Διεθνής Ημέρα Ειρήνης | 4 ταινίες που μπορείτε να δείτε με τα παιδιά σας με αφορμή τη σημερινή ημέρα

Boom Team
Wed, 21/09/2022 - 12:00

Η σημερινή ημέρα είναι μια καλή αφορμή να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την ειρήνη και το πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια και η ευημερία για κάθε άνθρωπο. Ποιος καλύτερος τρόπος, λοιπόν, για να περάσουμε στα παιδιά ένα μήνυμα, από μερικές ευχάριστες δραστηριότητες;

Φωτογραφία από @Anastasiya Lobanovskaya / Pexels

Let' s make Peace:

  1. Ζητείστε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν και ζωγραφίστε και εσείς μαζί τους «τι σημαίνει Ειρήνη». Στη συνέχεια, μπορείτε να διακοσμήσετε με αυτές το παιδικό δωμάτιο.
  2. Διαβάστε και συζητήστε μαζί τους μια ιστορία ή ένα ποίημα για την Ειρήνη, όπως το έργο του Αριστοφάνη Ειρήνη ή το ποίημα Ειρήνη του Γιάννη Ρίτσου.
  3. Φτιάξτε παρέα μια playlist με τραγούδια σχετικά με την Ειρήνη.
  4. Βρείτε μαζί με τα παιδιά και μάθετε πώς είναι η λέξη Ειρήνη σε διαφορετικές γλώσσες του κόσμου.

plus 1! Δείτε όλοι μαζί ταινίες σχετικές με την ειρήνη. To ΒΟΟΜ ξεχώρισε τέσσερις από τις πιο ωραίες παιδικές ταινίες που περνούν σημαντικά μηνύματα:

  • The Jungle Book: Όλη η ιστορία εξελίσσεται γύρω από την ανακωχή για το νερό: το να έχει, δηλαδή, κάθε ζωάκι πρόσβαση στο νερό χωρίς να φοβάται πως εκείνη τη στιγμή κάποιο άλλο, μεγαλύτερο θα το κυνηγήσει. Μέσα σε όλα αυτά, οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να φέρουν ειρήνη ανάμεσα στα ζώα, αλλά και ανάμεσα στα ζώα και τους ανθρώπους.
  • Pocahontas: Ο σκοπός της ηρωίδας εδώ είναι να φέρει ειρήνη ανάμεσα στον λαό της και τους νέους αποίκους. Η ταινία δεν περιέχει ακριβή ιστορικά στοιχεία -είναι άλλωστε μια ευχάριστη ταινία για παιδιά- διδάσκει, όμως, την ουσία της κατανόησης του διαφορετικού με υπέροχο τρόπο.
  • Happy feet: Με οδηγό έναν μικρό, χορευταρά πιγκουίνο και με μια υπέροχη μουσική η ταινία αυτή μιλάει όχι μόνο για σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα, αλλά περνάει και όμορφα μηνύματα σχετικά με την εντιμότητα και την αποδοχή της μοναδικότητας του καθενός.
  • How to train your dragon: Σε ένα χωριό γεμάτο δυνατούς πολεμιστές, τι θέση έχει ένας μικρός ήρωας που αντί για τα όπλα, προτιμά να χρησιμοποιεί το μυαλό και την καρδιά του; Αυτή η ταινία έχει έναν συγκινητικό τρόπο να μιλάει για τη φιλία και για το πώς τελικά η νίκη δεν κρύβεται στο να επιβληθούμε στον άλλον, αλλά στο να τον κατανοήσουμε.

 

BOOM info: Η  Διεθνής Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Δύο δεκαετίες αργότερα, το 2001, η Γενική Συνέλευση ψήφισε ομόφωνα για να ορίσει την Ημέρα ως περίοδο μη βίας και κατάπαυσης του πυρός.

Πηγή: www.un.org