Αυτά είναι τα βιβλία που θα διαβάσουμε στις διακοπές του Πάσχα

Boom Team
Wed, 17/04/2024 - 06:53

«Τα βιβλία είναι μια μοναδική, φορητή μαγεία» είχε πει ο Stephen King. Γι' αυτό, μαμά και μπαμπά, όπου κι αν προγραμματίζετε να περάσετε τις διακοπές του Πάσχα, φροντίστε να έχετε βρει από πριν παρέα με τα παιδιά σας τα «μαγικά» βιβλία που θα πάρουν μαζί. Κι αν ψάχνετε ιδέες, ρίξτε μια ματιά στους τίτλους που επέλεξε το BOOM από τον πλούσιο παιδικό κατάλογο των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Πάμε βόλτα, Ρουθ Σάιμονς | Εικονογράφηση: Σεμπ Μπράουν(1-3 ετών): Τα παιδιά τρελαίνονται για βόλτες, είτε με αεροπλάνο είτε με τρακτέρ. Και με αυτά τα εντυπωσιακά βιβλία από χαρτόνι, με κινούμενα μέρη, πλούσια εικονογράφηση και ρίμα, που βοηθούν στον συντονισμό ματιού-χεριού, τη λεπτή κινητικότητα, την ενίσχυση της παρατηρητικότητας και την καλλιέργεια του προφορικού λόγου, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσουν τα παιδιά -και οι γονείς- τέλεια! 

 

 

Ψάχνω και βρίσκω, Εικονογράφηση: Ρομέν Γκιγιάρ / Τεοντόρα Όπρια (από 2 ετών): Εκτός από πολύχρωμη και ευχάριστη εικονογράφηση, αυτά τα δύο διασκεδαστικά βιβλία κρύβουν στις σελίδες τους ένα σωρό λεπτομέρειες για να παρατηρήσει το παιδί, αλλά και εκπλήξεις και αντικείμενα που θα τα αναζητήσει και θα τα πει με το όνομά τους. Για να δούμε, ποιος θα κερδίσει το βραβείο παρατηρητικότητας;  

Μαμακίαση, Μάρτα Πράδα | Εικονογράφηση: Μερσέ Τόους (από 2 ετών): Κάποιες φορές, η Μαρτίνα πρέπει να αποχωρίζεται τη μαμά της και, όποτε συμβαίνει αυτό, νιώθει πολύ στενοχωρημένη... Τόσο, που η γιαγιά της λέει ότι έχει μαμακίαση. Η Μαρτίνα δεν καταλαβαίνει πολύ καλά τι είναι αυτή η μαμακίαση. Μήπως είναι κάτι σοβαρό; Και πώς περνάει; Θα το ανακαλύψουμε μαζί, διαβάζοντας ένα βιβλίο για την ανάπτυξη υγιούς συναισθηματικού δεσμού μητέρας - παιδιού. 

 

Το πηγάδι με τα χθες, Μάριος Μάζαρης | Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου (από 3 ετών):

Πώς ζωγραφίζεις έτσι; τον ρώτησαν κάποια μέρα. 

Πώς ζωγραφίζω; ρώτησε εκείνος.

Να, σαν να μην υπάρχουν πράγματα που σε θυμώνουν.

Υπάρχουν, πώς δεν υπάρχουν, απάντησε εκείνος. Απλώς τα ξεπλένω εδώ, στο πηγάδι μου.

Όλα τα χθες εκεί βρίσκονται. Κι ίσως αυτή είναι η λύση. Ίσως όμως να μη χρειάζεται να ξεπλένουμε από πάνω μας όλα τα χρώματα. Πόσα να χωρέσει κι αυτό το πηγάδι;

Note: Το βιβλίο περιλαμβάνει QR code με την αφήγηση της ιστορίας από τον συγγραφέα.

Το φαφούτικο, Δέσποινα Κοκκίδου | Εικονογράφηση: Ελένη Μαργούδη, Αγγελική Ρελάκη (από 4 ετών): Ο ήρωας του βιβλίου αυτού έρχεται αντιμέτωπος με ένα περίεργο πρόβλημα: Βγάζει ένα δόντι του, αλλά δεν ξέρει τι να το κάνει, μιας και, σύμφωνα με την παράδοση της χώρας όπου ζει, πρέπει να το πετάξει σε σκεπή με κεραμίδια, όμως το σπίτι του δεν έχει! Τι κάνουν άραγε τα δόντια που βγάζουν τα παιδιά σε άλλες χώρες του κόσμου; Διαβάζοντας την ιστορία αυτή, που εξετάζει τη διαφορετικότητα μέσα από ένα θέμα που αφορά κάθε παιδί, τα παιδιά συνειδητοποιούν πως δεν μας καθορίζει η παράδοση της χώρας όπου ζούμε, αλλά έχουμε την ελευθερία να κάνουμε εμείς αυτό που θέλουμε με το δόντι μας και γενικά με το σώμα μας. 

 

Θέλεις να μιλήσουμε; Καρίν Σιμονέ | Εικονογράφηση: Αν Γκιγιάρ (από 5 ετών): Σε αυτήν τη νέα σειρά βιβλίων του έγκριτου εκδοτικού οίκου Larousse, που υπογράφει η γνωστή Γαλλίδα ψυχολόγος, μέσα από καθημερινούς διαλόγους και πραγματικά ερωτήματα και ανησυχίες των παιδιών, οι μικροί αναγνώστες βλέπουν πώς μπορούν να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους και να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις με τους άλλους και τον εαυτό τους. Έτσι, στο βιβλίο για τη φιλία, ο Νίκος και η Λουκία διαπιστώνουν, μεταξύ άλλων, ότι το να έχεις καλούς φίλους, να τους κρατάς, να μη μαλώνεις και να δέχεσαι ότι οι φίλοι σου είναι διαφορετικοί δεν είναι και τόσο εύκολο! Μέσα όμως από τον διάλογο, μαθαίνουν την αποδοχή και τη συμφιλίωση, προκειμένου να λύνουν τις διαφορές τους και να διατηρούν καλές φιλικές σχέσεις. Αντίστοιχα, στο βιβλίο για την αυτοπεποίθηση, ο Πέτρος και η Αλίκη αναρωτιούνται τι είναι η αυτοπεποίθηση και προβληματίζονται για τις δυσκολίες που συναντούν, ενώ συνειδητοποιούν ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, έχει τα δικά του χαρίσματα και πρέπει να είναι χαρούμενος για αυτά. 

 

 

Αερόστατα, λούναπαρκ και αξέχαστα γενέθλια, Άννα Πουνσέτ | Εικονογράφηση: Ντιάνα Βιθέδο (από 7 ετών): Υπάρχει κάτι καλύτερο από ένα πάρτι γενεθλίων; Μόνο ένα πάρτι γενεθλίων στη Μονοκερούπολη! Εκεί οι τούρτες είναι μαγικές, τα γλυκά αλλάζουν γεύση και σχήμα, το λούναπαρκ είναι γεμάτο χρυσόσκονη και έχει και μια ιπτάμενη ρόδα. Όμως όταν φτάνει η μέρα των γενεθλίων της Παυλίνας, όλα αρχίζουν πολύ, μα πάρα πολύ στραβά… Είναι απαραίτητο ένα σχέδιο για να μεταμορφωθεί η καταστροφή σε διασκέδαση! Άραγε θα της μείνουν τα γενέθλια αυτά αξέχαστα; Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, όπως και ότι η εμπειρία της ανάγνωσης του δεύτερου βιβλίου της σειράς Μονοκερούπολη θα μείνει αξέχαστη σε όλους τους λάτρεις των μονόκερων! 

50 φορές που το ποδόσφαιρο άλλαξε τον κόσμοΓκάρι Λίνεκερ & Άιβορ Μπαντίελ | Εικονογράφηση: Έρικα Σαλσίντο (από 9 ετών): Μήπως έχετε ακούσει για τον ποδοσφαιρικό αγώνα που δόθηκε μεταξύ αντίπαλων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου; Ή για την ομάδα γυναικών που απέδειξε ότι το ποδόσφαιρο είναι πραγματικά για όλους; Στοιχηματίζουμε ότι δεν ξέρατε πως μια ομάδα κέρδισε κάποτε ένα παιχνίδι χωρίς να πετύχει ούτε ένα γκολ!

Σε αυτό το απίθανο βιβλίο, ο θρυλικός Γκάρι Λίνεκερ μοιράζεται μαζί μας τις 50 αγαπημένες του ποδοσφαιρικές στιγμές, που αναδεικνύουν τα συγκινητικά, συναρπαστικά όσο και θαυμαστά γεγονότα τα οποία άλλαξαν την ιστορία του αθλήματος –και κάποιες φορές και τον κόσμο ολόκληρο– για πάντα. Ο Γκάρι απονέμει επίσης τα Βραβεία Ανεκτίμητης Προσφοράς σε ανίκητες ομάδες, φοβερούς παίκτες και αχτύπητους προπονητές, χαρίζοντας στους φίλους του ποδοσφαίρου ένα μοναδικό έργο, που ξεχειλίζει από τη μαγεία του δημοφιλέστερου αθλήματος στον πλανήτη και δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός ποδοσφαιρόφιλου! 

Είμαστε και οι πρώτοιΓίργκεν Μπανσέρους (από 10 ετών): Ο δεκάχρονος Μπεν έχει τρεις μεγαλύτερες αδερφές που τον νευριάζουν καθημερινά. Ο μπαμπάς του είναι πολύ καλός, αλλά τον μισό χρόνο λείπει σε ταξίδια για δουλειές. Η μαμά κάνει ό,τι μπορεί, αλλά ο Μπεν νιώθει πως δεν τον καταλαβαίνει. Μια μέρα, μια καινούρια μαθήτρια έρχεται στην τάξη του, και η ζωή του Μπεν αναπάντεχα αλλάζει για πάντα. Τη λένε Αφροδίτη και θα συνδεθούν με μια σπάνια φιλία. Η Αφροδίτη, που έχει υπέροχη φωνή, κι ο Μπεν, που παίζει κιθάρα, φτιάχνουν μαζί με τον Μάτσε στα ντραμς ένα συγκρότημα: «Τα Παιδιά της Αφροδίτης». Όταν όμως το εστιατόριο των γονιών της Αφροδίτης παίρνει φωτιά και καταστρέφεται, η καριέρα του συγκροτήματος μοιάζει να φτάνει στο τέλος της...

Ώρα για τακτοποίηση στο σπίτι! Γκούντα Μπόργκεεστ | Εικονογράφηση: Kάτια Μένσινγκ (για γονείς με παιδιά 2-10 ετών): Σε ένα σπίτι με μικρά παιδιά, συνήθως οι γονείς, αργά ή γρήγορα, αποδέχονται την πραγματικότητα και μαθαίνουν να ζουν με το χάος και την ακαταστασία... Εκτός αν διαβάσουν αυτό τον χρηστικό οδηγό που περιλαμβάνει ιδέες και τρόπους μέσα από τους οποίους μπορεί κάθε οικογένεια να εξασφαλίσει ένα συγυρισμένο σπίτι, αλλά και παιχνίδιαDIY, χειροτεχνίες, παιδικά τραγούδια παρακίνησης καισύντομες ιστορίες με χαρούμενη εικονογράφηση. Γιατί τελικά το συγύρισμα μπορεί να έχει πλάκα και παράλληλα να διευκολύνει, να φέρνει χαρά και να κάνει πιο ευχάριστη τη ζωή κάθε οικογένειας. Το βιβλίο χωρίζεται σε 4 κεφάλαια: για παιδιά 2-3, 4-5, 6-7 και 8-10 ετών!

Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 

Site: www.metaixmio.gr

Facebook: ekdoseis.metaixmio

Instagram: metaixmiobooks