Pregnancy Months 2

Ο 2ος μήνας της εγκυμοσύνης - Ο μήνας της συνειδητοποίησης

Συγχαρητήρια, πλέον στην κοιλιά σου έχεις ένα έμβρυο που βιάζεται να μεγαλώσει! Έχει καρδούλα, στο μέγεθος μοιάζει με ένα βατόμουρο, έχει ποδαράκια και χεράκια και σιγά σιγά αρχίζει να μοιάζει με μικρό ανθρωπάκι! 

boom-pregnancy-months
Photo by Unsplash | John Looy

ΕΣΥ

Σιγά σιγά το έχεις συνειδητοποιήσει, όσο αυτό είναι εφικτό γιατί - κρατάς μυστικό; Ποτέ δεν θα πιστέψεις ότι αυτό το πλάσμα είναι δικό σου ακόμα και όταν γίνει 2 ετών!- όμως στον δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης αισθάνεσαι και επίσημα έγκυος! Πού και πού χαϊδεύεις την κοιλιά σου ασυναίσθητα και πολύ καλά κάνεις! Επιστήμονες υποστηρίζουν πως το έμβρυο αντιλαμβάνεται την τρυφερότητα, τη στοργή και την ηρεμία της μαμάς από την πρώτη ημέρα! 

Ξαφνικά σκέφτεσαι την καριέρα σου, τα οικονομικά σας, τα νέα δεδομένα, τη σχέση σας. Όλα είναι λογικά και τα έχουμε σκεφτεί όλες! Ψυχραιμία! Το μωρό θα φέρει όμορφες αλλαγές αρκεί να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι και καλά "διαβασμένοι". Ξεκίνησε να κάνεις ένα οργανόγραμμα για την άδεια μητρότητας αν είσαι εργαζόμενη, συζήτησε με τον σύντροφό σου ό,τι σε απασχολεί για τα οικονομικά σας και κυρίως δεν θέλουμε πανικούς! Ζεν! Αν χρειάζεται να μετακομίσετε, να πάρετε αυτοκίνητο, να, να, να... όλα θα γίνουν με πρόγραμμα και οργάνωση! Θέστε προτεραιότητες και ξεκινήσετε να σημειώνετε σε ένα τετράδιο ή ένα excel τι έχετε να κάνετε! Σταδιακά μπορείτε να ανακοινώσετε σε γονείς και κολλητούς τα ευχάριστα νέα και κυρίως να απολαύσετε τη νέα περίοδο της κοινής σας ζωής!

 

ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ

Μέσα στην κοιλιά σου συμβαίνει κάτι μαγικό!

Η κουκίδα που έβλεπες, διαιρείται σε τρεις στοιβάδες ώστε η κάθε μία να δημιουργήσει διαφορετικά μέρη του σώματος. Η εξωτερική στοιβάδα θα δημιουργήσει τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό, το νευρικό σύστημα, τα μάτια, τα αυτιά και το δέρμα, η μεσαία στοιβάδα θα δημιουργήσει την καρδούλα, τα κόκκαλα, τους μύες και μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος του μωρού ενώ η εσωτερική στοιβάδα θα δώσει στο μωράκι σου πνεύμονες, έντερα και ουροδόχο κύστη.

Στη μέση του 2ου μήνα της εγκυμοσύνης το μωράκι σας έχει πάρει πλέον το σχήμα του C. Αυτό το σχήμα που θα βλέπεις δηλαδή από εδώ και στο εξής και θα το αγαπάς τόσο πολύ που δεν θα το πιστεύεις! Σιγά σιγά εμφανίζονται χεράκια και ποδαράκια ενώ... η καρδιά πλέον χτυπάει! Το καρδιαγγειακό σύστημα του μωρού σου πλέον εργάζεται νύχτα μέρα προκειμένου να τροφοδοτήσει με θρεπτικά συστατικά όλο το σώμα ! Η καρδιά χτυπάει στους 150 σφυγμούς το λεπτό και η στιγμή που θα την ακούσεις για πρώτη φορά στον γιατρό θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη σου! Πάρε και τον μπαμπά μαζί! Μην χάσει τη στιγμή...

Σχηματίζονται τα ματάκια του και τα βλέφαρά του που θα παραμείνουν κλειστά για πολλές εβδομάδες ακόμα, ενώ στο τέλος του δεύτερου μήνα αρχίζουν να δημιουργούνται τα δάχτυλά του και πλέον έχει το μέγεθος ενός βατόμουρου! Σταδιακά σχηματίζονται οι απαρχές των δοντιών και η γλώσσα και σε λίγο καιρό το μωρό σου θα "δοκιμάζει" ό,τι τρως! 

boom-pregnancy-months
Photo: Unsplash | Daiga Ellaby

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Ναι καλά το είδες στον καθρέφτη, το στήθος σου έχει αλλάξει. Έχει μεγαλώσει, ακόμα περισσότερο και από εκείνη τη φορά που είχε καθυστερήσει να σου έρθει η περίοδος 5 ημέρες, έχει ίσως γεμίσει με φλέβες και πονάει τρελά! Μα είναι λογικό! Ετοιμάζεται για να μπορέσει να παράξει γάλα!

Μία κλαις και μία γελάς. Συχνά συμβαίνει και ταυτόχρονα! Μάτια που κλαίνε και χείλη που γελάνε! Όχι δεν είσαι διπλή προσωπικότητα, απλά το level των ορμονών σου είναι τόσο ανεβασμένο που δικαιολογεί απόλυτα τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα! Συνήθισέ το γιατί θα κρατήσει λίγο ακόμα! 

Αισθάνεσαι κάτι σαν μικρές κράμπες στην κοιλιά; Μην ανησυχείς! Είναι η μήτρα σου που μεγαλώνει! Από μέγεθος καρυδιού πλέον έχει πάρει το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ και επομένως κάθε αναστάτωση ή πονάκι είναι λογικό.

It's yoga time! Η ορμόνη ρελαξίνη που θα μαλακώσει τους συνδέσμους ώστε να ανοίξει τελικά η πύελος για τη γέννα, αυξάνεται πολύ και έτσι ταυτόχρονα αυξάνονται και οι επιδόσεις σου στη yoga! 

 

TIPS:

  • Έχεις συχνοουρία και το καταλαβαίνουμε! Έχεις ξαναπάει ποτέ τουαλέτα 10 φορές σε μία ώρα; Τώρα θα το ζήσεις και αυτό! Η μήτρα σου είναι ακόμα χαμηλά στη λεκάνη και πιέζει πολύ την ουροδόχο κύστη! Σε λίγο καιρό θα αλλάξει αυτό! Κάνε λίγη υπομονή...
  • Βάλε στην καθημερινή σου διατροφή φρούτα και λαχανικά εποχής! Τα έχει ανάγκη το μωρό σου! SOS θα πρέπει να τα πλένεις εξαιρετικά καλά και ιδανικά και με ξύδι!
  • Όταν το στομάχι σου πονάει από την πείνα προτίμησε υδατάνθρακες που μεταβολίζονται αργά, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, και προσπάθησε να αποφύγεις μέχρι τον 9ο μήνα τα τηγανιτά!

 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

  1. Το υπερηχογράφημα του 1ου τριμήνου 
  2. Γενική Αίματος
  3. Έλεγχος για την κυστική ίνωση (αν δεν έχει γίνει ήδη).
  4. Όποιες άλλες εξετάσεις σου συστήσει ο γιατρός σου

“Making the decision to have a baby is momentous. It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body.”

– Elizabeth Stone

 

Pregnancy months

Τι συμβαίνει κάθε μήνα της εγκυμοσύνης σας

 

1/9
2/9
3/9
4/9
5/9
6/9
7/9
8/9
9/9