Εγκυμοσύνη το καλοκαίρι: Οδηγός επιβίωσης από τη ζέστη

Boom Team
Fri, 03/07/2020 - 20:11
0 Comments

Ζέστη, υγρασία και μέτρα ασφαλείας κατά του κορωνοϊού: με αυτό τον εκρηκτικό συνδυασμό κατά νου, πολλές έγκυοι σκέφτονται με τρόμο το φετινό καλοκαίρι. Αν πάντως αισθάνεστε ήδη δυσφορία από τη θερμοκρασία που βρίσκεται σε ανοδική πορεία, δεν είναι ιδέα σας. Όπως επιβεβαιώνει μια Αμερικανίδα γυναικολόγος, η Adelaide Nardone -συνεργάτιδα του Κέντρου Γυναικείας Υγείας Vagisil στο Ρόουντ Άιλαντ- κατά την κύηση η θερμοκρασία του σώματός μας είναι υψηλότερη από τη φυσιολογική, οπότε η ζέστη γίνεται πιο ανυπόφορη.

boom-pregnancy

Τη δροσιά τους να έχετε

«Δυσανεξία στη ζέστη» αποκαλεί το φαινόμενο η Nardone. Πώς θα προστατεύσετε όμως τον εαυτό σας -και το μωρό σας- από τις καλοκαιρινές συνθήκες;

-Επιλέξτε ρούχα από φυσικά υφάσματα που αναπνέουν. Όχι μόνο θα σας κρατήσουν δροσερές, αλλά επιπλέον θα προλάβουν τυχόν δερματικούς ερεθισμούς στην περιοχή του στήθους και της κοιλιάς, στους οποίους είναι πιο ευάλωτη μια έγκυος.

-Ενυδατωθείτε συχνά. Υπολογίστε ένα ποτήρι νερό για κάθε ώρα που περνάτε σε ζεστό εξωτερικό χώρο, όπως συμβουλεύει η γυναικολόγος Hyun-Joo Lee, του Ιατρικού Κέντρου Albert Einstein στη Φιλαδέλφεια. Συμπτώματα όπως ναυτία, πονοκέφαλοι και μυϊκές κράμπες μπορεί να υποδηλώνουν αφυδάτωση. Γενικά, είναι καλό να καταναλώνετε τουλάχιστον δύο λίτρα υγρά την ημέρα χωρίς να περιμένετε να διψάσετε. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας, ακόμα και πρόωρο τοκετό.

-Κολυμπήστε στη θάλασσα, αλλά μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Αποφύγετε πολυσύχναστες παραλίες με αμφιλεγόμενης ποιότητας νερά, για να προστατευτείτε από λοιμώξεις – φέτος, δεδομένης της πανδημίας, έχετε έναν ακόμη λόγο να το κάνετε.

-Ψεκάστε την επιδερμίδα σας με νερό κάθε φορά που νιώθετε τη θερμοκρασία να ανεβαίνει. Χρησιμοποιήστε ένα μπουκαλάκι με απλικατέρ, που μπορείτε να έχετε στην τσάντα σας.

maternity beach wear

-Αν συνεχίζετε να ασκείστε -πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας- κάντε το νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

-Η σωστή αναπνοή μπορεί να κρατήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας σε υποφερτά επίπεδα, αποβάλλοντας τη θερμότητα. Προσπαθήστε λοιπόν να αναπνέετε όσο γίνεται συνειδητά - όχι πολύ γρήγορα ούτε πολύ αργά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα όπως άσθμα, αποφύγετε όσο γίνεται τη ζέστη.

-Αποφύγετε την άμεση έκθεσή σας στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες, καθώς στην εγκυμοσύνη είστε πιο ευάλωτες σε εγκαύματα αλλά και δυσχρωμίες. Σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κι αν εκτεθείτε στον ήλιο, χρησιμοποιήστε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

-Σχετικά με τη χρήση κλιματιστικού και τον κορωνοϊό, φέτος περισσότερο από ποτέ συνιστάται γενικά η τακτική συντήρηση με συχνό πλύσιμο των φίλτρων (π.χ. κάθε δύο εβδομάδες) και ο συστηματικός αερισμός του χώρου. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, στις οικογενειακές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο ανάβουμε κλιματιστικό μόνο αν κανένα μέλος της οικογένειας δεν εμφανίζει συμπτώματα της νόσου και αποφεύγουμε τη λειτουργία της ανακύκλωσης του αέρα.

Καλοκαιρινά προβλήματα

-Σε οποιοδήποτε σύμπτωμα αδιαθεσίας, όπως αδυναμία, κόπωση, ναυτία ή υπερβολική δίψα, αναζητήστε ένα σκιερό σημείο και πιείτε δροσερό νερό. Αν δεν αισθανθείτε σύντομα καλύτερα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

-Το πρήξιμο των ποδιών κατά την εγκυμοσύνη παρατηρείται συχνά, λόγω της κατακράτησης υγρών, και μπορεί να επιδεινωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν υποφέρετε από αυτό, προσπαθήστε να ξαπλώνετε για τουλάχιστον 30-60 λεπτά την ημέρα. Φορέστε ευρύχωρα παπούτσια (ακόμη και ένα νούμερο μεγαλύτερα) και κρατήστε τα πόδια σας ελαφρώς ανυψωμένα στον ύπνο, τοποθετώντας κάτω από το στρώμα μια κουβερτούλα ή μια διπλωμένη πετσέτα. Αποφύγετε την ορθοστασία και περιορίστε το αλάτι στη διατροφή σας.

pregnant mom swimming summer

Επικοινωνήστε άμεσα με τον γυναικολόγο αν παρατηρήσετε:

  • Συσπάσεις ή κράμπες (πάνω από πέντε την ώρα).
  • Αίμα από τον κόλπο σε ζωηρό κόκκινο χρώμα.
  • Πρήξιμο στο πρόσωπο ή στα χέρια: ένα ήπιο οίδημα στα άκρα μπορεί να οφείλεται σε κατακράτηση υγρών, αλλά καλό είναι να το αναφέρετε στον γιατρό γιατί μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα προεκλαμψίας.
  • Πόνο κατά την ούρηση (οι ουρολοιμώξεις είναι ιδιαίτερα συχνές το καλοκαίρι).
  • Οξύ ή παρατεταμένο πόνο στο στομάχι (υποψία προεκλαμψίας).
  • Έντονους ή παρατεταμένους εμετούς (υποψία προεκλαμψίας).
  • Ξαφνικές υδαρείς εκκρίσεις από τον κόλπο.
  • Υπόκωφο πόνο χαμηλά στην πλάτη
  • Αίσθημα έντονης πίεσης στην πυελική χώρα.

 

Από τη Γεωργία Καρκάνη