Boom Team
Fri, 31/01/2020 - 14:27
Είτε έχει προγραμματιστεί είτε είναι αρκετά πιθανό να αντικαταστήσει τον φυσιολογικό τοκετό, η εμπειρία πιθανότατα θα είναι πιο τρομακτική αλλά ταυτόχρονα και πιο όμορφη από όσο μπορείς να τη φανταστείς. Για διάφορους λόγους, που γνωρίζουν καλά μόνο οι γιατροί και οι γυναίκες που την έχουν ζήσει.
- Η επισκληρίδιος μπορεί να σε πονέσει τη στιγμή της ένεσης, αλλά από εκεί και πέρα θα αισθάνεσαι σαν να λείπει το μισό σώμα σου, από τη μέση και κάτω. Αυτή η αίσθηση δεν είναι τόσο φοβερή όσο φαίνεται, είναι μάλλον αλλόκοτη. Στην καισαρική τομή θα γίνει ο μεγαλύτερος σύμμαχός σου, αφού σημαίνει πως δεν θα νιώσεις κανέναν πόνο κατά την επέμβαση.
- Πριν από την καισαρική, θα σου κάνουν κλύσμα. Ένα θέμα-ταμπού, που θα αποφύγουν να συζητήσουν μαζί σου ακόμα και οι κολλητές σου, αλλά βασικό κομμάτι της προετοιμασίας. Παρά την αμηχανία της στιγμής, την πρώτη μετεγχειρητική μέρα, όταν μάλλον θα δυσκολεύεσαι να επισκεφτείς την τουαλέτα από τον πόνο, θα ευγνωμονείς τις μαίες γι’ αυτό.
- Στη διάρκεια της επέμβασης δεν θα νιώσεις πόνο, αλλά θα αισθάνεσαι τα τραντάγματα και τα τραβήγματα, ιδιαίτερα τη στιγμή που ο γιατρός θα βγάζει το μωρό από τη μήτρα. Η εμπειρία αυτή, των επιλεκτικών αισθήσεων, θυμίζει κάπως την απονεύρωση σε δόντι, μόνο που αυτή τη φορά τη βιώνεις σε μεγαλύτερη έκταση στο σώμα σου και, φυσικά, είναι πολύ πιο φορτισμένη συναισθηματικά.
- Μόλις πάρεις αγκαλιά το μωρό σου, θα τα ξεχάσεις όλα. Αν μάλιστα σκοπεύεις να θηλάσεις, μπορείς να ζητήσεις από τον γιατρό να σου το δώσει κατευθείαν στο στήθος. Παρόλο που αμέσως μετά την επέμβαση δεν θα είσαι ακόμα σε θέση να σηκωθείς ούτε καθιστή, μπορείς να το κρατήσεις και να το καθοδηγήσεις προς τη θηλή, ως ένα πρώτο βήμα μύησης και των δυο σας στην εμπειρία του θηλασμού.
- Ο πόνος μετά την καισαρική τομή διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Και αλλάζει διαρκώς. Κάποιες παραπονιούνται ότι πονούν για μία εβδομάδα, ενώ άλλες από την πρώτη κιόλας μέρα βγαίνουν στους διαδρόμους του μαιευτηρίου και κόβουν βόλτες (η προσωπική μου εμπειρία ήταν κάπου στη μέση). Σταδιακά ο πόνος θα δώσει τη θέση του σε μια ελαφριά ενόχληση, σαν τράβηγμα, και αργότερα σε φαγούρα στην περιοχή της τομής, που μπορεί να περάσουν ακόμα και μήνες μέχρι να υποχωρήσει εντελώς.
Από τη Γωγώ Καρκάνη