Οικογενειακές διακοπές: Τα 5 πιο συχνά απρόοπτα του καλοκαιριού και πώς τα αντιμετωπίζουμε

Boom Team
Wed, 11/08/2021 - 16:12

Μπορεί το καλοκαίρι να αποτελεί συνώνυμο της ανεμελιάς και της ξεκούρασης, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να συμβούν και απρόοπτα... Η παιδίατρος Μαριαλένα Κυριακάκου επισημαίνει τα πέντε συχνότερα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και δίνει πολύτιμες συμβουλές για την αντιμετώπισή τους.

Φωτογραφία: Sunny studio/Shutterstock

#1. Θερμοπληξία: Μπορεί εύκολα να εμφανιστεί στα μικρά παιδιά, καθώς έχουν διαφορετική αντίσταση στη ζέστη συγκριτικά με τους ενήλικες. Οι γονείς καλό είναι να μην επιτρέπουν την έκθεση των παιδιών κατά τις θερμές ώρες της ημέρας και να περιορίζουν σημαντικά τις εξωτερικές τους δραστηριότητες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την παραμονή ενός παιδιού μέσα στο αυτοκίνητο, μια κατάσταση αρκετά επικίνδυνη, γιατί τα ζωτικά όργανα των παιδιών έχουν περιορισμένη ικανότητα να αντιστέκονται στην υπερθέρμανση. Η καλύτερη συμβουλή είναι να καθίσουμε σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος μέχρι το απόγευμα, όταν θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία και θα είναι πιο ασφαλές για το παιδί να εκτεθεί σε εξωτερικό χώρο. Εξαιρετικά κρίσιμο στοιχείο για την αποφυγή της θερμοπληξίας είναι και η σωστή ενυδάτωση, καθώς το παιδί δεν θα πρέπει να αμελεί την κατανάλωση υγρών σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε περίπτωση που νιώσει τυχόν ναυτία ή ζαλάδα, οι γονείς θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτούν παιδίατρο.

#2. Τραυματισμός σε νεροτσουλήθρα ή πισίνα: Αρχικά, οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες όσον αφορά τα επιτρεπόμενα ηλικιακά όρια χρήσης μιας πισίνας, καθώς ένα μικρότερο παιδί μπορεί να γλιστρήσει και να τραυματιστεί εύκολα σε μια νεροτσουλήθρα, ενώ ένα μεγαλύτερο και πιο ανεπτυγμένο μπορεί να παγιδευτεί. Επιπλέον, τα παιδιά καλό είναι να έχουν εκπαιδευτεί ως προς την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής. Να αποφεύγουν, για παράδειγμα, την κατάποση νερού από την πισίνα γιατί μπορεί να υπάρχουν αρκετοί μικροοργανισμοί. Σε τέτοιου είδους δραστηριότητες θα πρέπει πάντοτε να υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό που θα μπορεί να επέμβει σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες. Αξίζει να αναφερθεί πως οι νεροτσουλήθρες αποτελούν μία από τις πρώτες αιτίες τραυματισμού των παιδιών το καλοκαίρι, συνεπώς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση τους.

Φωτογραφία από Jeremiah Lawrence (Unsplash)

#3. Τσίμπημα από έντομο ή θαλάσσιο οργανισμό: Στο ενδεχόμενο αυτό, οι γονείς σε πρώτη φάση θα πρέπει να εντοπίσουν τον αριθμό των τσιμπημάτων, εάν πρόκειται για ένα ή πολλαπλά, το είδος του οργανισμού που προκάλεσε το τσίμπημα και την πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργικής αντίδρασης. Θα πρέπει να καθαρίσουν καλά την περιοχή με νερό και σαπούνι και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να απομακρύνουν το κεντρί με ήπιες κινήσεις. Επίσης, εάν συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους, μπορούν να χορηγήσουν και ένα ήπιο, τοπικό αντισταμινικό, ώστε να περιοριστούν το οίδημα και το αίσθημα κνησμού. Στην περίπτωση που το παιδί έχει γνωστή αλλεργία σε τσιμπήματα εντόμων ή παρουσιάζει αλλεργική αντίδραση για πρώτη φορά, χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο εντός μίας ώρας.

Important note: Σε περίπτωση αναφυλακτικής αντίδρασης από δήγμα εντόμου ή τροφική αλλεργία, θα πρέπει να χορηγηθεί αδρεναλίνη (σε παιδί με γνωστό ιστορικό αλλεργιών η οικογένεια πρέπει να έχει ήδη την αδρεναλίνη στο φαρμακείο διακοπών) και να γίνει γρήγορη μετάβαση στο κοντινότερο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο. Σε ήπια αλλεργική αντίδραση συνιστάται η χορήγηση αντισταμινικού και κορτικοστεροειδούς κατόπιν οδηγιών του παιδιάτρου πάντα.

Φωτογραφία από Alexandr Podvalny (Pexels)

#4. Ηλιακό έγκαυμα: Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χρειάζεται μεγάλη προσοχή ως προς τη χρήση του ενδεδειγμένου αντιηλιακού σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού, την απαιτούμενη ποσότητα επάλειψης και τον σωστό χρόνο ανανέωσής του, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης εγκαύματος. Σε περίπτωση, ωστόσο, που εμφανιστεί ελαφρύ ηλιακό έγκαυμα, οι γονείς θα παρατηρήσουν ένα ήπιο κοκκίνισμα του δέρματος, λίγες ώρες μετά την έκθεση του παιδιού στον ήλιο, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από κάποια ενόχληση. Εάν το έγκαυμα είναι πιο σοβαρό, μπορεί να σχηματιστούν φουσκάλες. Οι γονείς καλό είναι να ντύνουν το παιδί με φαρδιά και ελαφριά ρούχα, ώστε να αποφεύγεται το αίσθημα της δυσφορίας, και ταυτόχρονα να φροντίζουν για την άφθονη λήψη υγρών. Ένα δροσερό ντους επίσης ή η χρήση μιας κομπρέσας μπορεί να προσφέρει ένα αίσθημα δροσιάς. Όσον αφορά τα πιο σοβαρά εγκαύματα, θα πρέπει να γίνει εκτίμηση από παιδίατρο, ο οποίος θα χορηγήσει και τα απαραίτητα θεραπευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπισή τους.

Φωτογραφία από Joshua Alfaro (Unsplash)

#5. Μικροτραυματισμός κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού: Στην περίπτωση που το παιδί πέσει και χτυπήσει και το τραύμα είναι σχετικά ελαφρύ, οι γονείς θα πρέπει να καθαρίσουν την πληγή με άφθονο νερό ή ακόμη και με τη χρήση ενός ενδεδειγμένου αντισηπτικού διαλύματος, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εισόδου μικροοργανισμών στο σώμα μέσω της κατεστραμμένης προστατευτικής στιβάδας του δέρματος. Στη συνέχεια μπορούν να καλύψουν την πληγή με ένα επίθεμα, για να επουλωθεί. Εάν το τραύμα είναι πιο βαθύ ή έχει ενσωματωθεί κάποιο σπασμένο αντικείμενο, δεν θα πρέπει να επέμβουν οι γονείς, αλλά να καλέσουν άμεσα ιατρική βοήθεια. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την αιτία του ατυχήματος, καθώς, εάν πρόκειται για μεταλλικό, αιχμηρό αντικείμενο, θα πρέπει να εκτιμηθεί το επίπεδο ανοσίας του παιδιού και εάν χρειάζεται να χορηγηθεί αντιτετανικός ορός.

Keep in mind:

Καλό είναι, πριν από κάθε εξόρμηση, οι γονείς:

  • Να επιβεβαιώνουν αν η περιοχή που θα επισκεφθούν διαθέτει κέντρο υγείας και παιδίατρο.
  • Να έχουν μαζί το βιβλιάριο υγείας του παιδιού τους.
  • Να φτιάξουν μια λίστα με στοιχεία όπως το τηλέφωνο του πλησιέστερου στο μέρος όπου θα βρίσκονται κέντρου υγείας και το τηλέφωνο ενός γιατρού σε περίπτωση άμεσης ανάγκης.
  • Να εντοπίσουν το πιο κοντινό φαρμακείο, για το ενδεχόμενο να προμηθευτούν κάτι αν χρειαστεί.
  • Να έχουν μαζί τους ένα φαρμακείο διακοπών, που θα περιέχει τα απαραίτητα για να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε προκύψει, όπως έναν μικρό τραυματισμό.

IN CASE OF EMERGENCY

Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν πως η ψυχραιμία και η αποφυγή πανικού είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι. Με καθαρό μυαλό, ακριβείς κινήσεις και τις απαραίτητες οδηγίες του παιδιάτρου, μπορεί να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα του παιδιού και να περιοριστούν οι πιθανοί κίνδυνοι.

Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές τη Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου, MD, PhD, παιδίατρο, Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και Επιστημονική Συνεργάτιδα Μονάδας Αλλεργιολογίας της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».
www.kyriakakou.gr

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο καλοκαιρινό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online

πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!