Πώς αντιμετωπίζουμε τα πιο συχνά απρόοπτα των διακοπών-Γονείς, ψυχραιμία!

Μαρία Ιωαννάτου
Wed, 17/08/2022 - 15:21

Είναι η πιο ανέμελη εποχή του χρόνου και τίποτα δεν πρέπει να διαταράξει την οικογενειακή μας ηρεμία. Επειδή λοιπόν καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι, ετοιμάσαμε έναν πλήρη οδηγό με τα safety tips του καλοκαιριού.

Photo: @ freepik/ freepik

Κάντε τον ήλιο φίλο σας

Η έκθεση στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες ενέχει κινδύνους για τα παιδιά που δεν πρέπει να αψηφούμε. Είναι σημαντικό να περιορίσουμε τις πιθανότητες θερμοπληξίας και ηλιακού εγκαύματος, αποφεύγοντας να πηγαίνουμε στην παραλία μεταξύ των ωρών 10:00-17:00, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εντονότερη. Επίσης, ποτέ δεν φεύγουμε από το σπίτι χωρίς αντηλιακό με φυσικά φίλτρα και δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Η επάλειψη πρέπει να γίνεται περίπου 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται κάθε μία/μιάμιση ώρα, αλλά όταν τα παιδιά μπαινοβγαίνουν στη θάλασσα ή ιδρώνουν, θα πρέπει να γίνεται συχνότερα. Τέλος, έχουμε πάντα κατά νου να ενυδατώνουμε τακτικά τα παιδιά με νερό και δροσερούς, φρέσκους χυμούς ώστε να διατηρούμε τη θερμοκρασία τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Κολυμπήστε με ασφάλεια

Μικροί και μεγάλοι δεν κολυμπάμε αν δεν περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες από τη στιγμή που γευματίσαμε, καθώς μπορεί να νιώσουμε δυσφορία και τάση για εμετό. Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχει πιθανότητα να πάθουμε μυϊκή κράμπα μέσα στο νερό μετά την πρόσληψη τροφής, κι αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Προσοχή! Μην ξεχνάτε πως τα σωσίβια και τα μπρατσάκια είναι απλώς βοηθητικά επίπλευσης και δεν αποτελούν σωστικά μέσα. Τα παιδιά χρειάζονται πάντα την επίβλεψη ενός ενήλικα όταν κολυμπούν!

Photo: @ shutterstock

Επιδοθείτε σε καλοκαιρινές περιπέτειες ασφαλώς!

Τα waterparks με τις εντυπωσιακές νεροτσουλήθρες μοιάζουν με επίγειο παράδεισο στα μάτια των παιδιών αλλά παράλληλα αποτελούν μία από τις πρώτες αιτίες τραυματισμού τους το καλοκαίρι. Πριν από την επίσκεψή σας, θα πρέπει να είστε ενήμεροι για τα επιτρεπόμενα ηλικιακά όρια χρήσης και να έχετε βεβαιωθεί ότι υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό που θα μπορεί να επέμβει σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες.

Προσοχή στα τσιμπήματα!

Πριν αρχίσετε να πανικοβάλλεστε, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε τι ήταν αυτό που τσίμπησε το παιδί κι έπειτα να δράσετε αναλόγως. Αν πρόκειται για μέλισσα ή σφήκα, χρειάζεται πρώτα καθαρισμός της περιοχής με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό. Απαιτείται απομάκρυνση του κεντριού το συντομότερο δυνατό, με ήπιες κινήσεις, με ένα όργανο που δεν είναι αιχμηρό. Τα επιθέματα (κομπρέσες) με κρύο νερό ή πάγο βοηθούν να ελαττωθεί η ένταση και η διάρκεια του οιδήματος. Αν πρόκειται για τσίμπημα από θαλάσσιο οργανισμό όπως η μέδουσα, συνιστάται η πλύση με θαλασσινό νερό και η προσεκτική αφαίρεση των πλοκαμιών στην περιοχή του τσιμπήματος. Αν ο πόνος ή το οίδημα επιμένει, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.

Προσοχή!: Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως δυσκολία στην αναπνοή, αλλαγή στη χροιά της φωνής, βήχας, ζάλη, ναυτία ή εμετός, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο.

Photo: freepik/ freepik

Πάμε για ορθοπεταλιές!

Οι απογευματινές βόλτες με το ποδήλατο είναι απαραίτητες, μια ξαφνική πτώση όμως μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κοψίματα, γρατζουνιές, κατάγματα ή ακόμα και διάσειση. Ο πιο ασφαλής τρόπος να αποτρέψετε σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι είναι το κράνος, σε συνδυασμό με επιπλέον εξοπλισμό, όπως προστατευτικά για τα γόνατα και τους αγκώνες που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των τραυματισμών από πτώσεις. Εξίσου σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα και το τιμόνι έχουν το κατάλληλο ύψος για τις ανάγκες του παιδιού σας.

Keep in mind: Πριν ξεκινήσετε για τις καλοκαιρινές διακοπές, καλό είναι:

• Να επιβεβαιώσετε αν η περιοχή που θα επισκεφθείτε διαθέτει κέντρο υγείας και παιδίατρο.

• Να έχετε μαζί το βιβλιάριο υγείας του παιδιού.

• Να φτιάξετε μια λίστα με στοιχεία όπως το τηλέφωνο του πλησιέστερου στο μέρος όπου θα βρίσκεστε κέντρου υγείας και το τηλέφωνο ενός γιατρού σε περίπτωση άμεσης ανάγκης.

• Να εντοπίσετε το πιο κοντινό φαρμακείο, για το ενδεχόμενο να προμηθευτείτε κάτι αν χρειαστεί.

• Να έχετε μαζί σας ένα φαρμακείο διακοπών, που θα περιέχει τα απαραίτητα για να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε προκύψει, όπως έναν μικρό τραυματισμό.

Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές τη Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου, Παιδίατρο-Παιδοαλλεργιολόγο, MD, PhD.

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο καλοκαιρινό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!