Γιατί θέλω πραγματικά να κάνω ένα δώρο στη δασκάλα του παιδιού μου

Γεωργία Καρκάνη
Wed, 24/05/2023 - 16:15

Ακόμα και αν δεν ήταν παράδοση οι γονείς να κάνουν δώρα στους δασκάλους των παιδιών στο τέλος κάθε σχολικής σεζόν, προσωπικά έχω πολλούς καλούς λόγους να χαρίσω κάτι στη δασκάλα του γιου μου. Ειδικά φέτος το καλοκαίρι...

Photo: Thirdman @ Pexels 

Για να την αποχαιρετήσω, καθώς ολοκληρώνει δύο χρόνια διδασκαλίας του ίδιου τμήματος και ετοιμάζεται να αναλάβει, από του χρόνου, την επόμενη φουρνιά παιδιών. 

Για να την ευχαριστήσω, γιατί παρά τα ανεπαρκή μέσα του ελληνικού δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος κατάφερε όχι απλώς να βγάλει μια απαιτητική διδακτέα ύλη με σχεδόν 25 μικρούς μαθητές -για τους οποίους μάλιστα είχαν προηγηθεί δύο δύσκολα χρόνια καραντίνας και τηλεκπαίδευσης- αλλά, κυρίως, να τους εμπνεύσει να αγαπήσουν το σχολείο, σε σημείο τα παιδιά να στεναχωριούνται όποτε χάνουν μία ημέρα μαθημάτων (έχει συμβεί, αλήθεια, όχι μόνο στη δική μας οικογένεια αλλά και σε άλλες στην τάξη!).

Για να έχει ένα χειροπιαστό αναμνηστικό από τα παιδιά με τα οποία μοιράστηκε τη σχολική καθημερινότητά της εδώ και τόσο καιρό. Γνωρίζω από πρώτο χέρι (κυρίως από τη δική μου μητέρα, που επίσης ήταν εκπαιδευτικός) ότι οι δάσκαλοι που αγαπούν τη δουλειά τους χτίζουν βαθιές σχέσεις με τους μαθητές τους και δυσκολεύονται πραγματικά να τους αποχωριστούν. 

Photo: Andrea Piacquadio @ Pexels 

Αν ταυτίζεστε με τα παραπάνω, ακολουθούν μερικές ιδέες που δεν κοστίζουν ακριβά και που συγκινούν πραγματικά τους δασκάλους (σύμφωνα με μια πρόχειρη δημοσκόπηση σε φίλους και γνωστούς μου εκπαιδευτικούς): 

  • Ένα ατομικό προσωποποιημένο δώρο με τη φωτογραφία του παιδιού ή ένα δικό του μήνυμα. Έτσι, ακόμα και αν το budget σας δεν επιτρέπει κάτι παραπάνω για παράδειγμα από το κλασικό φλιτζάνι, από ένα μπρελόκ ή ένα T-shirt, θα χαρίσετε κάτι μοναδικό στον κόσμο, ανυπολόγιστης συναισθηματικής αξίας γιατί το ετοιμάσατε με αγάπη ειδικά γι’ αυτόν/αυτήν.
  • Ένα μεγαλύτερο δώρο, από όλη την τάξη, είτε προσωποποιημένο είτε έτοιμο – σε αυτή την περίπτωση το budget θα είναι αρκετό ώστε να φτιάξετε την γκαρνταρόμπα ή το νεσεσέρ του δασκάλου/της δασκάλας! Αν μάλιστα είναι προσωποποιημένο, μπορεί να συνοδεύεται από την ομαδική φωτογραφία των παιδιών της τάξης ή να συγκεντρώνει μηνύματα από όλους τους μαθητές: επενδύστε, για παράδειγμα, σε ένα φωτογραφικό λεύκωμα ή ένα βιβλίο σχεδιασμένο κατά παραγγελία.
  • Αν δεν υπάρχει ο χρόνος και/ή η επικοινωνία με τους άλλους γονείς για ένα μεγαλύτερο δώρο είτε προσωποποιημένο είτε έτοιμο, σε πωλητήρια μουσείων και βιβλιοπωλεία θα βρείτε τέλεια art objects με καλαισθησία και συμβολικές παραστάσεις – για παράδειγμα, με την κουκουβάγια της θεάς Αθηνάς και της σοφίας.