Πώς μετατρέπονται άραγε η γραμματική και τα μαθηματικά σε καλοκαιρινά παιχνίδια; Το Λογοcare ξέρει τον τρόπο!

Μαρία Ιωαννάτου
Wed, 06/07/2022 - 13:42

«Δεν θέλω να κάνω επανάληψη, μαμά!» Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτή τη φράση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών σας και άλλες πόσες έχετε προσπαθήσει –μάταια– να πείσετε το παιδί σας να κρατήσει μια στοιχειώδη επαφή με τα μαθήματα του σχολείου; Η Σοφία Παπαφάνη και η Δώρα Χαρατσάρη, δημιουργοί του Κέντρου Ειδικής Αγωγής Λογοcare, προτείνουν έξυπνες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά στην παραλία ή στον κήπο, ώστε και να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά και να επιστρέψουν όσο πιο ομαλά γίνεται στα θρανία.

Photo: G Wedd Fotografia by George Bouzakis

Παιχνίδια στην άμμο

• Με ένα ξυλαράκι γράφουμε πάνω στην άμμο λέξεις που ακούσαμε ή είδαμε σε ένα περιοδικό/παραμύθι. Αν είστε στην παραλία, μπορείτε να δείτε λεξούλες από τον κατάλογο της καφετέριας ή από τις οδηγίες που αναγράφονται στα μπρατσάκια/σαμπρέλα (εξάσκηση σε ανάγνωση - ορθογραφία - αντιγραφή).

• Με τα αγγλικά μαγνητικά γραμματάκια που κολλάμε στο ψυγείο, μπορούμε να δημιουργήσουμε λεξούλες στην άμμο (εξάσκηση στα αγγλικά).

• Με τα lego παίζουμε παντού, ακόμα και στην άμμο. Δημιουργούμε με το αποτύπωμά τους γράμματα, συνδυάζοντας δύο και τρία lego μαζί (εξάσκηση στην αλφαβήτα). Εναλλακτικά, για τους λάτρεις των μαθηματικών, μπορούμε να μετρήσουμε τις κουκκίδες που σχηματίστηκαν στην άμμο από τα lego και να κάνουμε πράξεις (εξάσκηση στην αριθμητική).

Πετραδάκι, πετραδάκι

• Μαζεύουμε πέτρες για να κάνουμε πράξεις. Αν είμαστε στην παραλία ή στον κήπο, με ένα παιχνίδι-εκσκαφέα ανακαλύπτου - με τις πέτρες που είναι θαμμένες και με ένα φορτηγό τις μεταφέρουμε στον «σταθμό» των Μαθηματικών (εξάσκηση στην αριθμητική).

• Κολλάμε αυτοκόλλητα πάνω σε μερικές πέτρες και σε άλλες σχεδιάζουμε τα γράμματα της αλφαβήτας. Ψάχνουμε να βρούμε από ποιο γραμματάκι ξεκινάει η εικόνα που βλέπουμε (εξάσκηση στην αλφαβήτα).

• Ζωγραφίζουμε γράμματα πάνω στις πέτρες και δημιουργούμε λέξεις. Σχηματίζουμε το όνομά μας, το αγαπημένο μας φαγητό ή ακόμα και πράγματα που βλέπουμε γύρω μας (εξάσκηση στη γραφή).

• Μαζεύουμε πέτρες από την παραλία ή τον κήπο. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ομάδες ανάλογα με το χρώμα, το μέγεθος ή το σχήμα τους (εξάσκηση σε προμαθηματικές έννοιες).

Photo: @ freepik/ freepik

Οι «θησαυροί» της θάλασσας

• Μαζεύουμε κοχύλια από την παραλία και τα ομαδοποιούμε με βάση το σχήμα, το χρώμα ή το μέγεθος (εξάσκηση σε προμαθηματικές έννοιες).

• Γράφουμε στο μέσα μέρος των κοχυλιών γράμματα και τα γυρίζουμε ανάποδα. Προσπαθούμε να βρούμε το γράμμα που κρύψαμε (εξάσκηση σε μνήμη) ή να αναγνωρίσουμε ποιο είναι (εξάσκηση στην αλφαβήτα).

• Γεμίζουμε τα κοχύλια με μικρές χάντρες, τόσες όσες έχουμε γράψει στην επιφάνειά τους. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, γεμίζουμε τα κοχύλια με χάντρες κάνοντας προσθέσεις ή αφαιρέσεις (εξάσκηση στα μαθηματικά).

• Σχηματίζουμε λέξεις στην άμμο, κάνοντας κολάζ από κοχύλια (εξάσκηση σε ανάγνωση - ορθογραφία - αντιγραφή).

Ξύλο απελέκητο!

• Σχηματίζουμε γράμματα ενώνοντας κομμάτια από ξύλο που μαζέψαμε από τον κήπο ή την παραλία (εξάσκηση στην αλφαβήτα).

• Τοποθετούμε στο έδαφος ξυλαράκια και διαμορφώνουμε λαβυρίνθους ή διαδρομές (εξάσκηση σε προσανατολισμό και προμαθηματικές έννοιες).

• Κάνουμε σχήματα με τα ξυλαράκια, όπως τρίγωνο, τετράγωνο κ.ά. και μαθαίνουμε τα σχήματα (εξάσκηση σε προμαθηματικές έννοιες).

Let the summer begin!

Λογοcare

Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 85Α, Κηφισιά 145 63

Tηλέφωνο: 210 8010 858

Website: www.logocare.gr

Facebook: @logocarekifisia

Instagram: @logocare_

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο καλοκαιρινό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!