Δύο διαφορετικοί τοκετοί που οδηγούν στη γέννηση ενός μωρού! Όσο κι αν ευχόμαστε και προσπαθούμε για φυσιολογικό τοκετό, υπάρχουν περιπτώσεις που το μωράκι μας πρέπει να γεννηθεί τελικά με καισαρική τομή... Ας δούμε λοιπόν τις διαφορές τους!
#1. Διάρκεια και διαδικασία
ΦΤ: Η διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού είναι απρόβλεπτη. Συνήθως, στο πρώτο παιδάκι διαρκεί κατά μέσο όρο 12-18 ώρες. Η μέλλουσα μαμά παραμένει στην Αίθουσα Τοκετών και το έμβρυο παρακολουθείται συνεχώς προκειμένου να είμαστε βέβαιοι για την κατάστασή του. Στην τελευταία φάση του, στην εξώθηση, η μαμά πρέπει να σπρώξει και να συμμετάσχει ενεργά ώστε να βγει το μωρό και να το πάρει αμέσως στην αγκαλιά της.
ΚΤ: Η διάρκεια της καισαρικής τομής είναι συνήθως 30-45 λεπτά. Πραγματοποιείται στο χειρουργείο και δεν απαιτεί συμμετοχή της μαμάς, η οποία θα κάνει επισκληρίδιο και θα παρακολουθεί ούσα ξύπνια το χειρουργείο, χωρίς όμως να έχει οπτική επαφή. Μόλις γεννηθεί το μωράκι της, θα το πάρει αμέσως αγκαλίτσα.
#2. Πόνος
Και στους δύο τρόπους τοκετού εφαρμόζεται η επισκληρίδιος αναισθησία, που επιτρέπει στη μαμά να βιώσει τη γέννηση του μωρού της χωρίς πόνο. Στον φυσιολογικό τοκετό, η επισκληρίδιος πραγματοποιείται όταν οι πόνοι γίνουν έντονοι και προκαλούν δυσκολία στη μαμά. Στην καισαρική, γίνεται στο χειρουργείο λίγο πριν από την έναρξή της.
#3. Η παρουσία του μπαμπά
ΦΤ: Στον φυσιολογικό τοκετό ο μπαμπάς έχει τη δυνατότητα να είναι μαζί με τη μαμά σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
ΚΤ: Στην καισαρική τομή δεν είναι εφικτή η παρουσία του μέσα στο χειρουργείο.
#4. Skin to Skin
Η επαφή του μωρού με τη μητέρα άμεσα μετά τον τοκετό είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τους δύο!
ΦΤ: Μετά τον φυσιολογικό τοκετό, φέρνουν γρήγορα το μωρό στην αγκαλιά μας και μπορεί να ξεκινήσει ο θηλασμός.
ΚΤ: Πλέον, και μετά την καισαρική τομή είναι εφικτή η άμεση επαφή του μωρού με τη μητέρα. Η εφαρμογή της επισκληριδίου δίνει αυτή τη δυνατότητα και στις μανούλες της καισαρικής! Η μαμά έχει τις αισθήσεις της και δεν πονάει. Το μωρό δίνεται στην αγκαλιά της μαμάς μόλις γεννηθεί κατά τη διάρκεια της καισαρικής και, βέβαια, συνεχίζει να το κρατάει και μετά την έξοδο από το χειρουργείο, στην ανάνηψη, εφόσον το επιθυμεί.
#5. Θηλασμός
Ο τρόπος τοκετού δεν επηρεάζει τον θηλασμό. Η μόνη διαφορά στην περίπτωση της καισαρικής είναι πως το γάλα μπορεί να καθυστερήσει λίγο περισσότερο να έρθει σε σχέση με τον φυσιολογικό τοκετό. Το αν θα θηλάσει λοιπόν η νέα μανούλα εξαρτάται από την επιθυμία της και την επιμονή της, όχι από τον τρόπο τοκετού.
#6. Επιπλοκές
Οι περισσότεροι τοκετοί, φυσιολογικοί ή με καισαρική τομή, πραγματοποιούνται χωρίς προβλήματα και επιπλοκές. Ωστόσο, και στους δύο τρόπους τοκετού μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές, ευτυχώς όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και αντιμετωπίσιμες.
#7. Αποκατάσταση της μητέρας
ΦΤ: Η αποκατάσταση μετά τον φυσιολογικό τοκετό είναι άμεση, εφόσον δεν έχουν προκύψει επιπλοκές ή μεγάλοι τραυματισμοί στην περιοχή. Η μαμά σηκώνεται σχετικά γρήγορα και σιτίζεται κατευθείαν.
ΚΤ: Μετά την καισαρική τομή, η αποκατάσταση απαιτεί λίγο παραπάνω χρόνο. Η μαμά ενθαρρύνεται να σηκωθεί όσο γρηγορότερα μπορεί μετά το χειρουργείο και να περπατήσει. Ο μετεγχειρητικός πόνος αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με παυσίπονα. Εφόσον η μητέρα κινητοποιηθεί άμεσα, η σίτισή της ξεκινάει συνήθως μέσα σε 12 ώρες από την καισαρική.
#8. Κόστος
Σε αντίθεση με το παρελθόν, το κόστος μιας καισαρικής δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από έναν φυσιολογικό τοκετό. Ανεξάρτητα από το πλάνο τοκετού που έχετε, καλό είναι να συζητήσετε με τον γιατρό σας και για το ενδεχόμενο μιας καισαρικής, καθώς και να ενημερωθείτε και για το κόστος του μαιευτηρίου.
#9. Σεξ μετά τον τοκετό
Η σεξουαλική μας ζωή μπαίνει σε «άγνωστα νερά» μετά τον ερχομό του μωρού μας και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από το είδος του τοκετού.
ΦΤ: Έπειτα από έναν φυσιολογικό τοκετό, ο κόλπος έχει υποστεί τραύμα το οποίο έχει αποκατασταθεί χειρουργικά. Ωστόσο, η ικανότητα επούλωσης και αποκατάστασης του κόλπου είναι εξαιρετική και, συνήθως, ύστερα από έναν μήνα η επούλωση έχει ολοκληρωθεί.
ΚΤ: Στην περίπτωση της καισαρικής τομής δεν υπάρχει τραυματισμός του κόλπου. Και στις δύο περιπτώσεις η «επάνοδος» στη σεξουαλικότητα χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Οι πρώτες επαφές, ανεξάρτητα από τον τρόπο τοκετού, μπορεί να είναι δύσκολες και επώδυνες. Ο θηλασμός έχει αποτέλεσμα την ελάττωση των οιστρογόνων, γεγονός που καθιστά τον κόλπο λιγότερο ελαστικό. Η κούραση, η αϋπνία αλλά και το άγχος της εικόνας του σώματός μας παίζουν εξίσου ρόλο στη «δυσκολία» επανόδου στη σεξουαλική ζωή.
#10. Η ψυχολογία της μαμάς...
Οι περισσότερες μανούλες προσδοκούν και εύχονται έναν φυσιολογικό τοκετό. Κάποιες γνωρίζουν πριν από τον τοκετό πως θα γεννήσουν με καισαρική τομή λόγω συγκεκριμένων ενδείξεων και επιπλοκών, ενώ άλλες από προσωπική επιθυμία. Μερικές όμως οδηγούνται σε καισαρική ενώ ξεκίνησαν για φυσιολογικό τοκετό...
Όπως κι αν τελικά γεννήσετε, μία είναι η ευχή και ένα το συναίσθημα: Να έχετε έναν καλό και ασφαλή τοκετό που θα φέρει το μωρό σας στην αγκαλιά σας και θα γεμίσει τη ζωή σας με ευτυχία και αγάπη! Με το καλό λοιπόν!
Ευχαριστούμε θερμά τη Μαιευτήρα-Χειρουργό Γυναικολόγο Μαριλία Νικολαΐδου, MD, MSc.