Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το Σαββατοκύριακο | 6 & 1 προτάσεις

Boom Team
Thu, 01/09/2022 - 11:11

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς επιστρέφουν το Σαββατοκύριακο που έρχεται και η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη! Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού είναι η «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά - Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές». Αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα ποιο μουσείο θα επισκεφτείτε, ρίξτε μια ματιά στη λίστα του BOOM... 

#1 Μουσείο Ακρόπολης | Στα σπίτια των αρχαίων … χωρίς τηλεόραση και ίντερνετ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς έμοιαζαν οι γειτονιές των αρχαίων; Πώς ήταν οι δρόμοι και τα σπίτια τους, τα δωμάτια και οι αυλές τους; Πώς μαγείρευαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, πώς διατηρούσαν τα τρόφιμα χωρίς ψυγεία; Πώς περνούσαν τον χρόνο τους χωρίς τηλεόραση και ίντερνετ, πού και με τι έπαιζαν τα παιδιά; Και τα υλικά που χρησιμοποιούσαν; Ήταν περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον απ’ ότι τα δικά μας; Περπατήστε στην αρχαία γειτονιά κάτω από το Μουσείο, δείτε τις διαφορές με τις δικές μας γειτονιές και ανακαλύψτε τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι στην καθημερινότητά τους!

Παιδιά 7-12 ετών και οι συνοδοί τους | Σάββατο 24/9 & Κυριακή 25/9, 12:00 & 12:15 | Έως 25 άτομα ανά πρόγραμμα. Εγγραφές γίνονται την ημέρα της παρουσίασης στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας | Το οικογενειακό πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022, στις 24 Σεπτεμβρίου 2022 και 25 Σεπτεμβρίου 2022. Τις ίδιες ημέρες η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη για όλους από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. 

Site: www.theacropolismuseum.gr | Facebook: theacropolismuseum | Instagram: theacropolismuseum 

#2 Ελληνικό Παιδικό Μουσείο | «Ξανα-παίζουμε;»

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρες 11:00 – 12:15 υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ξανα-παίζουμε;» για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων.

Τι κάνουμε τα παιχνίδια που χαλάνε; Φέρνουμε μαζί μας το παιχνίδι που χάλασε, έσπασε ή του λείπει ένα κομμάτι και μαζί βρίσκουμε τρόπους επανάχρησής του! Εμπνεόμαστε από τις συλλογές του μουσείου, αξιοποιούμε υλικά και αντικείμενα, κολλάμε, ράβουμε, χρωματίζουμε και ξαναπαίζουμε! Το πρόγραμμα δεν έχει οικονομική συμμετοχή.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2103312995-6 | Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα (παιδιά και ενήλικες)

Site: www.hcm.gr | Facebook: ellinikopaidikomouseio 

#3 Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο | Θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό με σπάνιες θεματικές περιηγήσεις!

  • «Ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και εξοικονόμηση ύλης και περιεχομένου κατά την Αρχαιότητα μέσα από τα εκθέματα της Συλλογής Αγγείων, Έργων Μικροτεχνίας και Μεταλλοτεχνίας» την Παρασκευή 23.09 και ώρα 12:00-13:00 και Σάββατο 24.09 και ώρα 12:00-13:00.
  • «Υφαντά, καλάθια, ψάθες στο προϊστορικό Αιγαίο. Μαθήματα αειφορίας από το παρελθόν» μέσα από εκθέματα της Προϊστορικής Συλλογής την Παρασκευή 23.09 και ώρα 13:00-14:00 και την Κυριακή 25.09 και ώρα 11:00-12:00.
  • «Ανακύκλωση-επανάχρηση γλυπτών (πορτραίτα, σαρκοφάγοι, επιτύμβιες στήλες) στην αρχαιότητα για οικονομικούς λόγους» ​μέσα από εκθέματα της Συλλογής Γλυπτών την Παρασκευή 23.09 και ώρα 12:00-13:00.

Για τη συμμετοχή στις θεματικές περιηγήσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του Μουσείου, τηλ. 213 214 4889 και 213 214 4856. Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη. 

Site: www.namuseum.gr | Facebook:namuseumathens | Instagram: namuseumathens 

#4 Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης | Παραμυθοσάββατα 

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022, με ένα βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών. Μέσα από ομαδικές δραστηριότητες, θεατρικό παιχνίδι, messy και sensory play αλλά και μοναδικές κατασκευές τα παιδιά έρχονται σε πρώτη επαφή με σύνθετες έννοιες ενώ παράλληλα καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Στο εργαστήριο αυτό θα γνωρίσουμε τον κύριο Ιππόκαμπο, έναν από τους πιο στοργικούς μπαμπάδες στον κόσμο! Παρέα με τον κύριο Ιππόκαμπο θα κάνουμε μια βουτιά στον θαυμαστό κόσμο της θάλασσας και θα ανακαλύψουμε τα μυστικά της.

Σχεδιασμός-εμψύχωση: Aναστασία Ιορδάνη-Έλλη Λαμπαδαρίδου

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 12:00 | Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας | Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής εδώ | Διάρκεια 60 λεπτά

Site: ekedisy.gr | Αγίας Φιλοθέης 17, Πλάκα | Τηλέφωνο: 2103250341 | Email: info@ekedisy.gr

Photo: Sigmund @ Unsplash 

#5 Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών | Μια πεταλούδα πετάει στο Μουσείο!

Τι γυρεύουν οι πεταλούδες μέσα στο Μουσείο; Σε ποιον αφιέρωσαν τον χορό τους και γιατί; Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτήν τη μυστηριώδη επίσκεψη; Χάρτινες πεταλούδες "πετούν" στις αυλές κι ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου. Μαζί τους ανακαλύπτουμε αντικείμενα όπου συναντιούνται οι επιστήμες με τη φύση. Αντικείμενα που μας θυμίζουν ότι αυτοί οι δύο "πολύχρωμοι" κόσμοι μας εμπνέουν και μας φροντίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια...

Κυριακή 25.09.22 - 11:00 | Για κρατήσεις θέσεων παρακαλούμε καλέστε στα τηλέφωνα του Μουσείου: 210 3689506, 9:00-15:00. Περιορισμένος αριθμός θέσεων - Δωρεάν συμμετοχή. Site: www.historymuseum.uoa.gr

#6 Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο | Ιστορίες με…ψηφίδες

Τι είναι το ψηφιδωτό; Ποια είναι η ιστορία του; Από ποια υλικά κατασκευάζεται; Πού τοποθετείται ένα ψηφιδωτό;  Πώς γίνεται η συντήρηση ενός ψηφιδωτού; Ελάτε να δούμε τα ψηφιδωτά στη μόνιμη έκθεση και να δημιουργήσετε το δικό σας ψηφιδωτό.

Για παιδιά 10-11 ετών.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα έναρξης 10.30 | Η συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δράσεις είναι δωρεάν | Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο  6944720505 (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 15:00)

Site: www.byzantinemuseum.gr | Facebook: byzantineandchristianmuseum

#7 Τα εργοστάσια «συναντιούνται» και γιορτάζουν τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς | Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου,  Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων,  Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχει θέμα τη βιώσιμη πολιτιστική κληρονομιά, τρεις εμβληματικοί πολιτιστικοί χώροι του Δήμου Αθηναίων με σημαντικό βιομηχανικό παρελθόν ενώνουν τις δυνάμεις τους. Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου που στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου που έδωσε φως και ενέργεια στην πρωτεύουσα για περισσότερα από 120 χρόνια, η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων που λειτούργησε ως εργοστάσιο μεταξιού ονοματίζοντας την περιοχή Μεταξουργείο καθώς και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» που φιλοξενείται στο παλαιότερο πιλοποιείο της Αθήνας, το Πιλοποιείο Πουλόπουλου ευρύτερα γνωστό ως Πιλ-Πουλ, προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της βιομηχανικής κληρονομιάς, μέσα από μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη συμμετοχή. 

Για περιορισμένο αριθμό συμμετοχών | Βρείτε αναλυτικές πληροφορίες ΕΔΩ

*Note: Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2022 θα λειτουργήσει μόνο με ξεναγήσεις σε ολιγομελείς ομάδες ατόμων. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: 2130109325 (εώς 23/9/2022)

BOOM note: Ακόμα κι αν δεν προλάβατε να κάνετε εγγραφή σε κάποιο από τα εργαστήρια, κάντε μια περιήγηση σε ένα μουσείο ή έναν αρχαιολογικό χώρο κι ανακαλύψτε τους θησαυρούς που κρύβουν!