Ο ρόλος του νονού δεν τελειώνει μαζί με τη βάφτιση, αλλά ουσιαστικά τότε αρχίζει. Μπορεί να μη συνοδεύεται από τις καθημερινές υποχρεώσεις ενός γονιού, πρόκειται όμως για μια ακόμα δέσμευση εφ’ όρου ζωής.
Παρόλο που όλοι γνωρίζουμε περιπτώσεις νονών που απομακρύνθηκαν από το βαφτιστήρι τους και είναι ουσιαστικά απόντες (κάποιοι τις έχουμε ζήσει και από πρώτο χέρι, δυστυχώς), ο θεσμός παραμένει δυνατός. 6 στους 10 νονούς βλέπουν το βαφτιστήρι τους κάθε μήνα, σύμφωνα με έρευνα της Playmobil Hellas. Σε ποσοστό 60% είναι οι γονείς αυτοί που προτείνουν σε κάποιον να βαφτίσει το παιδί τους, με βασικό κριτήριο (74%) τη στενή φιλία μεταξύ τους. Αν, λοιπόν, ο γάμος επισημοποιεί την αγάπη ανάμεσα στο ζευγάρι, η επιλογή νονού επισφραγίζει μια μακροχρόνια και ουσιαστική σχέση μεταξύ των γονιών ενός παιδιού και των ανθρώπων που του δίνουν το όνομά του.
Ιδανικά, ο ρόλος του νονού δεν περιορίζεται στην αγορά δώρων σε γιορτές και γενέθλια. 7 στους 10 νονούς πιστεύουν, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, ότι η βασική υποχρέωσή τους είναι η προσφορά συμβουλών προς το βαφτιστήρι τους. Όσοι λοιπόν έχουμε τη μεγάλη τιμή και ευθύνη να έχουμε βαφτίσει ένα παιδί, φέτος τα Χριστούγεννα, και κάθε Χριστούγεννα, ας μεταμορφωθούμε σε «εναλλακτικούς» Άγιους Βασίληδες. Στο σάκο μας θα βάλουμε, πέρα από τα ομορφότερα δώρα, αγάπη, κατανόηση, φαντασία, φροντίδα.
Κυρίως θα βάλουμε λίγο ελεύθερο χρόνο αφιερωμένο στο βαφτιστήρι μας. Θα το πάρουμε από το χέρι (ελαφραίνοντας έτσι ταυτόχρονα και τους γονείς του, έστω για ένα απόγευμα) και θα ζήσουμε παρέα μια εμπειρία που θα το διασκεδάσει και θα του διδάξει κάτι, γιατί οι συμβουλές που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο δίνονται έμπρακτα από τους γονείς, βιολογικούς ή πνευματικούς.
Θα παρακολουθήσουμε μαζί μια θεατρική παράσταση με δυνατά μηνύματα, θα κάνουμε μια βόλτα στη στολισμένη πόλη, με τις λαμπερές και σκοτεινές γωνιές της, θα πάμε σε ένα φιλανθρωπικό παζάρι, π.χ. για αδέσποτα ζώα ή ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπου το παιδί θα συνειδητοποιήσει με μη τραυματικό τρόπο ότι υπάρχουν λιγότερο προνομιούχα πλάσματα για τα οποία ακόμα και η παραμικρή χειρονομία προσφοράς μπορεί να κάνει τη διαφορά. Θα συζητήσουμε ουσιαστικά μαζί του, όχι μόνο για τα μαθήματά του στο σχολείο αλλά για τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τα όνειρά του. Θα εκπλαγούμε γνωρίζοντάς το καλύτερα.
Το δικό μου βαφτιστήρι έχει μπει προ πολλού στην εφηβεία και μέρα με τη μέρα αλλάζει. Είναι κάπως αμήχανο να βλέπεις έναν έφηβο που δείχνει τόσο διαφορετικός σε κάθε συνάντηση, ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς του νιώθουν να μην προλαβαίνουν τη ραγδαία ανάπτυξή του. Όμως αρκεί να σκάψεις με προσοχή και όσο γίνεται ανοιχτό μυαλό το προστατευτικό τείχος που ορθώνει ένας έφηβος ανάμεσα στον εαυτό του και τον κόσμο για να βρεις το ευαίσθητο και χαμογελαστό παιδί που πριν από όχι και τόσο πολλά χρόνια σε έκανε σφιχτές αγκαλιές .
Σε όποια ηλικία κι αν είναι τα βαφτιστήρια μας, μεγαλώνουν απίστευτα γρήγορα στα μάτια ενός νονού. Μπορεί να μην είμαστε οι βιολογικοί τους γονείς, αλλά δεν έχει σημασία: Έχουμε βάλει κι εμείς το λιθαράκι μας στην εξέλιξή τους. Έστω και για τα Χριστούγεννα, ας διεκδικήσουμε έναν πιο κεντρικό ρόλο στη ζωή τους. Τα δώρα αυτής της συναναστροφής θα είναι ανεκτίμητα, και για τις δυο πλευρές.