Συνεχώς περνάει από το μυαλό σας η ιδέα να γράψετε το παιδί σας σε κάποια αθλητική δραστηριότητα όμως για κάποιον λόγο διστάζετε. Η αθλητική ψυχολόγος και ολυμπιονίκης ρυθμικής γυμναστικής, Βαρβάρα Μαγνησαλή σας βγάζει από το αδιέξοδο, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το παιδί σας πρέπει να ξεκινήσει σήμερα κιόλας κάποιο άθλημα, απαριθμώντας τα αμέτρητα οφέλη που θα έχει τη δυνατότητα να αποκομίσει από την εμπλοκή του στη δραστηριότητα αυτή.
Σωματικά οφέλη: ενίσχυση μυοσκελετικής υγείας, διατήρηση σωματικού βάρους και καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, πρόληψη ή καθυστέρηση εμφάνισης χρόνιων ασθενειών (πχ. καρδιοπάθεια, διαβήτης τύπου 2, οστεοπόρωση) είναι μόνο κάποια από τα αποδεδειγμένα ερευνητικά οφέλη της άσκησης.
Είτε αφορά ομαδικό ή ατομικό άθλημα, είτε κάποια άλλη μορφή συστηματικής άσκησης το τι θα κερδίσει ένα παιδί μέσα από τη συμμετοχή του ξεπερνά το σωματικό επίπεδο.
Ποια τα υπόλοιπα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η άσκηση στα παιδιά;
Εκπαιδευτικά οφέλη: η συστηματική φυσική άσκηση ενισχύει την ανάπτυξη και εξέλιξη των γνωστικών δεξιοτήτων καθώς επηρεάζει τη φυσιολογία του εγκεφάλου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συμμετοχή σε μια φυσική δραστηριότητα στην παιδική και εφηβική ηλικία συνδέεται με αυξημένες ακαδημαϊκές επιδόσεις καθώς βελτιώνεται η συγκέντρωση, η προσοχή, η μνήμη, η δημιουργικότητα και η δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων. Επιπρόσθετα, έχει διαφανεί ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που εμπλέκονται σε κάποια οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα εμφανίζουν καλύτερη συμπεριφορά στο σχολικό πλαίσιο.
Ψυχοσυναισθηματικά οφέλη: η συστηματική άσκηση ή η ενασχόληση με τον αθλητισμό συσχετίζεται με καλή ψυχική υγεία και ευεξία. Μελέτη έχει δείξει ότι τα παιδιά που δεν ασκούνται διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας μορφής ψυχικής διαταραχής συνδεδεμένης με άγχος ή κατάθλιψη. Τα σημαντικότερα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν τα παιδιά μέσω μιας φυσικής δραστηριότητας είναι:
♦ ενίσχυση αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης
♦ ενίσχυση αυτονομίας και την προσαρμοστικότητας
♦ καλύτερη διαχείριση χρόνου
♦ ικανότητα στοχοθεσίας και στοχοπροσήλωσης
♦ μείωση συναισθημάτων στρες
♦ δεξιότητα διαχείρισης συναισθημάτων (άγχος, θυμός κ.α.)
♦ ανάπτυξη ενσυναίσθησης
♦ ψυχική ανθεκτικότητα
♦ βελτίωση διάθεσης
Κοινωνικά οφέλη: τα παιδιά μέσω του αθλητισμού έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να μάθουν να δημιουργούν σχέσεις – με συνομήλικους και ενήλικες. Μαθαίνουν να συνεργάζονται, να μοιράζονται, να ηγούνται και να ακολουθούν, να κερδίζουν και να χάνουν. Μαθαίνουν ότι υπάρχουν κανόνες και συγκεκριμένη διαδικασία καθώς και συνέπειες. Τέλος, τους δίνεται η ευκαιρία να πάρουν τόσα μαθήματα ζωής που θα αποτελέσουν εφόδια για τη ζωή τους τώρα αλλά και στο μέλλον.
Φυσικά είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αθλητισμός δε συνεπάγεται αυτόματα θετικά οφέλη. Σημαντικό ρόλο κατέχει η συνέπεια, η δέσμευση, το προπονητικό περιβάλλον αλλά και η υποστήριξη του γονέα. Έχοντας εξασφαλίσει όλα αυτά, το παιδί μπορεί να επωφεληθεί είτε το θεωρείς «αθλητικό» είτε όχι. Μην ξεχνάς ότι η συμμετοχή στον αθλητισμό είναι δικαίωμα όλων!
Ευχαριστούμε θερμά τη Μαγνησαλή Βαρβάρα, Ψυχολόγο – Αθλητική Ψυχολόγο, MSc. και Ολυμπιονίκη Ρυθμικής Γυμναστικής, Αθήνα 2004 για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες
Website: www.sportpsychology.me