Φτιάχνουμε τα πιο νόστιμα και υγιεινά muffins με αλεύρι Μύλοι Αγίου Γεωργίου και φρούτα εποχής!

Εύα Ανυφαντή
Tue, 02/08/2022 - 12:16

Το απόγευμα, όταν επιστρέφουμε από την παραλία, συνήθως τα παιδιά θέλουν μια λιχουδιά. Και πώς να τους χαλάσουμε χατίρι αλλά να αποφύγουμε και το παγωτό; Γι' αυτό, αξιοποιούμε τα θρεπτικά και πεντανόστιμα φρούτα που προσφέρει άφθονα η εποχή... Κεράσια, ροδάκινα και νεκταρίνια ανακατεύονται με αλεύρι σίκαλης, βιολογικό αλεύρι, αλεύρι βρώμης και φυσικά το ονομαστό Αλεύρι Φαρίν απ των Μύλων Αγίου Γεωργίου και μετατρέπονται στα πιο νόστιμα και θρεπτικά muffins, ιδανικά και για πρωινό! 

Muffins σίκαλης με κεράσια - I love you cherry much! 

Θα χρειαστούμε: 

  • 140 (& 1 κ.σ.) γρ.αλεύρι Σίκαλης
  • 140 γρ.αλεύρι Βιολογικό για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ.κεράσια, χωρίς το κουκούτσι και ψιλοκομμένα (περίπου 200γρ ολόκληρα)
  • 1μικρή ώριμη μπανάνα, λιωμένη (50γρ μόνο η σάρκα)
  • 3αυγά
  • 100 γρ.γάλα καρύδας
  • 60 γρ.ελαιόλαδο
  • 60 γρ.μέλι
  • 2 κ.γ.μπέικιν πάουντερ
  • 1/3 κ.γ.μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ.χυμός λεμονιού
  • 1/4 βανίλια τόνκα, τριμμένη (προαιρετικά)

Για το frosting

  • 220 γρ.τυρί κρέμα
  • 400 mlκρέμα καρύδας κονσέρβα, παγωμένη
  • 2 κ.σ.σιρόπι σφενδάμου
  • 3 κ.σ.πολτοποιημένο κεράσι ή φράουλα

How to:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 180ᵒC. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το ελαιόλαδο με το μέλι.
  • Προσθέτουμε την πατημένη μπανάνα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα αυγά, τον χυμό λεμονιού και το γάλα και ανακατεύουμε ξανά.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε τα άλευρα, το μπέικιν, τη βανίλια και τη μαγειρική σόδα και τα ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε στο πρώτο μπολ, που περιέχει τα υγρά υλικά, το δεύτερο μπολ με τα στέρεα και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα μαστιχωτό λείο μείγμα.
  • Βάζουμε τη μία κουταλιά της σούπας αλεύρι στα κεράσια και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να καλυφθούν, σα να τα πανάρουμε. Προσθέτουμε στη ζύμη τα αλευρωμένα κεράσια και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
  • Με ένα κουτάλι μεταφέρουμε το μείγμα στις θήκες για muffins γεμίζοντας τες κατά τα 2/3. Ψήνουμε για 25 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε τα muffins να κρυώσουν.
  • Ετοιμάζουμε το frosting. Χωρίζουμε στην κρέμα καρύδας το στέρεο μέρος από το υγρό. Θα χρειαστούμε μόνο το στέρεο μέρος.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα. (Είναι έτοιμο όταν το μείγμα βρίσκεται στον κάδο και το σύρμα δημιουργεί πάνω "κύματα" με την περιστροφή του)
  • Μόλις είναι έτοιμο κρατάμε ένα μέρος από το frosting για να το ανακατέψουμε με τα πολτοποιημένα φρούτα.
  • Μεταφέρουμε το 1/2 frosting στη σακούλα ζαχαροπλαστικής με μία σπάτουλα. Συνεχίζουμε με το ροζ μείγμα και ολοκληρώνουμε το υπόλοιπο μισό frosting. Βάζουμε τη σακούλα ζαχαροπλαστικής με το frosting στο ψυγείο για μισή ώρα.
  • Γαρνίρουμε τα κρύα muffins με τη βοήθεια του κορνέ και στολίζουμε με φρέσκα κεράσια.
Το αλεύρι Σίκαλης είναι υψηλής διατροφικής αξίας γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες  ίνες και αποτελεί πηγή θειαμίνης. 

Tips:

  • Δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν τα 20 λεπτά γιατί τα muffins μας πιθανότατα θα ξεφουσκώσουν.
  • Από φούρνο σε φούρνο η θερμοκρασία διαφέρει οπότε τεστάρουμε βυθίζοντας μία οδοντογλυφίδα στο τέλος για να δούμε αν έχει ψηθεί. Αν η οδοντογλυφίδα βγει υγρή θέλει κι άλλο ψήσιμο.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε χάρτινες θήκες για cupcakes, είτε φόρμες σιλικόνης αλλά και να τα ψήσετε σε ένα ταψάκι με muffins. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε ταψάκι θα χρειαστεί να λαδώσετε και αλευρώσετε πολύ καλά κάθε θήκη και να αφήσετε τα muffins να κρυώσουν πολύ καλά πριν τα ξεφορμάρετε.
  • Αντί για κεράσια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φράουλες, μύρτιλα ή σμέουρα.
Το αλεύρι Βιολογικό για όλες τις χρήσεις, προέρχεται από πιστοποιημένα μαλακά σιτάρια βιολογικής γεωργίας.

Συνταγή: Little hands

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Muffins με ροδάκινα και νεκταρίνια - Deliciοus! 

Θα χρειαστούμε: 

  • 200 γρ.αλεύρι Φαρίν-απ
  • 115 γρ.αλεύρι Βρώμης
  • 125 γρ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 220 γρ.καστανή ζάχαρη ακατέργαστη
  • 180 γρ.ξινόγαλα
  • 2αυγά (θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 κ.γ.εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ.μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ.κανέλα
  • 1πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ.αλάτι
  • 3ροδάκινα ή νεκταρίνια κομμένα σε κύβους 1.3 εκ. (κρατάμε λίγη ποσότητα για να τα προσθέσουμε στο τέλος)

Για το crumble

  • 150 γρ.αλεύρι Βρώμης
  • 50 γρ.κρυσταλλική ζάχαρη
  • 50 γρ.καστανή ζάχαρη ακατέργαστη
  • 1/2 κ.γ.κανέλα
  • 70 γρ.ανάλατο βούτυρο λιωμένο

How to:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC . Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε το Φαρίν απ και το αλεύρι βρώμης, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
  • Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε με το mixer το βούτυρο για περίπου ένα λεπτό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμα. Συνεχίζουμε, προσθέτοντας τα αβγά και το ξινόγαλα εναλλάξ χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα χωρίς να το παρακάνουμε.
  • Στο μπολ με το αλεύρι αδειάζουμε το μίγμα με τα υγρά υλικά και με μια σπάτουλα κάνουμε αναδιπλούμενες κινήσεις μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Τέλος προσθέτουμε τα ροδάκινα, τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το εκχύλισμα βανίλιας και με τη σπάτουλα αναδιπλώνουμε – ανακατεύουμε απαλά.
  • Μοιράζουμε ισόποσα το μίγμα στις θήκες για muffin καλύπτοντας περίπου τα ¾.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για το crumble και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ώστε να θρυμματιστούν. Πασπαλίζουμε με 1 κ. γ το κάθε muffin προσθέτοντας τα υπόλοιπα ροδάκινα.
  • Τοποθετούμε τα muffins στο φούρνο μειώνοντας τη θερμοκρασία στους 190ᵒC. Ψήνουμε για 20 λεπτά ή έως ότου τα muffins πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και μια οδοντογλυφίδα που εισάγεται στο κέντρο βγαίνει καθαρή.
  • Αφήνουμε τα muffins να κρυώσουν για 5 λεπτά και στη συνέχεια τα αφαιρούμε από τις φόρμες.
Το Φαρίν-Απ  αποτελεί από το 1965 αναμφισβήτητα ένα από τα αγαπημένα άλευρα της Ελληνίδας νοικοκυράς και αυτό γιατί συνδυάζει ποιότητα και ευκολία.

Αν δεν χρησιμοποιήσουμε τα αντικολλητικά χαρτάκια για muffins τότε θα πρέπει να βουτυρώσουμε καλά τις θήκες στην ειδική φόρμα και να πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι όπως ακριβώς θα κάναμε και με ένα κέικ. Αν τα muffins τα θέλουμε περισσότερο τραγανά εξωτερικά τότε καλό είναι να τα ψήσουμε χωρίς τα αντικολλητικά χαρτάκια.

Tο αλεύρι Βρώμης περιέχει υψηλή διατροφική αξία γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες και β-γλυκάνες που συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. 

Συνταγή: Βικτώρια Γιανναρά

Μύλοι Αγίου Γεωργίου

Site: alevri.com

Facebook: alevri.com.gr

Instagram: myloiagiougeorgiou

Youtube: Μύλοι Αγίου Γεωργίου