10 φορές που η Disney μίλησε στα παιδιά για δύσκολα ζητήματα

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Wed, 08/07/2020 - 15:07
0 Comments

Σίγουρα ο θαυμαστός κόσμος των ηρώων της Disney προσέφερε "καταφύγιο" σε πολλά παιδιά παγκοσμίως, όμως ήταν και εκείνος που τους έδειξε για πρώτη φορά πως τα πράγματα στη ζωή δεν είναι για όλους ρόδινα. Ίσως μάλιστα μερικές φορές, να διαχειρίστηκε λεπτά και δύσκολα ζητήματα όπως κανένας γονιός δεν θα μπορούσε να εξηγήσει καλύτερα, εμπνέοντας σε κάθε παιδί την ελπίδα ότι μετά τις κακουχίες πάντα θα βγει το ουράνιο τόξο.

Up

Στο Up μαθαίνουμε για το δυνατό love story της Ellie και του Carl και την ευτυχισμένη ζωή που είχαν. Παράλληλα όμως, θίγονται ζητήματα όπως η απώλεια κύησης και η κατάθλιψη. 

boom disney lessons

Lilo & Stitch

Μπορεί να γινόμαστε μάρτυρες μιας φανταστικής φιλίας ανάμεσα στη Lilo και τον Stitch, παρ'όλα αυτά, η ταινία πραγματεύεται την απώλεια αγαπημένων προσώπων, τη διαχείριση πένθους αλλά και το πώς είναι να νιώθει κανείς μπερδεμένος και χαμένος. 

boom disney lessons

Mulan

Εδώ η ηρωίδα καταρρίπτει πανηγυρικά στερεότυπα που σχετίζονται με την ανισότητα των φύλων, και αμφισβητεί με τη στάση της οπισθοδρομικές και απαρχαιωμένες αντιλήψεις.  

boom disney lessons

Η Πεντάμορφη και το Τέρας 

Εκτός από τη διαφορετικότητα, η ταινία ανοίγει μια συζήτηση για τον σεξισμό και τη σεξουαλική παρενόχληση που υφίσταται σε πολλές σκηνές η Belle από τον Gaston.

boom disney lessons

Η Παναγία των Παρισίων

Θα λέγαμε πως πρόκειται για μία από τις πιο σκοτεινές ταινίες της Disney, αν αναλογιστούμε ότι η δράση τοποθετείται στη σκοτεινή εποχή του Μεσαίωνα. Μέσα από σκληρές εικόνες, σχολιάζει το bullying, τον ρατσισμό, τη διαφθορά και τη σεξουαλική παρενόχληση. 

boom disney lessons

Lion King

Περιέχοντας μία από τις πιο θλιβερές σκηνές στην ιστορία των ταινιών της Disney - κάποιοι ακόμη και σήμερα δεν μπορούμε να την παρακολουθήσουμε - το Lion King αναφέρεται στην απώλεια γονέα και τον πόνο που προξενείται από το γεγονός αυτό. Φυσικά δε διστάζει να υπογραμμίσει και τη διαφθορά που προκαλείται από την επιθυμία για εξουσία και είναι ικανή να καταστρέψει ολόκληρες οικογένειες. 

boom disney lessons

Pocahontas

Όλοι μαγεύονται από το love story της Ποκαχόντας με τον Τζον Σμιθ, όμως ο ρατσισμός, η αποικιοκρατία, το μίσος και όλες οι αρνητικές τους συνέπειες, είναι ο άξονας μιας από τις πιο πετυχημένες ταινίες της Disney των τελευταίων ετών. 

boom disney lessons

Frozen

Εδώ η αδελφική αγάπη βρίσκεται στο προσκήνιο, αλλά όχι μόνο με τη θετική χροιά, καθώς υπογραμμίζεται, πως για υπάρξει μια υγιής σχέση ανάμεσα στα αδέρφια, χρειάζεται να ξεπεραστούν πολλές φορές ο φόβος, η ζήλεια ακόμα και το μίσος.

boom disney lessons

Aladdin

Το κεντρικό θέμα εδώ είναι η φτώχεια και η επιθυμία να ζει κανείς καλύτερα. Φυσικά, γίνεται αναφορά και στη σκλαβιά, τη στέρηση της ελευθερίας, τη διαφθορά και την απληστία που συναντάμε ακόμα και σήμερα. 

boom disney lessons

Σταχτοπούτα

Μπορεί η Σταχτοπούτα να βρήκε το δικό της happy end δίπλα στον πρίγκιπα των ονείρων της, όμως τα πράγματα για εκείνη δεν ήταν πάντα ιδανικά. Δεν προέρχονται όλοι από ένα ευτυχισμένο σπίτι και αυτό δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα για πολλά παιδιά ακόμα και σήμερα. 

boom disney lessons

 

Πάντα μ'αρέσει να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων, όμως είμαι αρκετά ρεαλιστής για να ξέρω ότι η ζωή είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. - Walt Disney

 

Inspiration: Bored Panda