BOOM #7 Cover story: My kid’s heroes

Μυρτώ Κάζη
Fri, 06/08/2021 - 16:39

Οι ήρωες κάθε παιδιού... Αυτοί οι μοναδικοί χαρακτήρες που το εμπνέουν, το κάνουν να χαμογελά, να ελπίζει, να ονειρεύεται... Από τον Spiderman στον πυροσβέστη, κι από τη δασκάλα στην παιδίατρο και φυσικά τον μπαμπά, τον απόλυτο ήρωα κάθε κόρης αλλά και κάθε γιου, όλοι τους είναι πάντα «εκεί» για να μας υπενθυμίζουν πως οι ήρωες δεν φορούν απαραίτητα μπέρτες.

Κατερίνα Κατσιμπάρδη, Παιδίατρος

«Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» – «Γιατρός» Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η επαφή των παιδιών με τον παιδίατρο είναι αρκετά συχνή σε αυτή την ηλικία, οπότε είναι δικαιολογημένο να ταυτίζονται μαζί του. Αισθάνονται ότι τα φροντίζει και μαζί του νιώθουν ασφάλεια. Έτσι λοιπόν, στα μάτια των παιδιών ο γιατρός είναι ένας «ήρωας» που θέλουν να μιμηθούν και να γίνουν σαν κι εκείνον.

Πόσο «ηρωίδα» αισθάνεστε μέσα από το επάγγελμά σας;

Δεν θα έλεγα ότι αισθάνομαι «ηρωίδα», καθώς επίσης κι ότι δεν πρόκειται για επάγγελμα. Η ιατρική είναι λειτούργημα και προσφορά στον άνθρωπο. Είναι σημαντικό να μπορείς να προσφέρεις, να βοηθάς και να αποτελέσεις τελικά ένα πρόσωπο που θα συμβάλλει μέσα από τις επιστημονικές του γνώσεις και εμπειρίες στο μεγάλωμα ενός παιδιού, και θα το κάνει καλά, όποτε και εάν χρειαστεί στη ζωή του.

Τι σας μαγεύει στα παιδιά;

Θεωρώ ότι, συνολικά, ένα παιδί είναι μαγεία από μόνο του και κάθε επαφή μαζί του μόνο θετικά συναισθήματα μπορεί να σου δώσει. Αυτά που με μαγεύουν περισσότερο είναι το χαμόγελο ενός παιδιού και η αθωότητά του, δύο χαρακτηριστικά που μακάρι να ακολουθούσαν τον κάθε άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Τα παιδιά δεν κρατούν κακία ή θυμό, και είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα κι ύστερα από μια εξέταση, που μπορεί να γίνει με δυσκολία και κλάματα, στο τέλος φεύγουν από το ιατρείο με χαμόγελο και με χαιρετούν σαν να μη συνέβη τίποτε!

Είστε όμως και η ηρωίδα παιδιών των οποίων κυριολεκτικά η ζωή τους κρέμεται από τα χέρια σας. Εκεί αλλάζει άραγε ο όρος του γιατρού-ήρωα;

Σε αυτές τις περιπτώσεις η ευθύνη είναι ακόμα μεγαλύτερη, γιατί από τη δική σου διάγνωση και αντιμετώπιση εξαρτάται η ζωή ενός παιδιού. Όμως, η ίασή του είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για έναν γιατρό. Επομένως, δεν πρόκειται για μια ηρωική πράξη, αλλά για μια πράξη ζωής και ευτυχίας.

Τι θέλετε να βλέπουν τα παιδιά όταν κοιτούν έναν γιατρό;

Προσπαθώ να βάζω τα παιδιά στη διαδικασία της εξέτασης και να τους περιγράφω τι κάνω, ανάλογα πάντα με την ηλικία τους. Εξηγώ στα παιδιά γιατί κάνουμε την εξέταση, γιατί κάνουμε εμβόλια, και ότι προσπαθώ να τα κάνω καλά ώστε να μπορούν να γυρίσουν στο σχολείο και να παίξουν με τους φίλους τους. Με τον τρόπο αυτό θα ήθελα να βλέπουν τον γιατρό, ως τον άνθρωπο που προσπαθεί να τα φροντίσει με αγάπη και που συμμετέχει στην καλή σωματική και ψυχική τους υγεία.

Η Κατερίνα Κατσιμπάρδη είναι Παιδίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, www.katsibardi.gr

___________________________________________________________________________________________

Spiderman: The one and only!

Πώς είναι να υποδύεστε τον πιο διάσημο ήρωα όλων των εποχών;

Θεωρώ πως είναι σημαντικό στη ζωή μας, κατά καιρούς, να κάνουμε κάποιους απολογισμούς σε σχέση με το ποιοι είμαστε, τι στόχους έχουμε ή τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Είμαι ευγνώμων που το παιδικό μου όνειρο έχει γίνει πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μου και με βοηθάει να βλέπω τον κόσμο με μια πιο παιδική ματιά, χωρίς φυσικά να φαίνομαι τρελός (γέλια)!

Τι αισθάνεστε όταν βλέπετε στα μάτια των παιδιών αυτό τον μοναδικό θαυμασμό;

Είναι ένα είδος ολοκλήρωσης! Είναι μοναδικό συναίσθημα, που σου δημιουργείται η ανάγκη να το προστατεύσεις και να το διατηρήσεις σε υψηλά επίπεδα. Γι’ αυτό πολλές φορές, έπειτα από μια συνάντηση με ένα παιδί, πιθανόν να διατηρήσω επικοινωνία με τους γονείς του, προκειμένου να μαθαίνει νέα από τον αγαπημένο του ήρωα.

Τι θέλει να διδάξει ο Spiderman στα παιδιά;

Είναι πολλά αυτά που μπορεί να διδάξει ένας σούπερ ήρωας. Μπορεί να δημιουργήθηκε από τη φαντασία κάποιων ανθρώπων, όμως οι αρχές και οι πεποιθήσεις ενός ήρωα μπορούν να μεταδοθούν σε ένα παιδί ήδη από μικρή ηλικία και να θωρακίσουν τον χαρακτήρα του. Αυτές είναι η δικαιοσύνη, η αγάπη για τον συνάνθρωπο ή τον πιο αδύναμο, η προστασία, η ομαδικότητα και η προσφορά.

Ποια είναι η πιο όμορφη ιστορία αληθινού ηρωισμού του Spiderman;

Νομίζω πως θα συμφωνήσουν πολλοί ότι είναι ο μεγάλος του έρωτας για τη Mary Jane. Προσωπικά, θεωρώ πως είναι μια πολύ όμορφη ιστορία, καθότι ο Spiderman στις περιπέτειές του προσπαθεί να σώσει τον κόσμο από κάποιον επίδοξο κακό, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει την αγαπημένη του MJ η οποία βρίσκεται πάντα σε κίνδυνο, μιας και έχει την τύχη (ή την ατυχία) να γνωρίζει τη μυστική του ταυτότητα.

Τι σας μαγεύει στα παιδιά;

Έχω μια λίστα να απαριθμήσω, αλλά νομίζω ότι δεν μας φτάνει ο χρόνος. Τα πρώτα που θα έλεγα είναι η αγνή και καλοσυνάτη ματιά ενός παιδιού για τον κόσμο, τα γέλια που μπορεί να προκύψουν, ακόμα και χωρίς ουσιαστικό λόγο, και οι απαντήσεις που μπορεί να πάρεις από ένα παιδί, οι οποίες είναι ειλικρινείς και πολλές φορές σοκαριστικές για τη δική μας αλήθεια.

BOOM info: Πίσω από τη μάσκα του Spiderman κρύβεται ο Σταύρος Βλαχάκης, ο οποίος, όταν δεν εμπλέκεται σε φασαρίες με τον Dr Octopus και τον Lizard, εργάζεται ως γραφίστας αλλά και ως προπονητής beach volley.
@spidey_svr

_______________________________________________________________________________________________

Παναγιώτης Τριβυζάς, Πυροσβέστης

Στα μάτια των παιδιών η στολή και το επάγγελμά σας οριακά κερδίζουν και τη στολή του Spiderman. Αισθάνεστε αλήθεια ένας ήρωας ανάμεσά μας;

Κάθε άνθρωπος πιστεύω ότι έχει μέσα του τον δικό του ήρωα... όπως είχα κι εγώ από παιδί. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να χαρακτηριστώ «ήρωας» επειδή απλά κάνω τη δουλειά μου με αυταπάρνηση και πολλές φορές χωρίς να υπολογίζω τη δική μου ζωή. Νιώθω όμως υπερήφανος «ήρωας» στα μάτια των παιδιών και προσπαθώ, όταν με προσεγγίζουν, να τους δώσω όλη αυτή τη μαγεία που ονειρεύονται. Είναι πολύ ωραίος ως φανταστικός ήρωας ο Spiderman, όμως ο ήρωας πυροσβέστης είναι πραγματικός…

Ποια είναι η πιο ηρωική πράξη που θα θέλατε να μοιραστείτε με ένα 5χρονο αγόρι αν έπρεπε να πείτε μια ιστορία;

Κλήθηκα σε μια πυρκαγιά διαμερίσματος στο Περιστέρι Αττικής. Όταν έφτασα στο σημείο, είδα ότι υπάρχει πυρκαγιά στο διαμέρισμα, αλλά ευτυχώς όλοι οι ένοικοί του είχαν προλάβει να βγουν έξω. Όμως, απ’ ό,τι μου είπαν, δεν είχε προλάβει να βγει το σκυλάκι ενός παιδιού. Χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και τη βοήθεια των συναδέλφων μου μπαίνουμε για να εντοπίσουμε το σκυλάκι. Ο χρόνος δεν κυλούσε υπέρ μας, καθώς το οξυγόνο τελείωνε... Κι εκεί που φαινόταν ότι τα πράγματα δεν θα είχαν καλό τέλος, άκουσα ένα μικρό κλαψούρισμα από ένα δωμάτιο. Μπήκα μέσα και είδα το σκυλάκι κάτω από το κρεβάτι. Το άρπαξα στην αγκαλιά μου και έτρεξα προς τα έξω. Το σκυλάκι βρέθηκε σώο στα χέρια του παιδιού.

Πώς αντιδράτε στα γεμάτα θαυμασμό μάτια των παιδιών όταν σας κοιτούν;

Νιώθω περηφάνια και τιμή. Θέλω να ξέρω ότι αισθάνονται ασφαλή. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους, όπως και δίπλα σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Τι θα θέλατε να κρατήσουν από εσάς; Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα και του επαγγέλματός σας;

Παραμένω ταπεινός, πειθαρχημένος και χαμογελαστός. Έχω δώσει όρκο στη χώρα μου ότι θα υπηρετώ και θα βρίσκομαι πάντα δίπλα στον άνθρωπο, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες... Είναι μοναδικό το συναίσθημα που νιώθω όταν εργάζομαι.

Τι σας μαγεύει στα παιδιά;

Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από όταν βλέπω στα μάτια των παιδιών αυτό τον ενθουσιασμό κάθε φορά που τους ανοίγω τη σειρήνα και τα φώτα, όταν τα βάζω να ρίξουν με τις μάνικες νερό, όταν τους δίνω να φορέσουν το κράνος ή τη στολή. Με το βλέμμα τους είναι σαν να μου λένε «κοίτα, μπορώ και εγώ να γίνω ένας σύγχρονος ήρωας όπως εσύ». Μου αρέσει να ακούω ότι, όταν μεγαλώσουν, θα γίνουν πυροσβέστες. Είναι μοναδικό.

___________________________________________________________________________________________

Πόλκα Σταθοπούλου-Χατζηϊωάννου, Νηπιαγωγός

Ποιος δεν θυμάται την αγαπημένη του δασκάλα... Τι θα θέλατε άραγε να θυμούνται τα παιδιά από εσάς;

Αυτά που θυμάμαι κι εγώ από την αγαπημένη μου δασκάλα: το χαμόγελο, την αυθόρμητη αγκαλιά, την ενθάρρυνση στις δυσκολίες μου. Είναι ωραία όλα τα σύγχρονα παιδαγωγικά προγράμματα, οι δραστηριότητες και τα project, όμως αυτά που συγκρατούν τα παιδιά από εμάς δεν είναι όσα τους μάθαμε, αλλά όσα τα κάναμε να νιώσουν. Α! Και τα παραμύθια, το όχημά μας προς τ’ αστέρια!

Είναι η δασκάλα ηρωίδα των παιδιών ή καμιά φορά τα παιδιά γίνονται δικοί σας ήρωες;

Μπορεί ο κάθε δάσκαλος-παιδαγωγός καρδιάς ν’ αποτελεί για το παιδί τον ήρωά του, αλλά για εμάς το παιδί είναι έμπνευση, καθοδηγητής, η αιτία που το πρωινό μας ξύπνημα είναι πιο γλυκό και από τον ύπνο! Για εμάς, παιδαγωγός και παιδί μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο, μαζί εξελίσσονται!

Πώς αισθάνεστε όταν γνωρίζετε πως με τα λόγια και τις πράξεις σας καθορίζετε την εξέλιξη των μικρών μαθητών σας;

Ευθύνη, που ίσως καταφέρω να βάλω ένα λιθαράκι στην ψυχή και την καρδιά τους στον δρόμο για το δικό τους όνειρο. Οι καλύτεροι δάσκαλοι είναι αυτοί που σου λένε πού να κοιτάξεις, αλλά όχι τι να δεις! Και όταν στα παιδιά δίνεις χώρο και χρόνο, μαγικά πράγματα συμβαίνουν! Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ένας δάσκαλος, ένας μαθητής και ένα βιβλίο μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο!

Ποιο είναι το πιο βασικό μάθημα που θέλετε να λάβουν τα παιδιά από εσάς;

Να μη σταματήσουν ποτέ να παλεύουν για τον κόσμο που ονειρεύονται με τον τρόπο που «παίζουμε» στο Νηπιαγωγείο, με αγάπη, ενσυναίσθηση και δημιουργική σκέψη. Με αγάπη σε ό,τι κάνουν!

Τι σας μαγεύει στα παιδιά;

Ο αυθορμητισμός, η αλήθεια, η ανιδιοτελής αγάπη, η φαντασία, ο μαγικός τους κόσμος… αχ, αυτός ο κόσμος!

Πόλκα Σταθοπούλου-Χατζηϊωάννου, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Προσχολικού Κέντρου & Νηπιαγωγείου Πόλκα-Φροέλεν

______________________________________________________________________________________________

Τάσος Μπίθας, Mπαμπάς

Ο μπαμπάς είναι ο απόλυτος ήρωας των παιδιών. Πώς νιώθεις όταν το συνειδητοποιείς για πρώτη φορά;

Αρχικά, αγχώνεσαι. Όταν το συνειδητοποιήσεις, ξέρεις πως έχεις μονίμως δύο ζευγάρια μάτια επάνω σου να σε παρατηρούν, να σε θαυμάζουν και να σε αντιγράφουν. Από την άλλη, έτσι είναι οι ήρωες, και ακόμα κι αυτοί κάνουν λάθη. Ο τρόπος με τον οποίο θα αναγνωρίσεις αλλά και θα διορθώσεις το λάθος σου είναι το δύσκολο κομμάτι αυτής της ιδιότητας.

Ποια είναι η πιο γλυκιά στιγμή της ημέρας σας στο σπίτι, τότε που αισθάνεσαι αληθινός ήρωας;

Δεν έχει ώρες η ιδιότητα του ήρωα και σας διαβεβαιώ πως είναι αρκετά απαιτητική δουλειά, όμως την ώρα που ετοιμάζονται για ύπνο, τότε είναι που ξεκινούν οι περισσότερες ερωτήσεις, οι πιο σημαντικές και κυρίως εκείνες που δεν τις περιμένεις! Αυτές τις ώρες ακόμα το προσπαθώ, λόγω κούρασης, να είμαι 100% εκεί, γιατί ξέρω πως οι απαντήσεις θα τους μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό.

Με ποιον τρόπο πιστεύεις πως οι ήρωες ενός μικρού παιδιού επιδρούν στη ζωή και τον χαρακτήρα του;

Σίγουρα, οι ήρωες και τα παραδείγματά τους επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη ζωή αλλά και τον χαρακτήρα ενός παιδιού. Τα παιδιά μαζεύουν εικόνες και παραδείγματα από την καθημερινή ζωή τους δίπλα στους ήρωές τους και, όταν έρθει η ώρα να πράξουν, τότε θα αντιδράσουν με τον τρόπο που τους έχει μείνει στο μυαλό, με τον τρόπο που θα αντιδρούσε ο ήρωάς τους #truestory.

Ποιες είναι οι δύο αρχές που πραγματικά θέλεις να περάσεις στα παιδιά σου;

• Αγάπησε και φρόντισε τον εαυτό σου.
• Εμπιστεύσου τις δυνάμεις σου και πίστεψε σε αυτό που μπορείς να κάνεις καλά.

Ο μπαμπάς σου ήταν για εσένα ο ήρωάς σου;

Είναι ακόμα ο ήρωάς μου και εκείνος που μου έδειξε τον δρόμο για να ανακαλύψω τις δικές μου δυνάμεις. Στα μάτια μου δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να καταφέρει και τώρα αρχίζω να αντιλαμβάνομαι το βάρος της ευθύνης που κουβαλάει ένας ήρωας. Είναι η σειρά μου πλέον να μεταφέρω με τον τρόπο μου αυτήν τη μαγεία στα παιδιά μου.

Ύστερα από κάθε μικρή ή μεγάλη κατάκτηση, ένα παιδί αναζητά την επιβράβευση του μπαμπά. Πώς αισθάνεσαι κάθε φορά που ακούς αυτό το «Μπαμπά, κοίτα»;

Αυτό το «Μπαμπά, κοίτα» είναι φαινόμενο! Φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσουν αρκετοί (όλοι!) γονείς πως είναι αρκετά κουραστικό, και εμένα μπορώ να πω πως με στρεσάρει. Μου πήρε αρκετό καιρό να καταλάβω το πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά αρχικά η αντίδρασή σου και κυρίως η απάντηση που θα δώσεις. Καμιά φορά, η πιο αθώα απάντηση ή έστω ένα απλό νεύμα πως το είδες μπορεί να τους κόψει τα φτερά. Θέλω και προσπαθώ να είμαι εκεί ακούραστος, να χειροκροτώ και να πανηγυρίζω κάθε φορά στο «Μπαμπά, κοίτα», έστω και εάν αυτό είναι το πιο απλό πράγμα του κόσμου.

Τι σε μαγεύει στα παιδιά;

Θα ξεκινήσω με την αθωότητα. Παρθένος οργανισμός, ένα σφουγγάρι που διψάει να μαζεύει πληροφορίες και εικόνες. Όσο του δίνεις τόσο διαμορφώνεται, και αυτό φαίνεται μέρα με την ημέρα. Σίγουρα έχει και συνέχεια αυτή η πορεία, αλλά, από την ημέρα που γεννήθηκαν μέχρι και σήμερα, με μαγεύουν αυτή η καθημερινή αλλαγή στον χαρακτήρα και το στοιχείο της «έκπληξης», καθώς, εκεί που δεν το περιμένεις, έρχονται αγνές σκέψεις και προβληματισμοί που σου φτιάχνουν την ημέρα. 

Ο Τάσος Μπίθας είναι μπαμπάς του Οδυσσέα και της Ιριάνας.

Photos: Δανάη Ίσαρη

Hair & Make Up: Σαββίνα Σκεπετάρη
 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο