Εύα Ανυφαντή
Sat, 25/06/2022 - 23:47

Οι φράουλες είναι το αγαπημένο φρούτο των παιδιών και το Φαρίν απ το αγαπημένο αλεύρι των μαμάδων. Αυτές τις συνταγές λοιπόν θα τις λατρέψουν όλοι! Πάρτε μολύβι και χαρτί κι ετοιμαστείτε να φτιάξετε τα πιο νόστιμα και φραουλένια κέικ του καλοκαιριού, ιδανικά για πρωινό, απογευματινό σνακ ή και πάρτι στη βεράντα!

Κέικ λεμόνι με φράουλεςLemon + Strawberry = Friends forever!

Προετοιμασία: 10 λεπτά | Ψήσιμο: 50 λεπτά | Μερίδες: 12 (1 κέικ) | Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο Σκεύη: μπολ, φόρμα για κέικ, μίξερ

Θα χρειαστείτε: 300 γρ. αλεύρι Φαρίν απ με 5 δημητριακά | ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα | 180 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος | ¼ κουτ. γλυκού αλάτι | 200 γρ. καστανή ζάχαρη | 3 αυγά | 160 γρ. γιαούρτι | ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι | 40 ml χυμό λεμονιού | 340 γρ. φρέσκες φράουλες, κομμένες σε τέταρτα

How to:

Για τη ζύμη:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε.
  • Ανακατεύουμε τις φράουλες με 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και τις αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι Φαρίν απ με 5 δημητριακά, τη μαγειρική σόδα, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ, χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι και, αφού ενσωματωθεί, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
  • Τελευταίες ρίχνουμε τις φράουλες, και με μία σπάτουλα μαρίζ ανακατεύουμε με απλές κινήσεις.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο του κέικ.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 15-20 λεπτά και ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα και σερβίρουμε.

Tip: Θα πρέπει να στεγνώσουμε καλά τις φράουλες σε απορροφητικό χαρτί και δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να τις αλευρώσουμε, καθώς έτσι δεν θα βυθιστούν στον πάτο του κέικ. 

Το αλεύρι Φαρίν απ με 5 δημητριακά, είναι ολικής άλεσης και συνδυάζει 5 διαφορετικά δημητριακά: μαλακό σίτο, ντίνκελ, ζην (δίκοκκο), βρώμη και κριθάρι.

Τρίχρωμο κέικ φράουλας Very strawberry: Όσο περισσότερα χρώματα, τόσο περισσότερη γεύση!

Προετοιμασία: 35 λεπτά | Ψήσιμο: 1 ώρα | Μερίδες: 8-10| Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο Σκεύη: μπολ, μίξερ, φόρμα για κέικ 25 εκ., κατσαρόλα

Θα χρειαστείτε: 150 γρ. φράουλες (φρέσκες ή κατεψυγμένες), κομμένες σε μικρά κομμάτια | 1 κουτ. σούπας νερό | 500 γρ. Φαρίν απ (1 συσκευασία) | ½ κουτ. γλυκού αλάτι | 150 ml ηλιέλαιο ή λάδι καρύδας | 115 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος | 350 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη | 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου | 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας | 240 ml γάλα | 2 κουτ. σούπας κακάο Για το γλάσο 150 γρ. ζάχαρη άχνη | 2 κουτ. σούπας γάλα | φρέσκες φράουλες για διακόσμηση (προαιρετικά)

How to:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
  • Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία φόρμα για κέικ 25 εκ. με τρύπα.
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε τις φράουλες και το νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε περιστασιακά με μια σπάτουλα, «πατώντας» τα κομμάτια φράουλας ώστε να λιώσουν. Αφήνουμε στη φωτιά για 5-10 λεπτά ή έως ότου εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού και ο πολτός της φράουλας πήξει. Μεταφέρουμε σε ένα μικρό μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι Φαρίν απ και το αλάτι.
  • Σε ένα μεγαλύτερο μπολ, προσθέτουμε το λάδι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας. Με ένα μίξερ χτυπάμε για περίπου 3 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά μας. How-to
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα. Το μείγμα μας θα πρέπει να είναι λείο και χωρίς σβόλους.
  • Χωρίζουμε το μείγμα σε τρία ίσα μέρη (δύο νέα μπολ και το τρέχον ανάμειξης). Στο πρώτο μπολ προσθέτουμε τον πουρέ φράουλας. Στο δεύτερο, το κακάο, και αφήνουμε άθικτο το τρίτο μπολ.
  • Χρησιμοποιώντας ένα scoop παγωτού ή ένα κουτάλι, προσθέτουμε το μείγμα φράουλας στην προετοιμασμένη φόρμα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο τοποθετώντας απαλά και προσεκτικά το απλό μείγμα και τελευταίο βάζουμε το μείγμα κακάου.
  • Ψήνουμε για περίπου 50-55 λεπτά. Θα καταλάβουμε ότι το κέικ μας είναι έτοιμο εάν το τρυπήσουμε στο κέντρο με μια οδοντογλυφίδα κι εκείνη βγει καθαρή.
  • Αφαιρούμε από τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα. Για το γλάσο Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί. Περιχύνουμε το κέικ όταν εκείνο έχει κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε με φρέσκες φράουλες.

Tip: Χρησιμοποιώντας ένα scoop παγωτού κατά την τοποθέτηση του μείγματος, εξασφαλίζουμε ότι δεν θα αναμειχθούν οι γεύσεις και θα διατηρηθούν οι τρεις χρωματικές στρώσεις στο κέικ μας. Ιδανικά, τοποθετούμε κάθε scoop/κουταλιά σταυρωτά. 

Το Φαρίν-Απ  αποτελεί από το 1965 αναμφισβήτητα ένα από τα αγαπημένα άλευρα της Ελληνίδας νοικοκυράς και αυτό γιατί συνδυάζει ποιότητα και ευκολία. Οι πρωτεΐνες  που περιέχει κάνουν τη ζύμη λιγότερο ελαστική και έτσι τα τελικά προϊόντα βγαίνουν πιο αφράτα.

Μύλοι Αγίου Γεωργίου

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο καλοκαιρινό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!