10 απορίες που έχει κάθε έγκυος

Boom Team
Mon, 23/12/2019 - 22:13
0 Comments

Το τεστ βγήκε θετικό και τις τρεις φορές, το επιβεβαίωσε και ο γιατρός και μαζί με την ανείπωτη χαρά και τη συγκίνηση έρχονται κι οι απορίες... Μπορώ να βάψω τα νύχια μου; Τα μαλλιά μου; Απαγορεύονται τα ταξίδια; Ακολουθούν όλες οι απαντήσεις στις 10 πρώτες απορίες που θα σας έρθουν στο μυαλό... 

Μπορώ να κάνω ημιμόνιμο μανικιούρ και πεντικιούρ;
Τα νύχια είναι νεκροί εξωκυτταρικοί σχηματισμοί που δεν απορροφούν ουσίες, για αυτό και η περιποίηση και το βάψιμο τους επιτρέπεται κατά την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, θα πρέπει ο χώρος που θα γίνει το μανικιούρ να διαθέτει καλό εξαερισμό, ώστε να αποφύγετε την έκθεση στις έντονες οσμές των προϊόντων.
απορίες εγκύου

Ισχύει ότι δεν πρέπει να βάψω τα μαλλιά μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Περίπου! Οι ανταύγειες επιτρέπονται, καθώς με την συγκεκριμένη τεχνική η βαφή δεν έρχεται σε επαφή με το δέρμα της κεφαλής, το οποίο απορροφά ουσίες. Ωστόσο, τεχνικές που απαιτούν βάψιμο από τη ρίζα πρέπει να αποφεύγονται.

Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω ούτε βαφή φυτικής προέλευσης;
Πολλές φορές οι βαφές φυτικής προέλευσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, επομένως ούτε αυτές πρέπει να έρθουν σε επαφή με το δέρμα της κεφαλής. Σε κάθε περίπτωση, οφείλετε να ρωτήσετε τον γιατρό σας αλλά και να ενημερώσετε τον hair expert σας για την κατάστασή σας για να βρείτε μαζί τη λύση. 

Πρέπει να κόψω εντελώς το κάπνισμα;
Ναι, καθώς με το κάπνισμα -και το παθητικό- τα τοξικά χημικά που περνούν στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνουν την παροχή οξυγόνου στο έμβρυο, βλάπτουν τον πλακούντα και επομένως αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής. Επιπλέον, το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη συνδέεται με το παιδικό άσθμα. 

Απαγορεύεται να φάω σούσι;
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να απαρνηθείτε το αγαπημένο σας πιάτο, όπως και κάθε φαγητό που περιέχει ψάρι ή κρέας και δεν είναι καλά μαγειρεμένο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος δηλητηρίασης ή πρόσληψης βακτηρίων. Επιπλέον, τα μη παστεριωμένα τρόφιμα πρέπει να βγουν από το διατροφολόγιό σας.

απορίες εγκύου

Είναι επικίνδυνη η γάτα για το μωρό μου;
Αν η αγαπημένη τετράποδη φίλη σας είναι αποκλειστικά οικόσιτη, θα πρέπει απλώς να αναθέσετε τον καθαρισμό της άμμου και την περιποίησή της σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας. Σε ό,τι αφορά τα μη οικόσιτα ή τα αδέσποτα ζωάκια, καλό θα ήταν να περιορίσετε την επαφή μαζί τους. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας μετά τα χάδια.

Γιατί έχω συχνουρία;
Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης, η αυξημένη λειτουργία των νεφρών -λόγω της αυξημένης παροχής αίματος- και η κατανάλωση υγρών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της εγκυμοσύνης, ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για τις συχνές επισκέψεις σας στην τουαλέτα. Και καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη σας, η αυξανόμενη σε μέγεθος μήτρα σας, πιέζει την ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η συχνουρία.

Μπορώ να ταξιδέψω με αεροπλάνο ενώ είμαι έγκυος;
Αν δεν σας το έχει απαγορεύσει ο γιατρός σας εξαιτίας κάποιας ιατρικής  ιδιαιτερότητας, μπορείτε να πραγματοποιήσετε κανονικά τα ταξίδια σας κατά τους 6 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Από την 28η εβδομάδα και μετά υπάρχει πιθανότητα να σας ζητηθεί ιατρική βεβαίωση για να μπορέσετε να ταξιδέψετε, ενώ από την 36η εβδομάδα και μετά -από την 32η αν περιμένετε δίδυμα- είναι πιθανό να μην σας επιτραπεί.

απορίες εγκύου

Τι κάνω σε περίπτωση που ακολουθώ μια χρόνια φαρμακευτική θεραπεία;
Αν μόλις μάθατε πως είστε έγκυος και ακολουθείτε κάποια χρόνια θεραπεία, λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής ή άλλα φάρμακα, θα πρέπει αμέσως να ενημερώσετε τον γιατρό σας για αυτό. Σε αυτή την ερώτηση δεν υπάρχει γενική κατεύθυνση, καθώς κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας και μην παίρνετε πρωτοβουλίες σε ζητήματα που αφορούν στη συνέχιση / παύση της αγωγής ή την τροποποίηση της δοσολογίας. 

Μπορώ να κάνω αποτρίχωση laser;
Η αποτρίχωση με laser θεωρείται ασφαλής στις περιπτώσεις που δεν πλησιάζει τις περιοχές ανάπτυξης του εμβρύου, όπως την κοιλιά και την ευαίσθητη περιοχή. Και εδώ κρίνεται απαραίτητη η έγκριση του γιατρού σας για την συνέχιση των συνεδριών.

BOOM important note: Μην ξεχνάτε ότι κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική και πάντα πρέπει να συμβουλεύεστε για οτιδήποτε πρώτα τον γιατρό σας!

Από την Έλενα Χάλαρη