Τι ήταν η Φιλική Εταιρεία; Πότε και από πού ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση; Εσείς, γνωρίζετε τις απαντήσεις;

Boom Team
Mon, 01/03/2021 - 11:43

Οι εθνικές επέτειοι είναι πάντα μια καλή αφορμή να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιότεροι. Πώς θα εξηγήσουμε, λοιπόν, στα παιδιά μας με απλό και κατανοητό τρόπο τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου; Η ομάδα του BOOM βρήκε τις απαντήσεις ξεφυλλίζοντας το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα με τίτλο «1821. Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την Ελευθερία», από τη δημοσιογράφο-συγγραφέα Μάρω Βασιλειάδου, τον ιστορικό Ηλία Κολοβό και με τις υπέροχες εικόνες της Θέντας Μιμηλάκη

boom_εξώφυλλο

Τι ήταν η Φιλική Εταιρεία;

Η Φιλική Εταιρεία ήταν μια επαναστατική οργάνωση που είχε ως σκοπό την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό από τους Εμμανουήλ Ξάνθο, Αθανάσιο Τσακάλωφ και Νικόλαο Σκουφά. Αργότερα, στα μέλη της προστέθηκαν ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος και ο Γρηγόριος Δίκαιος «Παπαφλέσσας».

boom_σαλόνι1

Πότε και από πού ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση;

Τον Μάρτιο του 1821 φτάνει στη Μάνη ένα γράμμα που μεταφέρει το γεγονός της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, που είχε ξεκινήσει ήδη από τον Φλεβάρη του 1821. Αυτό ήταν και το έναυσμα για τη γενική εξέγερση στον Μοριά, δηλαδή στην Πελοπόννησο. Στις 23 Μαρτίου ένοπλοι Μανιάτες με πρωτοστάτες τους Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και Θεόδωρο Κολοκοτρώνη καταλαμβάνουν και απελευθερώνουν την Καλαμάτα, αιχμαλωτίζοντας την οθωμανική φρουρά.

Ποιοι ήταν 7 από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές που συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση;

  • Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Γεννήθηκε το 1770 στη Μεσσηνία. Μεγάλωσε μέσα στα όπλα και έγινε κλέφτης στον Μοριά. Υπήρξε σημαντικό πρόσωπο κατά τον Αγώνα κα κέρδισε μερικές από τις μεγάλες μάχες της Επανάστασης.
  • Κωνσταντίνος Κανάρης: Γεννήθηκε στα Ψαρά. Σε μικρή ηλικία ορφάνεψε και μπήκε στα καράβια. Υπηρέτησε ως μπουρλοτιέρης στην Ελληνική Επανάσταση και πολλά χρόνια αργότερα έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο κατόρθωμά του ήταν η πυρπόληση της ναυαρχίδας του οθωμανικού στόλου στη Χίο.
  • Ιωάννης Καποδίστριας: Γεννήθηκε το 1776 στην Κέρκυρα. Διέθετε λαμπρή μόρφωση και ήταν διπλωμάτης. Με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, προσπάθησε να επηρεάσει την πολιτική του τσάρου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στις 2 Απριλίου του 1827, κατά την Γ’ Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα, έγινε Κυβερνήτης της Ελλάδας.
  • Γεώργιος Καραϊσκάκης: ο Αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης. Έμεινε ορφανός σε μικρή ηλικία κι έγινε γνωστός αρματολός. Ήταν γερός πολεμιστής και είχε μεγάλη στρατιωτική δράση στην Επανάσταση. Ενδιαφερόταν για το καλό της πατρίδας του και αγωνιζόταν πάντα στην πρώτη γραμμή των μαχών.
  • Ιωάννης Μακρυγιάννης: Με καταγωγή από τη Ρούμελη, συμμετείχε στην Επανάσταση ως νεαρός οπλαρχηγός. Έδωσε σημαντικές μάχες, συχνά στο πλευρό του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Αρκετά χρόνια αργότερα έγραψε Τα Απομνημονεύματά του, δίνοντας και ιστορικές πληροφορίες για την Ελληνική Επανάσταση.
  • Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα: Γεννήθηκε το 1776 στην Κωνσταντινούπολη. Με το ιστιοφόρο «Αγαμέμνων» συμμετείχε στον ναυτικό αποκλεισμό του Ναυπλίου. Ήταν μια δυναμική γυναίκα, συνεργάστηκε με τον Κολοκοτρώνη και ήταν έτοιμη να δώσει νέα μάχη για την Επανάσταση, όμως δεν συνέβη λόγω του ξαφνικού θανάτου της.
  • Μαντώ Μαυρογένους: Γεννήθηκε το 1796 στην Τεργέστη. Ήταν μια πολύ όμορφη, πλούσια και μορφωμένη γυναίκα. Είχε ισχυρή προσωπικότητα και έπειθε τους Ευρωπαίους να υποστηρίξουν τον ελληνικό Αγώνα. Είχε προσφέρει πολλά χρήματα για να βοηθήσει την Επανάσταση.

boom_σαλόνι2

Εκδόσεις Διόπτρα

Website: www.dioptra.gr

Facebook: Εκδόσεις Διόπτρα - Dioptra Publications

Instagram: @dioptrabooks