Για πρώτη φορά ο εθνικός ύμνος στη νοηματική γλώσσα (plus: 7 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον εθνικό ύμνο)

Boom Team
Mon, 01/03/2021 - 15:56

Μέσα από ένα πολύ όμορφο και συγκινητικό βίντεο έχουμε πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τον εθνικό ύμνο “αποτυπωμένο” και στη Νοηματική. Το βίντεο, αποτελεί μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Διδασκόντων της Νοηματικής στην Ελλάδα, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Όπως δήλωσε η Αγάπη Δημοπούλου, μέλος του Δ.Σ. Του Συλλόγου, όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2020, όταν μια εκπαιδευτικός από το σχολείο κωφών Πεύκης είχε την ιδέα, κι αμέσως συγκροτήθηκε μια επιτροπή 18 ατόμων, που απαρτιζόταν από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, γλωσσολόγους και δασκάλους νοηματικής. Αξίζει να σημειωθεί πως το βίντεο πραγματοποιήθηκε με χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Βουλής των Ελλήνων. 

Ευκαιρία να θυμηθούμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον εθνικό μας ύμνο. Εσείς γνωρίζατε πως...

  • Πρόκειται για τις δύο πρώτες στροφές του ποιήματος "Ύμνος στην Ελευθερία". 
  • Ολόκληρο το ποίημα αποτελείται από 158 στροφές (632 στίχους) και κάθε στροφή από τέσσερις στίχους γραμμένους σε τροχαϊκό μέτρο, δύο οκτασύλλαβους και δύο επτασύλλαβους εναλλάξ.
  • Το ποίημα ξεκινά με προσφώνηση στην Ελευθερία-Ελλάδα.
  • Γράφτηκε στη Ζάκυνθο τον Μάιο του 1823, μέσα σε έναν μόλις μήνα, από τον Διονύσιο Σολωμό, ο οποίος τότε ήταν 25 ετών. 
  • Τυπώθηκε πρώτη φορά στο Μεσολόγγι το 1824, και μάλιστα σε δίγλωσση έκδοση με πεζή απόδοση στα Ιταλικά. 
  • Μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο Νικόλαο Μάντζαρο το 1828, ο οποίος υπήρξε επιστήθιος φίλος του Διονύσιου Σολωμού.
  • Σε επίσκεψή του στην Κέρκυρα το 1865, ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ άκουσε την εκδοχή για ορχήστρα πνευστών από την μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας και εντυπωσιάστηκε. Στη συνέχεια, με Βασιλικό Διάταγμα του Υπουργείου Ναυτικών χαρακτηρίστηκε «επίσημον εθνικόν άσμα» και διατάχθηκε η εκτέλεσή του «κατά πάσας τας ναυτικάς παρατάξεις του Βασιλικού Ναυτικού», ενώ ενημερώθηκαν και οι ξένοι πρέσβεις, ώστε να ανακρούεται και από τα ξένα πλοία στις περιπτώσεις απόδοσης τιμών προς τον Βασιλιά της Ελλάδος ή την Ελληνική Σημαία. Από τότε καθιερώθηκε ως εθνικός ύμνος της Ελλάδος. Το 1966 καθιερώθηκε και ως εθνικός ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

 

Με πληροφορίες από

Διονύσιος Σολωμός, Ύμνος εις την Ελευθερίας, εκδόσεις Πατάκη

Άπαντα Σολωμού, Ιστορικές εκδόσεις Λογοτεχνίας 

el.wikipedia.org