"Μια ξεχωριστή Κυριακή" | Ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα διδάσκει στα παιδιά μας τη μαγεία του απροσδόκητου!

Μυρτώ Κάζη
Thu, 18/02/2021 - 12:37

Οι εκδόσεις Διόπτρα μάς έχουν πλέον "συνηθίσει" σε βιβλία που κάνουν καλό στην ψυχολογία τη δική μας και φυσικά των παιδιών μας. Το "Μια ξεχωριστή Κυριακή" της Έφης Λαδά είναι μια ιστορία για τα όμορφα πράγματα στη ζωή μας που συμβαίνουν απροσδόκητα!

Κυριακή πρωί και λίγες σταγόνες βροχής άρχισαν να πέφτουν στο παράθυρο της Σοφίας. 
Ένιωθε τόσο απογοητευμένη που δεν θα μπορούσε να παίξει με τους φίλους της στη γειτονιά!
Και, σαν να μην έφτανε αυτό, το τηλεφώνημα της θείας Κοραλίας χάλασε όλα τα σχέδιά της.
Όμως, ενώ φαινόταν ότι θα ήταν μια χαμένη μέρα, κατέληξε να γίνει μια πολύ ξεχωριστή Κυριακή…

 

Συναντήσαμε την ταλαντούχα συγγραφέα και συζητήσαμε για τα απροσδόκητα της ζωής που κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη, ενδιαφέρουσα και σίγουρα διαφορετική!

Κυρία Λαδά, ποια ήταν η έμπνευση για το βιβλίο «Μια ξεχωριστή Κυριακή»;

Αυτή η ιστορία , θα ήθελα να πω πως γεννήθηκε σαν ανάγκη πριν κάποια χρόνια όταν παρατηρώντας γύρω μου έβλεπα ανθρώπους μόνους. Στη γειτονιά μου, στο χωριό μου, μια δική μου μακρινή θεία, στο γηροκομείο, στις μεγάλες πόλεις που οι άνθρωποι βιάζονται και χάνουν την επαφή με τους συνανθρώπους τους.... Έτσι σκέφτηκα πως σε αυτήν την ιστορία, εκείνη την Κυριακή, η μικρή Σοφία μπόρεσε να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να ανταλλάσεις Αγάπη!

Τελικά τα απροσδόκητα είναι τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να συμβούν στη ζωή μας;

Όταν είμαστε απροετοίμαστοι, αυτό που θα μας συμβεί θα έχει μια άλλη βαρύτητα. Και μιλάμε φυσικά για τα όμορφα απροσδόκητα! Όταν αυτά που συμβαίνουν μας πλημυρίζουν συναισθήματα. Πάντα είχα στο μυαλό μου, πως οι άνθρωποι με την παρουσία τους μοιράζονται όσα κρύβουν στην ψυχή τους και  πως μιλώντας μεταξύ τους, μικραίνουν τις λύπες και μεγαλώνουν τις χαρές...

Τι μπορεί να απογοητεύσει ένα παιδί;

Τα παιδιά έχουν μια δική τους ματιά στα πράγματα και τα «θέλω» τους είναι όπως τα φτιάχνουν μέσα στο μυαλουδάκι τους. Εύκολα απογοητεύονται αλλά και εύκολα καταλαβαίνουν, όταν μπορούν οι μεγάλοι να τα πλησιάσουν  με τον τρόπο τους !

Πώς μπορούμε να κερδίσουμε μια «χαμένη μέρα» για το παιδί μας;

 Όταν υπάρχει η θέληση και η αγάπη. Για όλα υπάρχει μια μαγική συνταγή που βασίζεται στην επικοινωνία. Νομίζω πως όλοι οι γονείς έχουν τον τρόπο, ξέροντας ο καθ’ ένας το δικό του παιδί και χτίζοντας την σχέση του με αυτό, βήμα βήμα.

Πώς θα θέλατε να νιώσει ένα παιδί ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Θα ήθελα να νοιώσει όπως ακριβώς και η Σοφία στην ιστορία αυτή.Ήταν μια ευκαιρία για αυτήν να καταλάβει πόσο είχε ανάγκη από την παρουσία τους η θεία αλλά και πόσα πολλά κέρδισε κι αυτή από τις όμορφες διηγήσεις της. Και είναι η ανταλλαγή της αγάπης που φτιάχνει σχέσεις και δημιουργεί συναισθήματα μέσα από συναντήσεις που εντελώς τυχαία γίνονται μαθήματα ζωής.

Και τι πρέπει να μάθει ένας γονιός;

Υπάρχει μια χρυσή κλωστή που ενώνει τους ανθρώπους και δημιουργεί δυνατά συναισθήματα. Τόσο δυνατά  που μπορεί να σε συντροφεύουν μια ζωή, τόσο που να σου φτιάχνουν χαρακτήρα.. Αυτήν την κλωστή πρέπει να κρατάει ο κάθε γονιός. Να έχει τον τρόπο να δίνει στο παιδί του την ευκαιρία να καταλάβει τα σημαντικά χωρίς να τα επιβάλλει αλλά οδηγώντας το με αγάπη προς αυτήν την κατεύθυνση.

BOOM NOTE:

Η Έφη Λαδά γεννήθηκε σ’ ένα μικρό χωριό της Αχαΐας. Σπούδασε σε εργαστήρι ζωγραφικής.  Έχει εικονογραφήσει πάνω από 120 βιβλία και αρκετά εξώφυλλα. Βιβλία με δική της εικονογράφηση έχουν μεταφραστεί στα Ιταλικά, Κορεάτικα, Ρωσικά, Κινέζικα, Κροατικά, Ρουμάνικα και Τουρκικά.   Έχει λάβει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις εικονογράφησης. Ήταν υποψήφια  για το Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award 2011 και το Βραβείο Hans Christian Andersen 2012. Η ιστορία «Μια ξεχωριστή Κυριακή» γράφτηκε αρκετά χρόνια πριν και η συγγραφέας το καλοκαίρι του 2018 πήρε μέρος στον διαγωνισμό Key Colours που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Clavis Publishing. Μετά από κάποιους μήνες έλαβε το δεύτερο βραβείο ανάμεσα σε 423 υποψήφιους από 66 χώρες!