Τις φετινές γιορτές θα κάνουμε τον γύρο του κόσμου μαζί με τους πρωταγωνιστές της σειράς βιβλίων «Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας»!

Boom Team
Thu, 21/12/2023 - 10:55

Γιατί η Νέα Υόρκη λέγεται αλλιώς «Το Μεγάλο Μήλο»; Από πού έχουν πάρει την ονομασία τους στα αγγλικά οι μέρες της εβδομάδας; Ποια είναι η χώρα με τις περισσότερες καφέ αρκούδες στην Ευρώπη; Αυτές και πολλές άλλες απαντήσεις θα βρείτε στις σελίδες της νέας σειράς βιβλίων των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ με τίτλο Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας. Οι πρωταγωνιστές της γυρίζουν όλο τον κόσμο, λύνουν παράξενα μυστήρια με τη βοήθεια της εφαρμογής Πορτολάνος και μοιράζονται μαζί μας τις πιο απίθανες γνώσεις! Εσείς γνωρίζατε ότι...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

boom_trivia
Από το βιβλίο «Μήνυμα στο Μανχάταν» της Μαρίας Ρουσάκη

1. Στη Νέα Υόρκη ομιλούνται περισσότερες από 800 γλώσσες – είναι η πιο πολυφυλετική πόλη του κόσμου.

2. Η Γαλλία χάρισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το Άγαλμα της Ελευθερίας το 1886 για την εκατονταετηρίδα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας. Το άγαλμα μεταφέρθηκε σε 350 κομμάτια μέσα σε 214 κιβώτια και χρειάστηκαν 4 μήνες για να συναρμολογηθεί στη νήσο Έλις.

3. Ο ουρανοξύστης Empire State Building διαθέτει τον δικό του ταχυδρομικό κώδικα!

4. Το παρατσούκλι της Νέας Υόρκης είναι «Το Μεγάλο Μήλο», επειδή έτσι λεγόταν το βραβείο σε εκδηλώσεις ιπποδρομιών τη δεκαετία του 1920. Δεδομένου ότι ο όρος σήμαινε «το απόλυτο βραβείο» ή «το καλύτερο», πολλοί την ονόμασαν έτσι για να δείξουν ότι είναι η καλύτερη πόλη του κόσμου!

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

boom_trivia
Από το βιβλίο «Το μυστικό των Βίκινγκς» της Μάγιας Δεληβοριά

1. Νορβηγία σημαίνει «μονοπάτι προς τον Βορρά».

2. Όλες οι μέρες της εβδομάδας, εκτός από το Σάββατο, έχουν πάρει την ονομασία τους στα αγγλικά από θεούς της σκανδιναβικής μυθολογίας.

3. Το 1/3 της Νορβηγίας βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο και γι’ αυτό λέγεται και «Χώρα του Ήλιου του Μεσονυκτίου».

4. Στα νησιά του Αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ ο αριθμός των πολικών αρκούδων ξεπερνά τον αριθμό των κατοίκων.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

boom_trivia
Από το βιβλίο «Η επιστροφή του κόμη Δράκουλα και το μυστήριο με τις νυχτερίδες» της Λίνας Μουσιώνη

1. Η ρουμανική γλώσσα είναι η μόνη ευρωπαϊκή γλώσσα που μπορεί να σχηματίσει μια πλήρη πρόταση αποτελούμενη από πέντε λέξεις που έχουν μόνο φωνήεντα. Για παράδειγμα: Oaia aia e a ei, που σημαίνει «αυτό το πρόβατο είναι δικό της».

2. Στο χωριό Σαπάντα βρίσκεται το Χαρούμενο Κοιμητήριο. Οι επιτύμβιες στήλες είναι ξύλινες με πολύχρωμες ζωγραφιές και επιγραφές με αστεία ποιήματα και πειράγματα που έχουν σχέση με τη ζωή και τον χαρακτήρα του ανθρώπου που είναι θαμμένος εκεί.

 

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία:

boom_trivia
«Το γκαμπί του βασιλιά και το μυστήριο του Πολέριο» του Κώστα Στοφόρου


 

boom_trivia
«Ένας σαμουράι, ένα σπαθί και το κεράσι της ζωής» της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου

Website: www.dioptra.gr

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο, χριστουγεννιάτικο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!

boom_trivia