Βελούδινο διαζύγιο: Υπάρχει τρόπος και λέγεται “Οικογενειακή διαμεσολάβηση”

Εύα Ανυφαντή
Mon, 22/02/2021 - 11:59
0 Comments

Όταν κάποτε στις ΗΠΑ, δύο γονείς κατέφυγαν στο Δικαστήριο για τη ρύθμιση της επιμέλειας του μικρού τους γιου και στάθηκαν μπροστά στο δικαστή, εκείνος τους κοίταξε και ρώτησε κάθε έναν ξεχωριστά αν αγαπά το παιδί του. Η ερώτηση ήταν ρητορική. Σχεδόν προσβεβλημένοι και οι δύο, διαβεβαίωσαν τον αυστηρό Δικαστή πως λατρεύουν το παιδί τους και θα έκαναν τα πάντα για το καλό του. Τότε ο Δικαστής τους απάντησε: «Ε λοιπόν, ξέρετε κάτι; Εγώ το παιδί σας δεν το αγαπώ! Και πώς θα μπορούσα άραγε να το αγαπώ; Δεν το ξέρω καν, πρώτη μου φορά το βλέπω σήμερα μπροστά μου. Κι όμως! Ήρθατε σε μένα για να αποφασίσω τί θα κάνετε με το ίδιο σας το παιδί!». Οι γονείς σάστισαν, ο δικαστής συνέχισε να τους κοιτάζει και η υπόθεση λύθηκε με Διαμεσολάβηση. Τι είναι, λοιπόν, η Οικογενειακή Διαμεσολάβηση που πλέον εφαρμόζεται και στη χώρα μας και με ποιον τρόπο βοηθάει τους γονείς να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις για τα παιδιά τους; Απευνθυνθήκαμε στη Νομικό και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Χρυσαυγή Ατσιδάκου, για περισσότερες πληροφορίες. 

Αντί ορισμού

Πρόκειται στην ουσία για μία εξωδικαστική διαδικασία στην οποία τα μέρη, εδώ οι γονείς, προσέρχονται με την θέλησή τους, προκειμένου να ρυθμίσουν τις προσωπικές και περιουσιακές διαφορές τους οι ίδιοι “αναίμακτα” και να καταλήξουν σε μία λύση βιώσιμη και αμοιβαία ικανοποιητική, με την βοήθεια και την συνδρομή ενός τρίτου προσώπου, ειδικά διαπιστευμένου και εκπαιδευμένου, ουδέτερου, ανεξάρτητου και αμερόληπτου, του Διαμεσολαβητή.

Ο νέος νόμος για την «Διαμεσολάβηση σε Αστικές και Εμπορικές Υποθέσεις» που δημοσιεύτηκε στις 30-11-2019 (Ν. 4640/2019), εισήγαγε σημαντική τομή στην δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης των οικογενειακών διαφορών με την διαδικασία της Διαμεσολάβησης. Συγκεκριμένα, από 15-1-2020, είναι υποχρεωτική η ενημέρωση των ίδιων των ενδιαφερόμενων συζύγων/γονέων/συντρόφων που χωρίζουν ή είναι σε διάσταση, σχετικά με το πώς μπορούν να επιλύσουν όλα τα θέματα που τους απασχολούν, χωρίς να προσφύγουν στο δικαστήριο.

Ποια είναι η διαδικασία

Η ενημέρωση αυτή γίνεται από διαπιστευμένο διαμεσολαβητή που επιλέγουν οι ίδιοι ή και με την βοήθεια των δικηγόρων τους, στο πλαίσιο σχετικής συνεδρίας, σκοπός της οποίας, είναι να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον τρόπο εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών τους με την διαδικασία της Διαμεσολάβησης. Μετά την ενημέρωση αυτή, θα είναι σε θέση να επιλέξουν αν θα προχωρήσουν σε Διαμεσολάβηση ή θα προσφύγουν - συνεχίσουν στο Δικαστήριο. Αφορά παντρεμένα ζευγάρια, ζευγάρια που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά αλλά και ζευγάρια, ομόφυλα ή ετερόφυλα, που συμβιώνουν χωρίς γάμο, αλλά σε ελεύθερη ένωση και διακόπτουν την σχέση τους.

Ποια θέματα μπορούν να λυθούν μέσω της Διαμεσολάβησης;

Μέσω της διαμεσολάβησης μπορεί να λυθεί η πλειοψηφία των οικογενειακών διαφορών, όπως

 • η επιμέλεια των παιδιών
 • η επικοινωνία των παιδιών με τον γονέα που δεν κατοικεί μαζί τους
 • η διατροφή και καθημερινότητα των παιδιών
 • η χρήση της οικογενειακής στέγης
 • η διατροφή συζύγου
 • η διανομή των περιουσιακών στοιχείων των συζύγων  (ακινήτων, κινητών, επιχείρησης, κοινών λογαριασμών κλπ.) καθώς και η ρύθμιση των κάθε είδους περιουσιακών τους σχέσεων.

plus: Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η διαμεσολάβηση σε διασυνοριακές οικογενειακές διαφορές. Όταν δηλαδή τα μέρη βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της και η βασική ειδοποιός διαφορά από το διαζύγιο;

Η διαμεσολάβηση δεν υποκαθιστά το διαζύγιο. Είναι μία διαδικασία στην οποία εάν υπαχθεί μια υπόθεση οικογενειακής διαφοράς, είναι πιθανό να οδηγήσει σε ένα συναινετικό και πολιτισμένο διαζύγιο και έτσι να αποφευχθούν χρονοβόρες, ψυχοφθόρες και κοστοβόρες δικαστικές διαμάχες. Στα βασικά της πλεονεκτήματα αξίζει να προστεθούν τα εξής:

 • Εξελίσσεται μακριά από τις δικαστικές αίθουσες και είναι ένας σύντομος και οικονομικός τρόπος επίλυσης διαφορών με εμπιστευτικότητα και ταχύτητα
 • Οδηγεί τα ίδια τα μέρη στο να αποφασίσουν για τη ζωή τη δική τους και κυρίως για τη ζωή και την καθημερινότητα του παιδιού ή παιδιών.
 • Γεφυρώνει σχέσεις που πριν έμοιαζαν αδύνατον να βελτιωθούν. Φέρνει κοντά, αντί να απομακρύνει τα μέρη κι έτσι οι γονείς διαπιστώνουν ότι, όσα τους χωρίζουν είναι λιγότερα και λιγότερο σημαντικά από όσα τους ενώνουν.
 • Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά στη διαμεσολάβηση και αυτή είναι η μαγεία της.
 • Προστατεύει την ψυχική υγεία των συζύγων – γονέων και κυρίως των παιδιών, αποτρέποντας την αντιπαλότητα και την όξυνση των σχέσεων που προκαλεί η δικαστική αντιδικία.
 • Win - win situation. Μετατρέπει τα αρνητικά συναισθήματα σε θετικά και δημιουργεί πνεύμα συνεργασίας, με στόχο την επίλυση της διαφοράς σε όφελος και των δύο μερών. Έτσι δεν υπάρχει νικητής και ηττημένος. Πρόκειται δηλαδή για μια ομπρέλα πολιτισμού και ασφάλειας που προστατεύει την παιδική ψυχή.

 

Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες τη Χρυσαυγή Ατσιδάκου, Νομικό – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια , M2 Prof Media Law | email:  atsidakou.ch@gmail.com