Εκπαιδευτήρια Γείτονα: Εδώ, το τέλος της σχολικής χρονιάς γιορτάζεται με ένα μεγάλο Ελληνικό Πανηγύρι!

Εύα Ανυφαντή
Thu, 16/06/2022 - 16:52

Τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα είναι ένα σύγχρονο ελληνικό σχολείο με ευρωπαϊκή διάσταση και οικουμενικό ορίζοντα, που στοχεύει στην εκπαίδευση αλλά και τη βαθιά πνευματική καλλιέργεια των μαθητών του. Αξιοποιώντας σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, τους προετοιμάζει έτσι ώστε να δημιουργήσουν και να προοδεύσουν ως Έλληνες πολίτες που πατούν γερά σε ένα πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν, ως Ευρωπαίοι και ταυτόχρονα ως πολίτες του κόσμου που προσβλέπουν στην ειρηνική και δημιουργική συνεργασία των λαών, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο πραγματοποιείται στο σχολείο το Ελληνικό Πανηγύρι, ένας θεσμός που μετρά ήδη 23 χρόνια, προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία του και το συνδέει με την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό.

Η προετοιμασία για το Ελληνικό Πανηγύρι ξεκινά από την αρχή της σχολικής χρονιάς και εντάσσεται στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Εκεί, μέσω της διδασκαλίας παραδοσιακών χορών, γίνεται η πρώτη γνωριμία των μαθητών με την ελληνική παράδοση.

Μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς –αυτό το μεγάλο κεφάλαιο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς–, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του κάθε τόπου. Από τη Μακεδονία και τα Επτάνησα μέχρι τις Κυκλάδες και την Κρήτη, τα παιδιά μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τους παραδοσιακούς χορούς κάθε περιοχής, ενώ ταυτόχρονα συνειδητοποιούν τις διαφορές και τις ιδιαιτερότητές τους.

Αποκορύφωμα αυτής της προετοιμασίας είναι η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών στο Ελληνικό Πανηγύρι, που πραγματοποιείται εδώ και 23 χρόνια την πρώτη Τετάρτη κάθε Ιουνίου. Την ημέρα αυτή, σε όλο το σχολείο αντηχεί παραδοσιακή μουσική, ενώ τα παιδιά του παιδικού σταθμού, του νηπιαγωγείου και του δημοτικού γνωρίζουν από κοντά τις παραδοσιακές φορεσιές και κάνουν τις πρόβες τους για το πανηγύρι που θα ακολουθήσει. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι μαθητές και οι μαθήτριες ντυμένοι με τις φορεσιές τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια και χορεύουν συνοδεία ζωντανής μουσικής παραδοσιακούς χορούς.

Το 24ο Ελληνικό Πανηγύρι, πιο επίκαιρο από ποτέ!

Ύστερα από δύο χρόνια απουσίας, απόρροια των περιορισμών λόγω της πανδημίας, το Ελληνικό Πανηγύρι επέστρεψε για να θυμίσει πόσο αναγκαία είναι η συνάντηση, το σμίξιμο, το «μαζί»! Γνωστοί, φίλοι, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και παιδιά συναντήθηκαν στις 8 Ιουνίου, με σύνθημα «Όλοι μαζί λοιπόν ξαναχορεύουμε», στο ίδιο χοροστάσι, στο φιλόξενο περιβάλλον των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα για να γιορτάσουν. Μπορείτε να φανταστείτε καλύτερο επίλογο για το κλείσιμο μίας ακόμα δημιουργικής και γεμάτης εμπειρίες σχολικής χρονιάς;

Εκπαιδευτήρια Γείτονα

Website: www.geitonas.edu.gr

Διεύθυνση: Βάρη Αττικής

Τηλέφωνο: 2109656200

Email: mail@geitonas-school.gr

Facebook: Εκπαιδευτήρια Γείτονα

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο καλοκαιρινό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!