What future holds | Πώς θα είναι η ζωή του παιδιού σας το 2040;

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Mon, 30/12/2019 - 18:11

Το 5χρονο παιδί σας το 2040 θα είναι 26 ετών και η ζωή του θα είναι κάπως έτσι...

 

Ανοίγει τα μάτια του μόλις ακούσει μια φωνή που τον καλεί να ξυπνήσει. Είναι το ίδιο του το σπίτι και πιο συγκεκριμένα το «domotics» διαμέρισμά του ή, όπως θα το αποκαλούσαμε σήμερα, το «έξυπνο» σπίτι. Σηκώνεται και φοράει τους ειδικούς φακούς επαφής μέσα από τους οποίους θα διαβάσει τα νέα, θα επικοινωνήσει, θα μιλήσει – ό,τι δηλαδή θα έκανε κάποιος με το smartphone του πριν από 20 χρόνια. Μηνύματα και λίστες εμφανίζονται μπροστά στα μάτια του. Παγκόσμιος πληθυσμός: 9,157,233,000 κάτοικοι. Αμέσως εμφανίζεται η καθημερινή λεπτομερής αναφορά που αφορά την υγεία του αλλά και το τι θα πρέπει να καταναλώσει σήμερα.

boom μέλλον τεχνολογία

Το πρωινό του είτε είναι έτοιμο από το ρομπότ-οικονόμο που ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού – τις λίγες δηλαδή που δεν γίνονται αυτόματα, είτε θα μπορεί να το εκτυπώσει με βάση την πρόσφατη αναφορά υγείας. Τα ειδικά πιάτα-δοσομετρητές που έχει μπροστά του έχουν την ικανότητα να μετρούν θερμίδες και ποσότητα, ενώ το μπουκάλι που μετατρέπει τον ατμοσφαιρικό αέρα σε νερό θα τον συνοδεύει όλη την ημέρα.

Ντύνεται με τα ρούχα που μόλις εκτύπωσε στον 3D εκτυπωτή του και είναι έτοιμος να φύγει για τη δουλειά. Το αυτοκίνητο –χωρίς οδηγό– τον περιμένει έξω από το σπίτι για να τον οδηγήσει στον προορισμό του, ενώ σήμερα θα πρέπει να πάει στο Λονδίνο για μισή ώρα σ’ ένα ραντεβού και να γυρίσει. Χρησιμοποιώντας «Hyperloop» μέσα μετακίνησης θα είναι εκεί σε 20 λεπτά και θα προλάβει να είναι πίσω εγκαίρως για τη συναυλία του αγαπημένου του τραγουδιστή που ξεκινά στις 17.00, ενώ έχει ήδη πει στην κοπέλα του να βρίσκεται στο σαλόνι τους εκείνη την ώρα για να την παρακολουθήσουν μέσω της «augmented reality».

boom μέλλον τεχνολογία

Για το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στο γευστικό τεχνητό κρέας φυτικής προέλευσης ή στα νοστιμότατα έντομα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Έχει λίγο χρόνο μέχρι να τελειώσει το lunch break του, οπότε αποφασίζει να τον αφιερώσει στα social. Κοιτά δεξιά αριστερά τους ανθρώπους που περνούν από μπροστά του, των οποίων τα ονόματα εμφανίζονται μέσω του «face recognition», ενώ συγχρόνως ψάχνει το προφίλ τους.

Έχει λίγο χρόνο ακόμα και αποφασίζει να επικοινωνήσει μαζί σας για να δει τι κάνετε και να σας ανακοινώσει τα σχέδιά του για τα Χριστούγεννα: Διακοπές στον Άρη με την κοπέλα του. Εσείς, φυσικά, είστε ακριβώς όπως ήσασταν 20 χρόνια πριν, χάρη στις ειδικές γενετικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα και στην επιστήμη της νανοτεχνολογίας. Η πραγματικότητα του 2040 θέλει τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και να μοιάζουν πιο νέοι, ενώ οι ανίατες ασθένειες αποτελούν πλέον παρελθόν. Όλα μπορεί να έχουν αλλάξει, εσείς όμως ακόμα δεν μπορείτε να δεχθείτε το γεγονός ότι ο γιος σας έχει σχέση με ένα ρομπότ. Μπορεί τα ρομπότ να έχουν πλέον ανεπτυγμένη τεχνητή νοημοσύνη, όμως είναι αδύνατο να συμφιλιωθείτε με το γεγονός. Σας καταλαβαίνουμε.

boom μέλλον τεχνολογία

Αφού επιστρέψει από το ραντεβού-αστραπή στο Λονδίνο και ενώ η κίνηση μοιάζει να μεγαλώνει, η επιλογή του «taxi drone» μοιάζει ιδανική προκειμένου να προλάβει να είναι στην ώρα του. Το αυτοκίνητό του θα γυρίσει μόνο του στο σπίτι. Χάρη στα ραντάρ, τους δορυφόρους, το GPS και τους ειδικούς αισθητήρες για τα εμπόδια δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα.

Μόλις η συναυλία φτάσει στο τέλος, το ζευγάρι θα περάσει λίγο χρόνο ενώνοντας τους εγκεφάλους του, το πιο διαδεδομένο trend της εποχής, μέσω ενός «EEG cap», για να μπορέσουν τα δύο μέλη της σχέσης να μοιραστούν συναισθήματα και να επικοινωνήσουν. Οι σκέψεις –ευτυχώς– μπορούν να μείνουν κρυφές σε έναν hidden φάκελο.

boom μέλλον τεχνολογία

Η ημέρα φτάνει στο τέλος της, το σπίτι μέσω του «Internet of Things» προετοιμάζεται για το τέλος, και με το κλείσιμο των ματιών όλα πέφτουν στην αδράνεια μέχρι την επόμενη ημέρα... που ο κόσμος θα μοιάζει ακόμα πιο γρήγορος.

 

The best is yet to come...

 

Inspiration: Futurist Thomas Frey & medium.com

 

Διαβάστε ολόκληρο του 2ο τεύχος του BOOM εδώ