6 τέλεια πράγματα να κάνετε στο Παρίσι με τα παιδιά σας χωρίς να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ

Μυρτώ Κάζη
Thu, 30/11/2023 - 23:43

Αρχικά πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για το Παρίσι και το τι μπορείτε να κάνετε αν το επισκεφθείτε με τα παιδιά σας θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάτι. Σε ένα ταξίδι, όσες μέρες κι αν είναι, ποτέ κανείς δεν πρόλαβε να τα κάνει και να τα δει όλα.

Είναι ο βασικός κανόνας των μεγαλουπόλεων που θα πρέπει να τον αποδεχτούμε και να τον σεβαστούμε. Αν επισκεφθείτε το Παρίσι για λίγες μέρες πιστεύοντας πως θα κάνετε όλα όσα θα σας πούμε εδώ, όλα όσα σας είπε η φίλη σας που πήγε πέρσι αλλά και όλα όσα έχετε αποθηκεύσει από το pinterest μάλλον θα αγχωθείτε και είναι κρίμα. Το Παρίσι είναι τερατώδες και είναι πολύ πιθανό και οι ίδιοι οι κάτοικοί του να έχουν δεκάδες ανεξερεύνητες γωνιές, έτσι λοιπόν θέστε από πριν εφικτούς στόχους και ιδανικά αφήστε και ένα απόγευμα ελεύθερο μόνο για βόλτες!

Cyril Mazarin | Unsplash 

Στο Παρίσι λοιπόν θα φτάσετε με μια σχετικά εύκολη πτήση για τα παιδάκια σας που διαρκεί περίπου 3 ώρες. Το αεροδρόμιο Charles de Gaul όμως είναι τεράστιο και έτσι καλό θα είναι μόλις προσγειωθείτε να είστε αρκετά συγκεντρωμένοι καθώς δεν είναι ένα εύκολο αεροδρόμιο σαν τον Ελευθέριος Βενιζέλος. 

Ωραιότερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς το Παρίσι δεν υπάρχει. Το φθινόπωρο είναι μαγικό με τα πεσμένα πλατανόφυλλα, ο χειμώνας εορταστικός και παραμυθένιος, η άνοιξη χρωματιστή και ανανεωτική ενώ το καλοκαίρι είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. 

Μόλις φτάσετε στο κέντρο του Παρισιού θα αισθανθείτε αμέσως αυτή τη μοναδική ενέργεια. Η πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι ένα ανοιχτό μουσείο και σε κάθε σας βήμα θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μοναδικές δόσεις από αναγεννησιακή τέχνη. Το Παρίσι είναι πεντακάθαρο, πολύ προσεγμένο και ιδιαίτερα εύκολο για περπάτημα καθώς είναι όλο επίπεδο! 

Ακολουθούν λοιπόν 6 τέλεια πράγματα να κάνετε στην πιο όμορφη πόλη του κόσμου με τα παιδιά σας χωρίς να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ. 

Μια βόλτα στο πάρκο!

Το τι εννοούμε εμείς στην Ελλάδα όταν λέμε τη λέξη "πάρκο" και το τι εννοούν οι Γάλλοι φίλοι μας, φαίνεται πως απέχει κατά πολύ καθώς στην πρωτεύουσα της Γαλλίας τα πάρκα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Τεράστια, απίστευτα καθαρά, με χιλιάδες ανθισμένα λουλούδια, αγάλματα και λίμνες, τα πάρκα του Παρισιού σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε. Κάντε τη βόλτα σας, καθίστε στα πανέμορφα παγκάκια ή τις πράσινες καρέκλες του Δήμου και αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για παιχνίδι! Αν μάλιστα πετύχετε και μέρα με ήλιο τότε ο καφές και τα κρουασάν είναι must!

Προσωπικά πιστεύω πως ο πιο όμορφος κήπος του Παρισιού είναι ο κήπος του Λουξεμβούργου, ένας παραμυθένιος κήπος με δεκάδες μονοπάτια που δημιουργήθηκε το 1612 από τη Μαρία των Μεδίκων, εκτείνεται γύρω από μια μεγάλη οκταγωνική λίμνη μπροστά στο συ-γκλο-νι-στι-κό παλάτι. Εκεί θα θαυμάσετε δεκάδες αγάλματα, θα δείτε τα παιδάκια που πλέουν καραβάκια μοντελισμού στη λίμνη και μπορείτε φυσικά να αφήσετε τα παιδιά σας στις ειδικά διαμορφωμένες παιδικές χαρές (δεν θέλω να σκέφτεστε τις ελληνικές - εδώ μιλάμε για μια εντελώς άλλη εμπειρία) και φυσικά να επισκεφθείτε το διάσημο καρουζέλ, το ιστορικό θερμοκήπιο με τα 400 είδη ορχιδέας καθώς και το κουκλοθέατρο. 

Καθολικές Εκκλησίες

Τα Μουσεία στο Παρίσι είναι συναρπαστικά αλλά είναι μια αρκετά κουραστική επιλογή για τις μικρές ηλικίες. Είναι χωρίς αμφιβολία, τα συγκλονιστικότερα μουσεία του κόσμου, αλλά έχουν ουρές που απαιτούν πολύωρη αναμονή και ορθοστασία ενώ για να τα γυρίσεις ή ακόμα κι αν θες να δεις επιλεκτικά κάποια έργα και πάλι θα χρειαστείς πολύ χρόνο. Έτσι τα Μουσεία όπως το Λούβρο ή το Musee d' Orsay ίσως είναι κάτι που μπορείτε να αφήσετε για λίγο αργότερα. Το εντυπωσιακό όμως που μπορείτε να κάνετε εναλλακτικά είναι να μπείτε κυριολεκτικά σε όποια καθολική εκκλησία συναντήσετε στον δρόμο σας.

Βασιλική της Σακρέ-Κερ της Μονμάρτρης | user21908677/freepik

Εδώ, οι εκκλησίες είναι μεγαλοπρεπείς, υποβλητικές, δεν έχουν ουρές και σε κάθε γωνία τους τα παιδιά σας θα έρθουν σε επαφή με μοναδικά αριστουργήματα της ιστορίας της τέχνης. Πίνακες απίστευτων διαστάσεων, αγάλματα που προκαλούν συγκίνηση και εκκλησιαστικά όργανα αληθινά έργα τέχνης θα δώσουν στα παιδιά σας την ευκαιρία να αφουγκραστούν τον παλμό της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού. Περάστε έξω από την Παναγία των Παρισίων που θα ανοίξει πάλι για το κοινό το 2024 και επισκεφθείτε οπωσδήποτε τη La Madeleine, την πιο επιβλητική εκκλησία της πόλης καθώς και την εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου που χρονολογείται από το 1646 και βρίσκεται στο θρυλικό 6ο Διαμέρισμα, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της πόλης.

 

Ανάψτε ένα κεράκι και θαυμάστε με τα παιδιά σας τα πολύχρωμα βιτρώ που δημιουργούν μοναδικούς χρωματικούς συνδυασμούς όταν τα διαπερνά ο ήλιος. 

Πρωινή βόλτα δίπλα στον Σηκουάνα

Δεν ξέρω αν είστε μια οικογένεια fit ή όχι αλλά εδώ κάθε οικογένεια θα λατρέψει το περπάτημα και γιατί όχι μια μικρή "προπόνηση" -αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά- με θεά τον Σηκουάνα. Σηκωθείτε σχετικά νωρίς το πρωί και ακολουθήστε τη ρουτίνα των Γάλλων που με τα παιδιά τους -και τα σκυλιά τους- τρέχουν παραποτάμια απολαμβάνοντας τη θεά στα πιο διάσημα αξιοθέατα του πλανήτη. Η θέα στον Πύργο του Άιφελ αλλά και τα δεκάδες ιστορικά κτήρια που θα συναντήσετε στη βόλτα σας είναι εξαιρετικά αναζωογονητική!

Εννοείται κάντε μικρές στάσεις στους πλανόδιους πωλητές! Είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψετε μικρούς ή και πιο μεγάλους θησαυρούς!

Κρουασάν και πατάτες τηγανιτές on the go! 

Είναι οριακά αδύνατο στο Παρίσι να μην γυρίσεις συν δυο κιλά και αυτό είναι κάτι που μπορείτε να αποδεχτείτε από πριν για να μην στεναχωρηθείτε. Αφήστε τα παιδιά σας να «βουτήξουν» στις μοναδικές παριζιάνικες γεύσεις του κρουασάν βουτύρου, των παριζιάνικων γλυκών, της γαλλικής μπαγκέτας και μην αντισταθείτε στις τηγανιτές πατάτες που συνοδεύουν τα κρέατα τους και είναι -για κάποιον ανεξήγητο λόγο- εξωφρενικά νόστιμες. Στη βόλτα σας, ενδώστε χωρίς δεύτερη σκέψη στους γλυκούς πειρασμούς που θα συναντήσετε στις μικρές, καλαίσθητες παριζιάνικες βιτρίνες και αφήστε τη διατροφή για όταν θα επιστρέψετε στην Ελλάδα! 

Βράδυ στον Πύργο του Άιφελ 

Ναι, είναι το πιο διάσημο αξιοθέατο του πλανήτη με περισσότερους από 7 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο και τη στιγμή που αρχίζουν τα χιλιάδες φώτα του να λαμπυρίζουν δίνοντας λάμψη στον γαλλικό ουρανό, είτε είσαι παιδάκι είτε είσαι ενήλικας, σου κόβεται η ανάσα! Επισκεφθείτε τον Πύργο του Άιφελ περίπου στις 20.00 το βράδυ, προσέξτε καλά το πορτοφόλι και το κινητό σας, μην αφήσετε το παιδάκι σας από το χέρι σας και… γεμίστε την καρδιά και το μυαλό σας με παραμυθένιες εικόνες.

Sladjana Karvounis | Unsplash 

Προσωπικά πιστεύω πως η ομορφότερη θεά του Πύργου είναι από την πλατεία στο Τροκαντερό όπου θα βλέπετε τόσο τον Πύργο όσο και το Παρίσι αμφιθεατρικά! Η αγορά ενός μικρού ομοιώματος του Πύργου του Άιφελ με μπαταρία με φωτάκια που αναβοσβήνουν είναι - το ξέρω- ένα άκρως τουριστικό ενθύμιο, όμως θα φέρει τη μαγεία του Πύργου του Άιφελ στο σπίτι σας. Μην το παραλείψετε! Άλλωστε το Παρίσι λέγεται "Πόλη του Φωτός" όχι μόνο επειδή εκεί ξεκίνησε το κίνημα του Διαφωτισμού αλλά και επειδή ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, στην οποία το 1828, τοποθετήθηκαν σε όλες τις μεγάλες λεωφόρους λάμπες γκαζιού. Και πιστέψτε με, το φως στο Παρίσι το βράδυ εξακολουθεί να δημιουργεί μια πραγματικά μοναδική ατμόσφαιρα. Σημειώστε πως τα φωτάκια που λαμπυρίζουν στον Πύργο του Άιφελ ανάβουν μετά τη Δύση του ήλιου, κάθε μία ώρα στο "ακριβώς" και παραμένουν ανοιχτά κάθε φορά για 10 λεπτά. 

Πικνίκ στη Μονμάρτρη

Το απόλυτο παραμύθι έχει όνομα και αυτό είναι «Μονμάρτρη». Πλακόστρωτα δρομάκια, μικρά παριζιάνικα σπιτάκια, καλλιτέχνες του δρόμου που ζωγραφίζουν το πορτραίτο σας, μποέμ vibes και μοναδικά καφέ συνθέτουν το παραμυθένιο σκηνικό της Μονμάρτης, ενός από τους υψηλότερους λόφους του Παρισιού που είναι βέβαιο πως θα σας μαγέψει καθώς είναι κυριολεκτικά "λουσμένος στο φως". Ακολουθήστε τα δαιδαλώδη δρομάκια, ανεβείτε τα σκαλιά (είναι 300 αλλά αξίζει τον κόπο) και επισκεφθείτε την εμβληματική βασιλική της Sacré Coeur. Εκεί μπροστά στο γρασίδι είναι η απόλυτη ευκαιρία για οικογενειακό πικνίκ! Αν έχετε μάλιστα ημερήσιο εισιτήριο του μετρό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ανεβείτε στο τελεφερίκ, το Funiculaire de Montmartre και να φτάσετε στην κορυφή χωρίς να κουραστείτε! Για να απολαύσετε τη Μονμάρτρη όπως της αξίζει θα χρειαστείτε το λιγότερο τρεις ώρες!

 

Το Παρίσι είναι η ομορφότερη πόλη στον κόσμο και μπορεί να είναι κατά γενική ομολογία η πόλη των ερωτευμένων είναι όμως και μια πόλη εξαιρετικά φιλική και ενδιαφέρουσα για τα παιδιά! Φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια και εξερευνήσετε το Παρίσι με τον μεγάλο έρωτα της ζωής σας! 

Το παιδί σας!

Με αγάπη,

Μυρτώ

 

kavalenkava / freepik

Στο Παρίσι με παιδιά! Mission (im) possible! 

BOOM Note

  • Το Παρίσι έχει ένα από τα πρώτα δίκτυα μέτρο του πλανήτη που λειτουργεί άριστα. Παρόλα αυτά είναι σχετικά βρώμικο και συχνά μπορεί να γίνει και επικίνδυνο. Προσωπικά προτείνω να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή Uber για τις μετακινήσεις σας και φυσικά να έχετε κάνει ένα πλάνο για το πού θα πάτε και τι θα κάνετε από πριν ώστε να μην κάνετε άσκοπες μετακινήσεις. 
  • Το Παρίσι είναι μια σχετικά ακριβή πόλη καθώς ο μέσος μισθός του μέσου Παριζιάνου δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνον του μέσου Αθηναίου. Επομένως πράγματα απλά όπως το νερό ή ο καφές μπορεί να σας σοκάρουν τιμολογιακά. Ειδικά το νερό που στην Ελλάδα το έχουμε σχεδόν δωρεάν, στο Παρίσι είναι ιδιαίτερα ακριβό. Σημαντικό, θυμηθείτε να ζητήσετε still water και όχι sparkling. 
  • Η θερμοκρασία στο Παρίσι έχει διαφορά από την Ελλάδα. Με 8 βαθμούς στην Ελλάδα τρέμεις, ενώ στο Παρίσι αισθάνεσαι ευχάριστα.