Easter Worries: Πότε μπορώ να μιλήσω στο παιδί μου για την Ανάσταση;

Μυρτώ Κάζη
Tue, 11/04/2023 - 16:46

Πότε μπορώ να μιλήσω στο παιδί μου για την Ανάσταση; Πώς θα του μιλήσω για τον Θεό, τι θα του πω αν εγώ δεν πιστεύω και πότε μπορεί να μας ακολουθήσει στην Ανάσταση ή στον Επιτάφιο; Η Αλεξία Βερνίκου απαντά σε όλες τις πασχαλινές μας απορίες!

boom-mag-easter-worries3

Αλεξία, σε ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω να μιλάω με το παιδί μου για το Πάσχα, τη Σταύρωση και την Ανάσταση;

Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο και σίγουρα πριν πάει στο σχολείο. Στις μικρές ηλικίες τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη Σταύρωση και την Ανάσταση ως μια ιστορία και βιώνουν το Πάσχα μέσα από τη λαμπάδα, τα δώρα της νονάς και το βάψιμο των αυγών. Είναι απαραίτητο -στη χώρα που ζούμε- να μιλήσουμε για τα έθιμα και τις παραδόσεις αλλά και να θίξουμε το θρησκευτικό κομμάτι στον βαθμό που καλύπτει και εμάς τους ίδιους. Το πόσο θα εμβαθύνουμε τη συζήτηση έχει να κάνει με την ηλικία του κάθε παιδιού.

Με ποιον τρόπο απαντώ στις ερωτήσεις που προκύπτουν αυτές τις ημέρες;

Όπως σε κάθε ερώτηση, έτσι και στις ερωτήσεις σχετικά με το Πάσχα απαντώ με ειλικρίνεια και έχοντας πάντα στο μυαλό μου την ηλικία και την ωριμότητα του παιδιού μου. Μπορώ να επιλέξω να μιλήσω για το Πάσχα ως έθιμο και παράδοση της χώρας μας, ως Χριστιανική γιορτή ή συνδυάζοντας και τα δύο. Αυτό εξαρτάται από τα «πιστεύω» της οικογένειάς μας και από το «μήνυμα» που επιθυμώ να περάσω στο παιδί μου.

boom-mag-easter-worries1

Πότε ένα παιδί μπορεί να πάει στην εκκλησία χωρίς να φοβηθεί τα βεγγαλικά και την εθιμοτυπία της ημέρας;

Αυτό εξαρτάται από το κάθε παιδί, από το πώς αντιλαμβάνεται τους δυνατούς ήχους, από το εάν αντέχει να μείνει ξύπνιο μέχρι εκείνη την ώρα και πόσο δυσκολεύεται ή όχι με τον πολύ κόσμο. Εξαρτάται ακόμα και από το μέγεθος της εκκλησίας που θα επιλέξουμε να κάνουμε Ανάσταση. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να προετοιμάσουμε το παιδί μας για το τι θα βιώσει – για παράδειγμα τον έντονο ήχο των βεγγαλικών, την πολυκοσμία, αλλά και τη ροή και τη διάρκεια της Λειτουργίας. 

Εάν οι γονείς είναι άθεοι, τι πρέπει να πουν στον παιδί τους σχετικά με τον Χριστιανισμό;

Όπως σε κάθε «μεγάλο» θέμα είναι σημαντικό να έχει προηγηθεί μια συζήτηση μεταξύ των γονιών και να έχουν συμφωνήσει για το πώς θέλουν να μιλήσουν στο παιδί τους σχετικά με τον Χριστιανισμό και την πίστη γενικότερα. Στην περίπτωση που οι γονείς δεν συμφωνούν μεταξύ τους, είναι σημαντικό να εκφράσουν τα διαφορετικά πιστεύω τους και να αφήσουν το παιδί -σε μεγαλύτερη ηλικία- να επιλέξει εκείνο. Εάν και οι δύο γονείς είναι άθεοι, μπορούν να εκφράσουν και πάλι την άποψή τους και παράλληλα να μιλήσουν για τις επιλογές που υπάρχουν όσον αφορά την πίστη γενικότερα. Η συζήτηση εξαρτάται και πάλι από την ηλικία του παιδιού μας.

«Μαμά, υπάρχει Θεός;» Τι απαντάμε σε αυτό;

«Εάν το πιστεύεις, υπάρχει». Ξεκινάμε με αυτό και μετά εμβαθύνουμε και μεταφέρουμε το μήνυμα που θέλουμε. Είναι σημαντικό επίσης να μιλήσουμε για το πώς εμφανίζεται ο Θεός στους διάφορους πολιτισμούς και μέσα από τις διάφορες θρησκείες. Εξηγούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν και άλλοι που δεν πιστεύουν και ότι ο Θεός δεν είναι ο ίδιος για όλους. Μπορούμε να ρωτήσουμε το παιδί μας πώς φαντάζεται εκείνο τον Θεό και να μιλήσουμε για μια μεγαλύτερη δύναμη που μας προστατεύει και μας βοηθάει.

Η Αλεξία Βερνίκου είναι ψυχολόγος και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια. www.avparenting.com

 

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 3ο τεύχος του BOOM