Τοκετός στην πανδημία: Τι έχει αλλάξει στο μαιευτήριο και τη φροντίδα του νεογέννητου;

Γεωργία Καρκάνη
Tue, 12/01/2021 - 11:39

Τι να περιμένει μια γυναίκα που ετοιμάζεται να γεννήσει την περίοδο της πανδημίας της COVID-19; Τι έχει αλλάξει στην εμπειρία του τοκετού, της παραμονής στο μαιευτήριο αλλά και στις πρώτες μέρες με το νεογέννητο; Ο Ευριπίδης Μαντούδης, FRCOG, μαιευτήρας – γυναικολόγος Αναπαραγωγής, υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «Γέννημα IVF», λύνει όλες τις απορίες μας.

boom-gennima

Ποιες αλλαγές να περιμένει κατά τον τοκετό και την παραμονή της στο μαιευτήριο μια γυναίκα που θα γεννήσει αυτή την περίοδο; Τι προβλέπουν σε γενικές γραμμές τα πρωτόκολλα;

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι γυναίκες να γεννήσουν με ασφάλεια κοντά στην ομάδα (γιατρός-μαία) και στο μαιευτήριο που έχουν επιλέξει για να εμπιστευτούν για το σημαντικότερο γεγονός της ζωής τους. Οι καινούριες λοιπόν συνθήκες διαμορφώνονται ως εξής:

  • Πριν από την εισαγωγή της επιτόκου για να γεννήσει, πραγματοποιείται τεστ Covid και στους δυο γονείς. Σε περίπτωση που η γυναίκα μπει απρόοπτα σε τοκετό - και άρα δεν έχουμε αποτελέσματα για το Covid - λαμβάνεται το τεστ άμεσα κατά την προσέλευσή της στο μαιευτήριο. Ο τοκετός, τότε, πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για τέτοιες περιπτώσεις. Η ειδική “αίθουσα τοκετών” διαθέτει αρνητική πίεση. Στη συνέχεια, το ζευγάρι παραμένει μαζί με το μωρό του στην αίθουσα τοκετών, μέχρι να εκδοθούν τα αποτελέσματα από το τεστ Covid και να μπορέσουν να μεταφερθούν στο δωμάτιό τους. Σε περίπτωση που η επίτοκος βγει θετική στο τεστ Covid, θα πρέπει να μεταφερθεί στο εφημερεύον νοσοκομείο αναφοράς για να γεννήσει. Εκεί οι συνθήκες είναι κατάλληλα διαμορφωμένες για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
  • Κατά τη διάρκεια παραμονής της μητέρας στο μαιευτήριο, επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο ένας συνοδός, ο οποίος είθισται να είναι ο σύντροφός της. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, ο συνοδός υποβάλλεται και αυτός στο τεστ Covid. Σε περίπτωση που ο σύντροφος απουσιάζει, η γυναίκα επιλέγει έναν άλλο συνοδό, ο οποίος θα υποβληθεί στο τεστ. Ο συνοδός δεν επιτρέπεται να εναλλάσσεται με κανέναν άλλο, αλλά μπορεί να εξέρχεται του μαιευτηρίου και να μπαίνει πάλι με το “χαρτί εισόδου” που του έχει παραχωρηθεί
  • Τα δωμάτια του μαιευτηρίου δεν έχουν μεταβληθεί, είναι όπως τα ξέραμε: μονόκλινο, δίκλινο κ.λπ. Επιτρέπεται να βρίσκονται στο δωμάτιο περισσότερα από ένα ζευγάρια, δεδομένου ότι λεχώνες και συνοδοί είναι ελεγμένοι με το covid test.

boom-covid

Μπορεί μια λεχώνα να έχει κανονικά το μωρό στο δωμάτιό της;

Η διαδικασία του rooming in υφίσταται κανονικά, δεδομένου ότι όλες οι μητέρες έχουν ελεγχθεί, όπως και οι συνοδοί τους. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα περιορισμού της διαδικασίας. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε έντονο πρόβλημα στην προσπάθεια του θηλασμού. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το σημαντικότερο όλων είναι να μην αποχωρίζουμε τη μητέρα από το μωρό της ούτε τις πρώτες ώρες γέννησής του – καθόλου, αν γίνεται.

Στη λεγόμενη βαλίτσα του μαιευτηρίου, τι πρέπει να προσθέσει μια εγκυμονούσα στην εποχή της COVID-19;

Τα μόνα πράγματα που πρέπει να προσθέσει είναι ο εξοπλισμός για να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής. Δηλαδή, ένα αντισηπτικό και τις μάσκες της, τις οποίες θα εναλλάσσει όταν βρίσκεται μαζί με άλλα άτομα στον ίδιο χώρο.

boom-covid

Ποιες ειδικές οδηγίες δίνετε σε μια γυναίκα που έχει μόλις γεννήσει; Αλλάζει κάτι στα πρώτα τσεκάπ σε γυναικολόγο και παιδίατρο;

Οι οδηγίες που δίνονται σε όλες τις λεχώνες λόγω πανδημίας είναι απλές και λογικές:

  • Να αερίζουν καλά τους χώρους του σπιτιού.
  • Να πλένουν πολύ καλά τα χέρια τους όταν μπαίνουν στο σπίτι αλλά και προτού αγγίξουν το μωρό, να αλλάζουν τα ρούχα που φορούσαν εκτός σπιτιού και να αφήνουν τα παπούτσια τους στην είσοδο.
  • Να έρχονται σε επαφή με όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα και να αερίζονται οι χώροι κατά τη συνάντησή τους.
  • Το άτομο που θα έρχεται για να βοηθήσει τη μητέρα και να παραμείνει μαζί της στο σπίτι προτείνεται να έχει υποβληθεί στο τεστ Covid. Επιπλέον, εφόσον βγαίνει εκτός σπιτιού, να φοράει τη μάσκα και μέσα στο σπίτι.
  • Η ρουτίνα της φροντίδας του νεογέννητου λοιπόν δεν αλλάζει, πέρα από τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να τηρήσουν όσοι εμπλέκονται στην επαφή μαζί του.
  • Τα τσεκάπ στον παιδίατρο και στο γυναικολόγο μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά, δεδομένου ότι η μητέρα προγραμματίζει ραντεβού με το γιατρό και φυσικά φοράει τη μάσκα της στο χώρο των ιατρείων. Τα ραντεβού με τους γιατρούς πρέπει να προγραμματίζονται έτσι ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στα νεογέννητα μωρά δε φοράμε μάσκα, αλλά προσερχόμαστε στο ειδικά προγραμματισμένο ραντεβού αποκλειστικά για εμάς ή ζητάμε από τον παιδίατρο να μας επισκεφθεί κατ’ οίκον.

boom-gennima
Ο Δρ Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG, μαιευτήρας – γυναικολόγος Αναπαραγωγής, υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «Γέννημα IVF»