Pregnancy months 3

Ο 3ος μήνας της εγκυμοσύνης - Ο μήνας των ανακοινώσεων

Μία υποψία κοιλίτσας έχει εμφανιστεί στο σώμα σου και ξαφνικά το χέρι σου βρίσκεται όλο εκεί και τη χαϊδεύει! Συνέχισέ το! Το μωρό σου αισθάνεται κάθε κίνησή σου και σε αναγνωρίζει! Η μήτρα σου μοιάζει με πεπόνι και στο τέλος του 3ου μήνα ο πλακούντας είναι πλήρως σχηματισμένος! Σιγά σιγά νιώθεις έτοιμη να μοιραστείς τα νέα σου με τους φίλους σας! Και πολύ καλά κάνεις! Η χαρά που μοιράζεται, διπλασιάζεται!

boom 3ος μήνας εγκυμοσύνης
Photo by Jonathan Smith on Unsplash

ΕΣΥ

Ονειρεύεσαι το μωρό σου, ίσως ο γιατρός σας έχει υποψίες για το φύλο του και ξαφνικά όλα αρχίζουν να γίνονται εικόνα! Ένα μωράκι στην αγκαλιά σου! Το σκέφτεσαι, το ονειρεύεσαι και ανυπομονείς! 

Λαχανιάζεις πιο εύκολα και η σκάλα του γραφείου ξαφνικά μοιάζει δοκιμασία του Survivor. Είναι λογικό. Ο θώρακάς σου έχει μεγαλώσει για να αυξηθεί η χωρητικότητα των πνευμόνων για να μπορείς να παίρνεις περισσότερο οξυγόνο και έτσι η αναπνοή σου είναι πιο βαθιά και πιο γρήγορη. 

Αγχώνεσαι για τα οικονομικά γιατί πλέον αρχίζεις και κάνεις πράξεις. Πόσο κοστίζουν οι πάνες, τα μπιμπερό, τα ρούχα, ο παιδικός σταθμός, το σχολείο, το πανεπιστήμιο! Stop! Βάλε φρένο και όλα θα γίνουν! Θυμήσου ότι ένα ευτυχισμένο παιδί είναι αυτό που έχει ευτυχισμένους γονείς που το αγαπούν με όλη τη δύναμη της καρδιάς τους! Όλα τα άλλα θα βρεθούν. 

Η ώρα της ανακοίνωσης στους φίλους είναι τώρα! Κλάματα χαράς, αγκαλιές, φιλιά, προτάσεις για νονούς και υπέροχες στιγμές γεμάτες δάκρυα συγκίνησης γεμίζουν αυτόν τον υπέροχο μήνα! Απόλαυσέ τις! 

 

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

Το μωρό σου έχει σχεδόν σχηματισμένο πρόσωπο! Το πιστεύεις; Έχει μάτια, στόμα και γλώσσα και έτσι στο υπερηχογράφημα αυτού του μήνα μπορούν να πέσουν τα πρώτα στοιχήματα για το σε ποιον θα μοιάζει!

Το μωρό σου έχει καλοσχηματισμένη καρδιά, πνεύμονες, εγκέφαλο, νεφρά και συκώτι, οστά και γεννητικά όργανα και φτάνει αισίως τα 6 εκατοστά! 

Σχηματικά μοιάζει με κανονικό μωρό και στην αυχενική διαφάνεια που θα κάνεις αυτόν το μήνα θα πιστέψεις ότι βλέπεις ένα ολοκληρωμένο μεγάλο μωρό! 

boom 3ος μήνας εγκυμοσύνης
Photo by Olliss on Unsplash

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Στις πιο αδύνατες η κοιλίτσα έχει αρχίσει να ξεπροβάλλει και σιγά σιγά είναι ανάγκη να πάρεις ειδικά ρούχα εγκυμοσύνης για να μην πιέζεσαι!

Το σώμα σου αλλάζει, το στήθος παραμένει μεγάλο και πονάει, η λεκάνη έχει ανοίξει λίγο και οι πρώτες αϋπνίες χτυπούν την πόρτα!

Αν κουραζόσουν πολύ στον δεύτερο μήνα, τώρα πλέον αισθάνεσαι κατάκοπη και δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς. Η απάντηση είναι μία και μονολεκτική: Ξεκουράσου!

 

TIPS:

  • Βάλε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε σίδηρο γιατί το σώμα σου έχει ανάγκη για διπλάσια ποσότητα πλέον!
  • Ανακοίνωσε στον ανώτερό σου -αν έχεις- την εγκυμοσύνη σας και ίσως σε κάποιους έμπιστους συναδέλφους για να σε προσέχουν και λίγο παραπάνω!
  • Αν αισθάνεσαι ζαλισμένη μην οδηγείς ενώ καλό είναι να αποφεύγεις τα ΜΜΜ αν αυτά είναι σε peak hours με πολύ κόσμο και λίγο οξυγόνο. 
  • Η γυμναστική είναι τόσο σημαντική! Είτε γυμναζόσουν πριν είτε όχι και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου είναι ιδανικό να βάλεις στο πρόγραμμά σου κάποιο είδος γυμναστικής. Συζήτησε με κάποιον γυμναστή για τις ασκήσεις του πυελικού εδάφους που θα σε βοηθήσουν να μην έχεις ακράτεια μετά τη γέννα ενώ η ήπια αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα, λέγεται ότι βοηθά για έναν σύντομο και πιο εύκολο τοκετό. 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

  1. Κατά τη διάρκεια του 3ου μήνα και συγκεκριμένα στην 11η με 12η εβδομάδα πραγματοποιείται η Αυχενική Διαφάνεια, η εξέταση δηλαδή για το Σύνδρομο Down και για άλλες τρισωμίες.
  2. Παράλληλα συνεχίζεις να κάνεις τις εξετάσεις που σου συστήνει ο γιατρός σου!

“Pregnancy is getting company inside one’s skin.”

– Maggie Scarf

 

Pregnancy months

Τι συμβαίνει κάθε μήνα της εγκυμοσύνης σας

 

1/9
2/9
3/9
4/9
5/9
6/9
7/9
8/9
9/9