Μύλοι Αγίου Γεωργίου | Πίτσα ουράνιο τόξο & άλλες 5 νηστίσιμες συνταγές που θα ξετρελάνουν τα παιδιά

Εύα Ανυφαντή
Thu, 08/04/2021 - 15:00
0 Comments

Βρισκόμαστε στην καρδιά της Μεγάλης Σαρακοστής, και όσες μαμάδες νηστεύουν έρχονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα του διπλού καθημερινού μενού: Νηστίσιμο γεύμα για τους γονείς και διαφορετικό για τα παιδιά, κάτι που συνεπάγεται, βέβαια, και διπλάσιες ώρες μαγειρέματος. Υπάρχουν όμως και ορισμένες νηστίσιμες συνταγές που θα λατρέψουν τα παιδιά. Μα νηστίσιμο και νόστιμο γίνεται; Οι πολύχρωμες πίτσες, τα λαχταριστά, σοκολατένια κέικ, οι αφράτοι λουκουμάδες και τα τραγανά μπισκότα που ακολουθούν είναι η απάντηση... Όλα τους εξαιρετικά νόστιμα και γευστικά, με βασικό υλικό το αλεύρι των Μύλων Αγίου Γεωργίου.

Νηστίσιμο υγρό κέικ σοκολάτας με ταχίνι - Λαχταριστό, νόστιμο και θρεπτικό! 

Boom note: Περιέχει αλεύρι ολικής άλεσης στο οποίο κρύβονται βιταμίνες (Ε, Β1, Β2), φυτικά λιπαρά οξέα Ω6, Ω3 και φυτικές στερόλες. 

 Θα χρειαστείτε: 

  • 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 150 γρ. αλεύρι Φαρίν απ
  • 6 κ. σ. κακάο
  • 1 κ. γ. baking powder
  • 1 κ. γ. μαγειρική σόδα
  • 2 βανίλιες
  • 300 γρ. ζάχαρη, καστανή
  • 2 κ. σ. μηλόξιδο
  • 400 ml νερό
  • 50 γρ. ταχίνι ή ταχίνι με σοκολάτα
  • 5 κ. σ. ηλιέλαιο
  • ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Για το γλάσο

  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 5 κ. σ. κακάο
  • 5 κ. σ. βραστό νερό
  • 1 κ. σ. ηλιέλαιο
Αλεύρι oλικής άλεσης 

How-to: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C στον αέρα. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και τα υπόλοιπα στερεά υλικά μας. Σε ένα δεύτερο βάζουμε τη ζάχαρη με το ταχίνι και τα υπόλοιπα υγρά υλικά και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα μας. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ. Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά. Όχι παραπάνω, καθώς μετά το κέικ θα στεγνώσει. Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει στη φόρμα του και στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως. Για το γλάσο, βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά. Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο.

Πίτσα ουράνιο τόξο! Όταν ο καιρός αποτελεί έμπνευση για συνταγές που μας φτιάχνουν τη διάθεση! 

BOOM note: Το μυστικό για την τέλεια ζύμη κρύβεται στο αλεύρι Ζην, που παράγεται από το δίκοκκο σιτάρι, γνωστό με πολλές ονομασίες, και είναι από τα αρχαιότερα είδη σιταριού (12.000 π.Χ.) που στην αρχαία Ελλάδα διακινούνταν μέσω του λιμανιού Ζέας. Αλέθεται σε παραδοσιακό πετρόμυλο και είναι υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες και επιπλέον αποτελεί πηγή φωσφόρου, βιταμινών Β1  (Θειαμίνη), Β3 (Νιασίνη) και Β6.

Συνταγή: Ελένη Κατσούλη / Little Hands BLW

Θα χρειαστείτε: 

Για το σερβίρισμα

  • 1 κόκκινο κρεμμύδι
  • 3 πιπεριές (πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη)
  • 1/2 φλ. καλαμπόκι, κατεψυγμένο
  • 1 1/2 φλ. τυρί, τριμμένο
  • κόκκινη σάλτσα ή συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

How-to: Σε ένα μεγάλο δοχείο ανάμειξης βάζουμε τα αλεύρια και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Στον κάδο του μίξερ ή στο ίδιο δοχείο προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χλιαρό νερό, τη ρίγανη και τον βασιλικό και αρχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα. Προσθέτουμε το αλάτι (αν βάλουμε) και ζυμώνουμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα ή με τις γροθιές μας από έξω προς τα μέσα. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι λείο και απαλό. Λαδώνουμε ελαφρώς μία λεκάνη και βάζουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα ή με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο. Θα χρειαστεί μέχρι 60 λεπτά για να διπλασιαστεί το ζυμάρι μας, ο χρόνος εξαρτάται από τις συνθήκες. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Ζεσταίνουμε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Θα σοτάρουμε τα λαχανικά, ξεχωριστά το καθένα, για 2-3 λεπτά, ίσα να μαραθούν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Κόβουμε στα 2 (ή και στα 3, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να κάνουμε) το ζυμάρι μας και σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε ελαφρώς και το ανοίγουμε με έναν πλάστη ή με τα χέρια μας. Απλώνουμε με ένα κουτάλι σάλτσα στη βάση της βάσης και το απλώνουμε αφήνοντας την άκρη κενή. Συνεχίζουμε με το τριμμένο τυρί. Τέλος, βάζουμε τα λαχανικά, ξεκινώντας με το κρεμμύδι, από το κέντρο, δημιουργώντας έναν μικρό κύκλο. Συνεχίζουμε περιμετρικά, βάζοντας με τη σειρά την πράσινη πιπεριά, το κίτρινο καλαμπόκι, την πορτοκαλί πιπεριά και τέλος την κόκκινη πιπεριά ή φέτες από ντοματίνια. Τοποθετούμε τα ταψιά στον φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190°C βαθμούς και ψήνουμε για 20 λεπτά. 

Αλεύρι Ζην ολικής άλεσης

BOOM note: Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε στη ζύμη θα πρέπει να είναι χλιαρό. Δηλαδή, είναι σημαντικό να βάλουμε το χέρι μας και να νιώθουμε ότι είναι ζεστό αλλά να μην καιγόμαστε. Αν το νερό ξεφύγει σε θερμοκρασία, θα κάψει τη μαγιά και δεν θα δουλέψει. Βοηθάει αν έχουμε θερμόμετρο, το νερό δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τους 42 βαθμούς Κελσίου. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει, σκεπασμένη, σε ένα ζεστό σημείο της κουζίνας μας. Αν μετά από 1-1,5 ώρα δεν έχει φουσκώσει η ζύμη μας, σημαίνει ότι κάτι έχουμε κάνει λάθος και η μαγιά δεν δούλεψε. Μπορούμε να φτιάξουμε τη ζύμη και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο για 3-4 μέρες πριν από τη χρήση αλλά μπορούμε και να την καταψύξουμε. Ιδιαίτερη προσοχή και στο αλάτι, γιατί δεν θα πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με τη μαγιά.

Ταχινόψωμα - Αφράτα, εύκολα, πεντανόστιμα και πολύ θρεπτικά. Ιδανικά για σνακ! 

Θα χρειαστείτε: 

Υλικά για τη γέμιση

  • 200 γρ. ταχίνι
  • 100 γρ. μέλι
  • 1 κ. γ. κανέλα
  • λίγο σουσάμι
Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις κατηγορίας Π προέρχεται από μαλακό σιτάρι και είναι αλεύρι από την ‘’καρδιά’’ του κόκκου του σταριού. Οι ζύμες που δίνει το αλεύρι χαρακτηρίζονται για την ελαστικότητά τους αλλά και για το άνοιγμά τους.

How-to: Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, 4-5 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι, λίγο από το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο. Εκεί, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και την κανέλα και σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας καλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε το ζυμάρι στο μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι, το μέλι και την κανέλα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και αφήνουμε στο πλάι. Ζυμώνουμε λίγο ακόμα και χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε σχήμα λωρίδας (περίπου 30 εκ. μήκος και 6 εκ. πλάτος) και απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος. Αλείφουμε με λίγο νερό τη μία άκρη και τυλίγουμε την κάθε λωρίδα σε σχήμα σπείρας. Εάν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι. Τοποθετούμε τα ταχινόψωμα σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα, τα καλύπτουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά. Ψήνουμε τα ταχινόψωμα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και σερβίρουμε!

Νηστίσιμη κρέμα με γάλα καρύδας: Το πιο εύκολο και γρήγορο γλυκάκι, λύνει τα χέρια στις μαμάδες εκείνα τα απογεύματα μετά το φαγητό που όλοι στο σπίτι θέλουν γλυκό! 

Θα χρειαστείτε:

  • 80 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 1000 ml γάλα καρύδας
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 0,5 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • μαρμελάδα της αρεσκείας σας
Σιμιγδάλι ψιλό 

How-to: Βάζουμε το γάλα καρύδας σε μια κατσαρόλα να βράσει. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε σταδιακά το ψιλό σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ανακατεύουμε για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Βάζουμε από 2 κουταλιές μαρμελάδα σε ατομικά μπολ, καλύπτουμε με την κρέμα και αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο. Σερβίρουμε την κρέμα κρύα.

Cookies λεμονιού: Ένα μπισκοτάκι λεμονιού δίπλα μας την ώρα που κάνουμε τα μαθήματά μας είναι απαραίτητο! 

Θα χρειαστείτε:

  • 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 70 γρ. μαργαρίνη
  • 180 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ. σ. βανίλια
  • 1 κ. γ. κορν φλάουρ
  • 3 κ. σ. νερό (πρέπει να αναμειχθεί με το κορν φλάουρ)
  • 1 κ. γ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ. γ. ξύσμα λεμονιού
  • 0,25 κ. γ. αλάτι
  • ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

How-to: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός της ζάχαρης άχνης. Στο ταψί, αφού έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε κουταλιές από τη ζύμη με απόσταση η μία από την άλλη. Ψήνουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι άκρες των μπισκότων. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα μεταφέρουμε σε σχάρα. Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη.

Παραδοσιακοί λουκουμάδες: Τα ελληνικά ντόνατς! Ποιο παιδί -μεγάλο ή μικρό- δεν τρελαίνεται για λουκουμάδες; 

Θα χρειαστείτε:

  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό Νο 1*
  • 250 γρ.νερό
  • 12 γρ.ζάχαρη
  • 5 γρ.ξηρή μαγιά (Μύλοι Αγίου Γεωγρίου)
  • 1βανίλια
  • 20 γρ.ηλιέλαιο
  • 1 γρ.κανέλα σκόνη
  • 2 γρ.αλάτι

Άλλα Υλικά

  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • Γλυκό του κουταλιού για το σερβίρισμα

*BOOM note: Μη σας ξεγελά η ονομασία του! Το "σκληρό" αλεύρι αναφέρεται στην υφή που αποκτά η ζύμη, η οποία παρουσιάζει μεγάλη ελαστικότητα και αντοχή στις καταπονήσεις και δίνει τελικά προϊόντα με μεγάλη διόγκωση. Δηλαδή, στην περίπτωσή μας, τα πιο αφράτα λουκουμαδάκια!

Αλεύρι σκληρό Νο 1

How-to

Ανακατεύουμε καλά σε ένα μεγάλο μπολ το νερό με τη ζάχαρη, τη μαγιά, τη βανίλια, το λάδι και τη κανέλα. Προσθέτουμε το σκληρό αλεύρι Νο 1 και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσουν για 30 λεπτά. Βάζουμε λάδι να ζεσταθεί σε μία κατσαρόλα (περίπου 2 δάχτυλα) και αρχίζουμε να ρίχνουμε τη ζύμη κουταλιά-κουταλιά. Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές και τους αφήνουμε να στραγγίσουν σε μία σχάρα. Σερβίρουμε με γλυκό του κουταλιού της προτίμησής μας. 

Καλή επιτυχία!