«Βραδιά του Ερευνητή 2019»

Boom Team
Thu, 19/09/2019 - 15:01

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται σε όλη την Ευρώπη η «Βραδιά του Ερευνητή», με σκοπό την εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας. Η Ελλάδα συμμετέχει για 14η χρονιά στην πρωτοβουλία, με δωρεάν εκδηλώσεις σε 9 πόλεις και σύνθημα: «Επιστήμη για όλους - Επιστήμη για ΣΕΝΑ».

Η κεντρική εκδήλωση (Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου) θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τρεις ειδικές προβολές της διαδραστικής παραγωγής «Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία» στη ΘΟΛΟ, ενώ παράλληλα θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση στην έκθεση  «Δεινόσαυροι & Τέρατα των Θαλασσών». Παράλληλα, η SciCo έχει ετοιμάσει ένα μαγικό περίπτερο επιστήμης και τεχνολογίας, στο οποίο οι μικροί επισκέπτες θα μπορέσουν να βγάλουν τη δική τους cell-fie κάνοντας τα κύτταρά τους διάσημα στον κόσμο των social media, να πειραματιστούν με οξέα και βάσεις, να κάνουν extreme πειράματα στο ειδικά διαμορφωμένο glove box, να παίξουν επιτραπέζια με χημικά στοιχεία και παιχνίδια αστρονομίας και να παρατηρήσουν τα δικά τους αντικείμενα κάτω από το μικροσκόπιο, μεταξύ άλλων.  

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τον ίδιο σκοπό στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Τα ρομπότ παίζει»,

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, Αστεροσκοπείο Αθηνών

17:30: «Έκθεση ηλιακών ρολογιών» του γλύπτη Ανδρέα Γαλανάκη στους κήπους του Αστεροσκοπείου.

18:30: «Φως και χρώμα στην ανθρώπινη φυσιολογία και στα ατμοσφαιρικά φαινόμενα». Ο φυσικός και υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. Ηλιούπολης, Παναγιώτης Λάζος, θα εξηγήσει στα παιδιά τις ιδιότητες του φωτός και τον μηχανισμό αντίληψης των χρωμάτων από τον άνθρωπο, μέσα από πειράματα και κατασκευές.

18:00 έως 19:00 (ανά μισή ώρα): Οι μικροί ερευνητές υπό την επίβλεψη του Βαγγέλη Τσάμη θα εκτοξεύουν νεροπυραύλους στον προαύλιο χώρο του Αστεροσκοπείου.

20:30 - 23:00: Παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

09:00 -14:00: Τα «Τα ρομπότ παίζει», «Νanο= Πιο μικρό κι απ’ το μ(micro)», και άλλα εργαστήρια και διαλέξεις για όλες τις ηλικίες. Για την συμμετοχή απαιτείται προκράτηση.

 

Τα ρομπότ παίζει»,

 

 

Τα ρομπότ παίζει»,

 

Έχοντας λοιπόν στο νου σας ότι «ερευνητής είναι κάποιος που ψάχνει, όχι απαραιτήτως κάποιος που βρίσκει», αναζητήστε τις δράσεις που ενδιαφέρουν τα παιδιά σας και επιτρέψτε τους να γίνουν ερευνητές για μία ημέρα ή μία βραδιά!

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες: www.researchersnight.gr 

 

Από την Σύρμα Κιουπελόγλου