Στην παραλία με τα παιδιά: Οδηγός ασφαλείας

Εύα Ανυφαντή
Thu, 06/08/2020 - 13:08

Ξέρουμε στην Ελλάδα να κολυμπάμε ή απλώς ξέρουμε μπάνιο, και ποια είναι η διαφορά; Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς στην παραλία και πόσο επικίνδυνη είναι τελικά η θάλασσα για τα μικρά παιδιά; Ο ναυαγοσώστης και προπονητής κολύμβησης Μιχάλης Γλυνάτσης μας δίνει όλες τις απαντήσεις, πολύτιμες συμβουλές αλλά και τον δεκάλογο της ασφαλούς παραμονής στην παραλία με τα παιδιά μας.

boom κολύμβηση

Μιχάλη, πώς γίνεται σε μια χώρα που βρέχεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της από θάλασσα ένας μεγάλος αριθμός του πληθυσμού να μην ξέρει κολύμπι;
Νομίζω πως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη κατάλληλης παιδείας. Η εκμάθηση του αντικειμένου της κολύμβησης εισήχθη μόλις το 2016 στα ελληνικά δημοτικά σχολεία και το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο στην Γ′ και την Δ′ Δημοτικού, τη στιγμή που σε πολλές χώρες του εξωτερικού διδάσκεται ήδη από το 1960. Επίσης, φημολογείται εσφαλμένα πως η κολύμβηση είναι ένα δαπανηρό άθλημα, ενώ η τιμή των μαθημάτων κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τις περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες. Σημαντικό ρόλο στην έλλειψη κολυμβητικής παιδείας παίζει και το γεγονός ότι η κολύμβηση δε θεωρείται τόσο «εμπορικό» άθλημα, καθώς δεν περιλαμβάνει μπάλα, με αποτέλεσμα η προβολή του αθλήματος στη χώρα μας να είναι πολύ περιορισμένη.

Οι περισσότεροι από εμάς δηλώνουμε πως ξέρουμε να κολυμπάμε, τι σημαίνει όμως στην πραγματικότητα «ξέρω να κολυμπάω»;
Δυστυχώς, έχουμε μπερδέψει τις έννοιες «ξέρω κολύμβηση» και «ξέρω μπάνιο». Ξέρω μπάνιο σημαίνει απλώς επιπλέω, ενώ ξέρω κολύμβηση σημαίνει ότι μπορώ να κολυμπήσω μια απόσταση με άνεση και ασφάλεια. Κάποιος ο οποίος ξέρει κολύμβηση μπορεί να κολυμπήσει μια απλή απόσταση, της τάξεως των 200 μέτρων για παράδειγμα, χωρίς να εξαντληθεί ή να νιώσει μεγάλη μυϊκή κόπωση, και να έχει την ψυχραιμία να κολυμπήσει ακόμα κι αν δεν πατώνει ή αν πάθει κράμπα.

boom κολύμβηση

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς στην παραλία;
Πολλοί γονείς θεωρούν τις παραλίες baby parks, και συνεπώς αφήνουν τα παιδιά τους ανεξέλεγκτα και χωρίς επίβλεψη, με όλους τους κινδύνους που αυτό επιφέρει. Αφήνουν τα παιδιά να παίζουν στην άκρη της θάλασσας, εκεί δηλαδή που σκάει το κύμα και που, όπως αποδεικνύουν μελέτες, γίνονται συνήθως οι περισσότεροι πνιγμοί στις μικρές ηλικίες. Επίσης, οι γονείς που είναι γνώστες της κολύμβησης κολυμπούν πολλές φορές μακριά από την ακτή, με αποτέλεσμα να θέλουν τα παιδιά να τους ακολουθήσουν, χωρίς να διαθέτουν όμως το κατάλληλο κολυμβητικό υπόβαθρο. Ή, συχνά, βλέπουμε πως αφήνουν τα παιδιά στη θάλασσα με μπρατσάκια, μακαρόνια και σανίδες, τα οποία είναι μεν καλά βοηθήματα, αλλά μπορούν να γίνουν επικίνδυνα δίχως την απαραίτητη επίβλεψη.

Ακούμε συχνά τη φράση «ο πνιγμός δε μοιάζει με πνιγμό». Είναι πράγματι τόσο επικίνδυνη η θάλασσα για τα μικρά παιδιά;
Η αλήθεια είναι πως ο πνιγμός δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που βλέπουμε να συμβαίνουν στις ταινίες, με τις μεγάλες θεατρικές κινήσεις, τις φωνές και τους παφλασμούς. Στην πραγματικότητα, αρκούν 7 δευτερόλεπτα για να πιει το θύμα νερό και να χάσει τις αισθήσεις του. Έχω πέσει και εγώ θύμα πνιγμού με έναν κάπως ανορθόδοξο τρόπο. Ύστερα από αυτή μου την εμπειρία, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ο πνιγμός στο υγρό στοιχείο μπορεί να γίνει τόσο εύκολα, που να μην καταλάβει ο λουόμενος πότε παύει να είναι κολυμβητής και πότε γίνεται θύμα. Από τη στιγμή που κάποιος χάσει τις αισθήσεις του και δεν του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε ένα διάστημα 4 λεπτών, αρχίζουν οι ανεπανόρθωτες εγκεφαλικές βλάβες, οπότε αναλογιστείτε τη σοβαρότητα της στιγμής.

boom κολύμβηση
Photo Credits: Βασίλης Ισίδωρος Γλυνάτσης

Ο δεκάλογος της ασφαλούς παραμονής στην παραλία με τα παιδιά μας
Πριν πάτε σε οποιαδήποτε παραλία, φροντίστε να έχετε δει τον καιρό, και προτιμήστε υπήνεμες παραλίες αντί για προσήνεμες, για να αποφύγετε τον μεγάλο κυματισμό και τα πιθανά θαλάσσια ρεύματα.
Φροντίστε να μάθει το παιδί κολύμβηση από έναν επαγγελματία καθηγητή.
Παίξτε μαζί του στα ρηχά και μην το αναγκάζετε να μπει αν φοβάται.
Μην αφήνετε ΠΟΤΕ το παιδί χωρίς επίβλεψη. Τόσο στις μικρές ηλικίες όσο και σε παιδιά δημοτικού, πρέπει πάντα ο ένας γονέας να έχει την επίβλεψή του ενώ ο άλλος χαλαρώνει ή κολυμπάει, κι αυτό να γίνεται εναλλάξ. Σε περίπτωση που συνοδεύει μόνο ένας γονέας, πρέπει να έχει συνέχεια το μέτωπο στραμμένο στο παιδί.
Μη βασίζεστε στα φουσκωτά παιχνίδια, δεν αντικαθιστούν την επίβλεψη.
Μην αφήνετε καθόλου το παιδί να μπει στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι.
Μην αφήνετε το παιδί να κάνει βουτιές με το κεφάλι, ειδικά σε θάλασσες που δε γνωρίζετε το βάθος τους.
Μην αφήνετε το παιδί για πολλή ώρα στον ήλιο, ειδικά στο διάστημα 13:00-16:00, και προτιμήστε να του φορέσετε ένα ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι για να προστατέψετε το ευαίσθητο δέρμα του.
Σε περίπτωση που πατήσει αχινό, βάλτε στο σημείο λίγο λάδι, ακουμπήστε ελαφρά την επιφάνεια κάνοντας κυκλικές κινήσεις και με μία βελόνα ή ένα τσιμπιδάκι φρυδιών αφαιρέστε τα αγκάθια.
Προσέξτε πολύ τα μωρά: Νομίζουν πως αν ακουμπήσουν το πρόσωπο στη θάλασσα, θα δουν τι έχει ο βυθός!

Ο Μιχάλης Γλυνάτσης είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στην αγωνιστική κολύμβηση, επαγγελματίας ναυαγοσώστης και εκπαιδευτής ναυαγοσωστικής και επαγγελματίας ελεύθερος δύτης. 


Facebook: Mihalis Glynatsis

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο καλοκαιρινό τεύχος του BOOM 

boom cover