Εφηβικό check up | Η γιατρός Κατερίνα Κατσιμπάρδη μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Fri, 03/01/2020 - 17:52

Και πριν καλά καλά το καταλάβουμε, έρχεται η στιγμή που το παιδί μας δεν είναι πια ούτε πολύ μικρό, ούτε πολύ μεγάλο, αλλά μπαίνει στην εφηβεία, την πιο συναρπαστική περίοδο της ζωής του. Πώς θα ξέρουμε ότι αναπτύσσεται σωστά; Τι πρέπει να προσέξουμε; Η παιδίατρος του BOOM, Κατερίνα Κατσιμπάρδη, μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

κατσιμπάρδη

Πόσο σημαντικό είναι το check-up στην εφηβική ηλικία;
Όπως γνωρίζουμε, τα παιδιά υποβάλλονται σε τακτικούς παιδιατρικούς ελέγχους από πολύ μικρή ηλικία, οι οποίοι είναι πιο συχνοί στη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και στα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να γίνεται έλεγχος τόσο από παιδίατρο όσο και από άλλες ειδικότητες, όπως από καρδιολόγο ή οφθαλμίατρο. Το check-up στην εφηβική ηλικία, δηλαδή περίπου από την ηλικία των 10-14 ετών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι στη φάση αυτή συμβαίνουν αρκετές αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα, οι οποίες είναι οργανικές-σωματικές και ψυχολογικές. Ως εφηβεία ορίζεται η ηλικία από 10 έως 19 ετών.


Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει ο έλεγχος αυτός;

  • Kλινική εξέταση με σκοπό την αξιολόγηση του σταδίου ενήβωσης του κοριτσιού ή αγοριού, κατά Tanner (τρίχωση εφηβαίου, μέγεθος μαστών, τρίχωση μασχάλης, μέγεθος πέους και όγκος όρχεων). Φυσιολογικά η εφηβεία θεωρείται ότι αρχίζει μεταξύ των 8 και 13 ετών στα κορίτσια και 9 ½ και 13 ½ ετών στα αγόρια. Επίσης, κατά την εξέταση γίνεται μέτρηση του βάρους, του ύψους, του δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) και της αρτηριακής πίεσης του έφηβου.
  • Εργαστηριακό έλεγχο με γενική αίματος, βιοχημικό και ορμονολογικό έλεγχο. Καθώς η εφηβεία θεωρείται μια περίοδος αυξημένων αναγκών, είναι σημαντική η επάρκεια σιδήρου, η καλή θυρεοειδική λειτουργία και η επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. Επίσης, γίνεται έλεγχος της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Ο ορμονολογικός έλεγχος είναι εξίσου σημαντικός για την αξιολόγηση της ενήβωσης και την παρακολούθηση αλλαγών που συμβαίνουν στον οργανισμό του έφηβου.
  • Καρδιολογικό έλεγχο, με ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχογράφημα.
  • Έλεγχο θυρεοειδούς, τόσο με εξέταση αίματος για έλεγχο των θυρεοειδικών ορμονών όσο και με υπερηχογράφημα θυρεοειδούς, ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
  • Δερματολογική εξέταση σε έφηβους με ακμή ή αλλαγές στο δέρμα, όπως ραγάδες.
  • Διαιτολογική εκτίμηση στις περιπτώσεις που θεωρείται απαραίτητο, όπως σε υπέρβαρα / παχύσαρκα παιδιά. Ιδιαίτερη προσέγγιση χρειάζονται έφηβοι που κάνουν απαιτητικές δίαιτες ή παρουσιάζουν σημάδια ανορεξίας ή βουλιμίας.
  • Οφθαλμολογικό έλεγχο
  • Οδοντιατρικό έλεγχο

Ο βασικός έλεγχος πραγματοποιείται ετησίως ή ανά δύο έτη και καθορίζεται κάθε φορά από
τον παιδίατρο ανάλογα με τις ανάγκες και τα ευρήματα. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον εμβολιασμό στην εφηβική ηλικία. Με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, γίνεται επαναληπτική δόση έναντι διφθερίτιδας / τετάνου / κοκίτη και μηνιγγιτιδοκόκκου, ενώ στα κορίτσια γίνεται και το εμβόλιο έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

κατσιμπάρδη
Πού πρέπει να εστιάζουμε όταν πρόκειται για αγόρι και πού για κορίτσι;
Τα θέματα ανάπτυξης και η εξέλιξη της φυσιολογικής ενήβωσης είναι σημαντικά τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια. Στα κορίτσια, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως μπορεί να απασχολήσουν, οπότε στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να χρειαστεί και γυναικολογική εκτίμηση.


Σε ποια ηλικία το παιδί αποχωρίζεται τον παιδίατρό του;
Ο παιδίατρος παρακολουθεί ένα παιδί έως την ηλικία των 16-18 ετών. Όμως, εάν κανείς νιώθει παιδί μπορεί να επισκεφθεί τον παιδίατρό του και σε μεγαλύτερη ηλικία!

 

BOOM note: Η Κατερίνα Κατσιμπάρδη είναι Παιδίατρος και Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Photo: Δανάη Ίσαρη
Location: Littles Preschool Education

Διαβάστε ολόκληρο το νέο τεύχος του BOOM εδώ