Όπως τα σεντόνια, έτσι και οι πετσέτες είναι είδη οικιακής χρήσης που έρχονται σε άμεση επαφή με την επιδερμίδα μας και με ευαίσθητα σημεία του σώματος και του προσώπου μας καθημερινά. Κι όμως, εμείς τείνουμε, μετά από κάθε χρήση, να τις κρεμάμε στη θέση τους χωρίς δεύτερη σκέψη, κάπως μηχανικά.
Ορισμένες φορές, μάλιστα, φτάνουμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε πότε τις χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά και τελικά μετά από πολλές ημέρες να τις τοποθετούμε στο καλάθι με τα άπλυτα. Κάπου εδώ, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τις πετσέτες προσώπου, χεριών και σώματος, ώστε να αποφύγουμε τυχόν μολύνσεις;
Κρατήστε σημειώσεις!
«Το πιο σωστό είναι να αλλάζουμε - και κατ’ επέκταση να πλένουμε- τις πετσέτες έπειτα από κάθε χρήση τους», λέει στο EVERYDAY HEALTH η Kelly Reynolds, PhD, καθηγήτρια στο Zuckerman College of Public Health του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε 2 με 3 φορές, αλλά ενδιάμεσα θα πρέπει πάντα να τις στεγνώνουμε», προσθέτει. Την ίδια άποψη έχει και η δερματολόγος Deirdre Hooper, MD, συνιδρύτρια της κλινικής Audubun Dermatology στη Νέα Ορλεάνη.
Ο πιο σημαντικός κανόνας, όπως ισχυρίζονται και οι δύο, είναι να στεγνώνουμε τις πετσέτες μετά από κάθε χρήση τους, γεγονός που βοηθά στην εξόντωση των μικροβίων, τα οποία πιθανότατα έχουν αναπτυχθεί στην επιφάνειά τους.
Η Dr. Hooper, ωστόσο, επιμένει ότι όποιος έχει πληγές, γρατζουνιές, έκζεμα ή άλλα δερματικά νοσήματα θα πρέπει να αλλάζει τις πετσέτες του αυστηρά μετά από κάθε χρήση!
Γιατί είναι σημαντικό να αλλάζουμε συχνά πετσέτες
«Οι πετσέτες του μπάνιου έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας, από την κορυφή ως τα νύχια», επισημαίνει η Elizabet Scott, PhD, επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Simmons της Βοστώνης και αντιπρόεδρος στο Διεθνές Forum για την οικιακή υγιεινή. Και εξηγεί ότι οι πετσέτες μπορεί να μολυνθούν με μία μακρά σειρά πραγμάτων, τα οποία είναι πιθανό να αυξήσουν – με τη σειρά τους – τον κίνδυνο της δερματικής μόλυνσης με:
- Παθογόνα του δέρματος
- Βακτηριακά και ιικά παθογόνα που προκαλούν επιπεφυκίτιδα
- Μυκητιακά είδη.
Οπότε, μαμάδες και μπαμπάδες, stay alert για να... γλιτώσετε τα απρόοπτα!