Χώρες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Boom Team
Mon, 01/02/2021 - 18:18
0 Comments

Κατόπιν πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη, και μετά από κινητοποίηση σε πρεσβείες και προξενεία της Ελλάδας ανά τον κόσμο, πολλά είναι τα εμβληματικά κτήρια που θα φωταγωγηθούν στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ευρώπη

Πολωνία

Το Προεδρικό Μέγαρο θα φωταγωγηθεί με τα ελληνικά χρώματα. Ο Έλληνας πρέσβης, Μιχαήλ Ευστράτιος Δαρατζίκης, ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών ότι «υπέβαλα ιδέα φωταγωγήσεως εμφόρτου ιστορίας και συμβολισμού Προεδρικού Μεγάρου (πρόσοψη)». Επιπλέον, πρόσθεσε πως ένας εκ των αξιωματούχων της προεδρίας θέλησε να μάθει ένα κεντρικό σύνθημα για την Ελληνική Επανάσταση και ο πρέσβης του πρότεινε το σύνθημα «για τη δική μας και τη δική σας ελευθερία», λόγια που είχε πει ο Πολωνός γιατρός Αλεξάντερ Κουζάνσκι ο οποίος έλαβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση.

Γερμανία

Το Γενικό Προξενείο του Μονάχου θα φωταγωγήσει συμβολικά στο χρώμα της ελληνικής σημαίας δύο εμβληματικά κτήρια, τα Προπύλαια και το Olympiaturm, ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Ρουμανία

Ακόμα μία χώρα που ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Ελλάδας και αποφάσισε να φωταγωγήσει με την ελληνική σημαία το πανεπιστήμιο Alexandru Ioan Cuza, στο οποίο υπάρχει και τμήμα Νεοελληνικών σπουδών.

Φινλανδία

Πραγματοποιήθηκε ήδη φωταγώγηση του ιστορικού κτηρίου που αποτελεί την έδρα του πρωθυπουργού της χώρας και βρίσκεται στην κεντρικότερη πλατεία της πρωτεύουσας του Ελσίνκι.

Ιρλανδία, η Λετονία αλλά και η Ιταλία ανταποκρίθηκαν επίσης ένθερμα στην πρόταση της Αθήνας. Στη Λετονία, μάλιστα, θα φωταγωγηθεί μεγάλο κτήριο ιστορικής σημασίας στις 23 Μαρτίου αντί για τις 25.

plus one: Στις Βρυξέλλες το διάσημο Manneken Pis θα ντυθεί εύζωνας. Το φημισμένο μπρούτζινο άγαλμα των Βρυξελλών που αναπαριστά ένα μικρό αγόρι να ουρεί σε ένα συντριβάνι, βρίσκεται κοντά στο δημαρχείο της πόλης και θα ντυθεί τσολιάς, σε μία ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία του Έλληνα πρεσβευτή του Βελγίου, Διονυσίου Καλαμβρέζου.

Αμερική

Εδώ οι δράσεις προς τιμή της Ελληνικής Επανάστασης αναμένεται να είναι πολλές! Το δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο θα φωτιστεί με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας από τις 19 έως τις 25 Μαρτίου, ενώ θα γίνει και έπαρση της σημαίας. Εκτός από πολλά ακόμη δημόσια κτήρια που αναμένεται να φωταγωγηθούν, ο εκπαιδευτικός οργανισμός College year in Athens και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδα, υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας της Ουάσινγκτον, συνεργάστηκαν για την οργάνωση μίας διαδικτυακής εκδήλωσης που είχε τίτλο «Η Ελλάδα του 1821 και η Αμερική. Μήνυμα ελευθερίας».

Καναδάς

Τιμώντας την Ελλάδα και τους χιλιάδες Έλληνες που ζουν εκεί, στο δημαρχείο του Βανκούβερ κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία. Ο δήμος της πόλης έχει υψώσει 56 σημαίες και παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, οι Έλληνες του Καναδά θα συγκεντρωθούν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Δημητρίου στα αυτοκίνητά τους για την πρωτότυπη αυτή παρέλαση.

Αυστραλία

Τέλος, η Αυστραλία η οποία ανήκει ούτως ή άλλως στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ελλάδας φωταγώγησε τη μαγευτική όπερα του Σίδνεϊ επίσης με τα χρώματα της γαλανόλευκης σημαίας. Την σχετική ανακοίνωση έκανε η πρωθυπουργός της Πολιτείας της Νότιας Ουαλίας, ενώ είναι αναμφίβολο πως σε αυτή την κίνηση συνέβαλε καθοριστικά η Ελληνίδα γερουσιαστής Σόφη Κότση, καθώς και οι εκατομμύρια Έλληνες ομογενείς.

 

Με πληροφορίες από το Πρώτο θέμα