10 συνήθειες που ακολουθούν οι χαρούμενοι γονείς - και μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι ξεκινώντας από σήμερα

Γεωργία Καρκάνη
Sat, 10/02/2024 - 17:03

Η εμπειρία της μητρότητας μπορεί να είναι πραγματικά απολαυστική, εφόσον φυσικά δεν συνοδεύεται, σε σπάνιες περιπτώσεις, από αληθινά δύσκολες δοκιμασίες. Αρκεί πέρα από το μωρό μας να μην ξεχνάμε να φροντίζουμε και τον εαυτό μας –αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα εξάλλου– και να έχουμε ένα υποστηρικτικό δίκτυο από φίλους και συγγενείς. Για του λόγου το αληθές, αυτές είναι οι συνήθειες που ακολουθούν οι χαρούμενοι γονείς – σύμφωνα με τους ειδικούς και την καθημερινή εμπειρία:

Freepik.com

#1 Ζητούν βοήθεια

Ξέρουν ότι χρειάζεται πραγματικά ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί και δεν διστάζουν να απευθυνθούν στον περίγυρό τους, π.χ., είτε για συμβουλές είτε για ένα babysitting της τελευταίας στιγμής.

#2 Βγαίνουν έξω

Ήδη από τις πρώτες εβδομάδες, και εφόσον ο καιρός το επιτρέπει και πάρουν όλες τις προφυλάξεις για την υγεία του μωρού, βγαίνουν βόλτα, είτε μαζί του είτε μόνοι – γιατί ξέρουν ότι και η σωματική δραστηριότητα και η επαφή με το φυσικό φως λειτουργούν σαν το καλύτερο αγχολυτικό.

#3 Εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία να σπάσουν τη ρουτίνα

Ακόμα και αν οι συνθήκες (όπως η ηλικία του παιδιού) δεν επιτρέπουν – ακόμα – μια μεγάλη απόδραση αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους για οτιδήποτε μπορεί να προσθέσει ενδιαφέρον στη ζωή όλων, από ένα θεματικό πάρκο για τα μικρότερα παιδιά μέχρι μια πεζοπορία στο κοντινό βουνό για τα μεγαλύτερα.

#4 Δεν «ξεχνούν» το σεξ

Ακόμα και αν η αϋπνία και οι αγωνίες της μητρότητας σχεδόν εκμηδενίζουν τον πόθο, βάζουν το σεξ στο οικογενειακό πρόγραμμα και, έστω κι αν έτσι του στερούν τον αυθορμητισμό, στην τελική ποτέ μα ποτέ δεν το μετανιώνουν.

Unsplash.com/Kelly Sikkema

#5 Κάνουν ό,τι μπορούν για να τρέφονται και να κοιμούνται σωστά

Ακόμα και αν το μωρό τους είναι πολύ-πολύ μικρό αναδεικνύουν αυτές τις ζωτικές ανάγκες σε προτεραιότητα – καλύπτοντάς τις με κάθε τρόπο, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι η γενική καθαριότητα στο σπίτι θα χρειαστεί να περιμένει.

#6 Ασκούνται

Η άσκηση βοηθάει στην καλή υγεία, την επαναφορά της σιλουέτας μετά τον τοκετό (άρα και στην αυτοπεποίθηση) και, ίσως το κυριότερο, πλημμυρίζει το σώμα με ενδορφίνες, τις λεγόμενες ορμόνες της χαράς.

#7 Δεν χάνουν τον εαυτό τους στον ρόλο του γονέα

Κρατούν έστω και λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα για δραστηριότητες που αγαπούν, από μια ταινία αγκαλιά στον καναπέ μέχρι ένα αναζωογονητικό μασάζ.

#8 Αναπτύσσουν ένα δίκτυο με άλλους γονείς

Οι παλιοί φίλοι είναι αλλιώς, αλλά η αλήθεια είναι ότι στις καθημερινές προκλήσεις της μητρότητας/της πατρότητας θα μας καταλάβουν περισσότερο οι γονείς με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινά ερεθίσματα – με τους οποίους, για παράδειγμα, έχουμε συνομήλικα παιδιά ή ζούμε στην ίδια γειτονιά.

#9 Είναι ευέλικτοι με τους κανόνες

Θέτουν συγκεκριμένα όρια με τα παιδιά τους, αλλά προσαρμόζονται και στις συνθήκες – και ενδίδουν σε μικρές «παρασπονδίες» για να μπορούν ευκολότερα να είναι συνεπείς στους κανόνες τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας. Για παράδειγμα, καθιερώνουν το Σάββατο ως «ημέρα οικογενειακού παγωτού» ή αγοράζουν ένα παιχνίδι που ξέρουν ότι θα γεμίσει με έμπνευση το παιδί τους, ακόμα και αν υπερβαίνει τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού.

#10  Συνειδητοποιούν ότι οι δυσκολίες δεν κρατούν για πάντα

Καμία οικογένεια, ακόμα και οι πιο τυχερές και αισιόδοξες, δεν περνάει τη ζωή της τρέχοντας ευτυχισμένη σε καταπράσινα λιβάδια. Ωστόσο οι αληθινά χαρούμενοι γονείς αντιλαμβάνονται ότι κάθε δύσκολη περίοδος περνάει και αναζητούν το φως στο τέλος του τούνελ.

Unsplash.com/Isaac Quesada

Δεν αυτομαστιγώνονται με τύψεις

Κατανοούν ότι κανένας γονιός δεν είναι τέλειος και ακόμα και αν συνειδητοποιήσουν ότι μια συμπεριφορά τους δεν ήταν η καλύτερη («δεν έπρεπε να βάλω τις φωνές στα παιδιά μόνο και μόνο επειδή ήμουν κουρασμένη»), κρατούν ό,τι μαθαίνουν από αυτήν για να την αποφύγουν στο μέλλον και να εξελιχθούν.

Γνωρίζουν τη δύναμη μιας αγκαλιάς

Ξέρουν ότι μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα, από το να ηρεμήσει ένα νήπιο σε tantrum μέχρι το να προσφέρει ανακούφιση σε μια οικογένεια που πενθεί. Σε καθημερινή βάση, οι ορμόνες που απελευθερώνονται με τη σωματική επαφή μειώνουν το στρες και το άγχος, βελτιώνουν τον ύπνο και δυναμώνουν τις σχέσεις με τους αγαπημένους μας.

Με στοιχεία από parents.com