Γιατί τώρα είναι σπουδαιότερο από ποτέ να ενδυναμώσουμε τα κορίτσια μας

Γεωργία Καρκάνη
Wed, 26/10/2022 - 14:06

Η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών μοιάζει με δυστοπικό σενάριο που γίνεται πραγματικότητα: είναι γεμάτη από εγκλήματα κακοποίησης με θύματα μικρά παιδιά, ειδικά ανήλικα κορίτσια. Το γεγονός ότι τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα σε περιστατικά βίας, ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους σήμερα είναι σπουδαιότερο από ποτέ να τα ενδυναμώσουμε. Για την ακρίβεια ήταν ανέκαθεν σπουδαίο, αλλά οι σημερινές συνθήκες, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο, είναι αρκετά ώριμες για να το πετύχουμε.

Photo: Jeremy McKnight @ Unsplash

Κακοποίηση: Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ για τη Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού (11η Οκτωβρίου), μία στις τρεις γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, ενώ νέα δεδομένα καταδεικνύουν επιδείνωση της βίας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Η ενδυνάμωση είναι θεμελιώδης ώστε ένα κορίτσι να καταγγείλει μια κακοποιητική κατάσταση στην οποία ενδεχομένως βρίσκεται εγκλωβισμένο.

Human Trafficking: Αν πιστεύετε ότι η δουλεία ανήκει στο παρελθόν, πρέπει να ρίξετε μια ματιά σε στοιχεία του 2018 (Global Estimates of Modern Slavery), σύμφωνα με τα οποία οι άνθρωποι που ζουν σήμερα σε συνθήκες σύγχρονης δουλειάς υπολογίζονται παγκοσμίως σε 40 εκατομμύρια. Το πρόβλημα αφορά και την Ελλάδα, μάλιστα 6 στις 10 Ελληνίδες πιστεύουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της εμπορίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και παιδιών.

Εικόνα σώματος: Σχεδόν ένας στους τρεις εφήβους, σύμφωνα με βρετανικά στοιχεία του 2019, νιώθει αμηχανία έως και ντροπή για την εικόνα του σώματός του. Τέσσερις στους δέκα ανησυχούν για το σώμα τους εξαιτίας εικόνων που βλέπουν στα social media. Μια ακραία συνέπεια του body shaming βλέπουμε στην πρόσφατη περίπτωση της 14χρονης Γωγώς, που πέθανε από σπάνιες επιπλοκές βαριατρικής επέμβασης. Πιο κοινά, ωστόσο, προβλήματα είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η κατάθλιψη, το άγχος αλλά και οι διατροφικές διαταραχές.

Εκπαίδευση: Περίπου 66 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του 2017, δεν πηγαίνουν σχολείο  - και το ποσοστό ενδεχομένως να έχει αυξηθεί μετά την COVID-19. Στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι ένα στα 4 κορίτσια 15-19 ετών δεν απασχολούνται στην εκπαίδευση ή την κατάρτιση (το αντίστοιχο ποσοστό στα αγόρια της ίδιας ηλικίας είναι ένα στα 10). Στην Ελλάδα η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι ευρύτερη, ωστόσο κάποιες πληθυσμιακές ομάδες παραμένουν απομονωμένες. Όπως οι Ρομά, όπου στη χώρα μας, σύμφωνα με την έρευνα FRA MIDIS IΙ (2016), το ποσοστό παιδιών ηλικίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης που φοιτά στο σχολείο ανέρχεται σε 69%, ενώ τα περισσότερα το εγκαταλείπουν μετά τα δώδεκα χρόνια τους.

Photo: Klara Kulikova @ Unsplash 

Θετικές επιστήμες: Με αφορμή την 11η Φεβρουαρίου, μια ημέρα για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, τα Ηνωμένα Έθνη δημοσίευσαν διόλου ενθαρρυντικά στοιχεία, καθώς οι γυναίκες εκπροσωπούν το 33,33% των ερευνητών παγκοσμίως, ενώ σε ακαδημαϊκά ιδρύματα το 12% του επιστημονικού προσωπικού είναι γένους θηλυκού. Όσο για νέα επιστημονικά πεδία όπως η τεχνητή νοημοσύνη, μόλις μία στους πέντε επαγγελματίες είναι γυναίκα. Κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στις νέες γενιές, αλλά τα στερεότυπα υπάρχουν ακόμα. Δεν θα ήταν τέλειο τα κορίτσια που λατρεύουν τα μαθηματικά και τη φυσική να δέχονται την ίδια ενθάρρυνση με τα συνομήλικά τους αγόρια, αντί να ωθούνται από το περιβάλλον τους, έμμεσα ή άμεσα, προς πεδία που δεν τα ενδιαφέρουν τόσο αλλά εξακολουθούν να θεωρούνται πιο «γυναικεία»;

Μισθολογικό χάσμα: Μπορεί οι γυναίκες να έχουμε κάνει επαγγελματικά άλματα τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά συνεχίζουμε να υποαμειβόμαστε σε σχέση με τους άντρες. Όπως γράφει άρθρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι αποδοχές μας είναι κατά μέσο όρο 13% χαμηλότερες από αυτές των αντρών. Οι οικονομικές διεκδικήσεις ξεκινούν και από τη γυναικεία ενδυνάμωση: από την εμπιστοσύνη που χτίζουμε, ήδη από μικρά κορίτσια, στον εαυτό μας. 

Γυναικεία ηγεσία: Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι, όπως έγραψε το Forbes σε νέο άρθρο του, από τις 500 κορυφαίες εταιρείες της λίστας του Fortune μόλις το 8,8% έχει γυναίκες CEOs. Το λεγόμενο φαινόμενο της «γυάλινης οροφής» οφείλεται σε πολλούς παράγοντες -για παράδειγμα, μια γυναίκα δυσκολεύεται περισσότερο να βρει την ισορροπία μεταξύ μητρότητας και καριέρας- αλλά ανάμεσα σε αυτούς είναι και η χαμηλότερη αυτοεκτίμηση.

Πρέπει να πείσουμε τα κορίτσια μας ότι μπορούν να τα καταφέρουν σε ό,τι κι αν ονειρευτούν!