Η συνταγή είναι αλάνθαστη, δοκιμασμένη και με εγγυημένο αποτέλεσμα. Πάρτε μολύβι και χαρτί: Υλικά σε θερμοκρασία οικογενειακής κουζίνας και να έχουν ζυγιστεί απαραιτήτως από παιδικά χεράκια, μαμαδίστικη φαντασία – όσο πάρει, μία πρέζα χριστουγεννιάτικη μαγεία, πολλές δόσεις από χριστουγεννιάτικα τραγούδια ανακατεμένα με παιδικά γελάκια, αλεύρι Φαρίν-Απ των Μύλων Αγίου Γεωργίου. Ακολουθήστε τη συνταγή κατά γράμμα και θα έχετε σίγουρη επιτυχία!
#1 Χριστουγεννιάτικο κέικ κάστανο
Μπορεί να μη χαρίζουμε κάστανα… τα βάζουμε στο κέικ όμως!
Χρόνος προετοιμασίας: 15' | Χρόνος μαγειρέματος: 45' | Μερίδες: 10
Θα χρειαστείτε: 300 γρ. αλεύρι Φαρίν-Απ Μύλοι Αγίου Γεωργίου | 75 γρ. σπορέλαιο | 75 γρ. ελαιόλαδο | 200 ml χυμό πορτοκάλι | 150 γρ. κρέμα κάστανο | 100 γρ. αμύγδαλα, αλεσμένα σε σκόνη | 100 γρ. ζάχαρη άχνη | 12 μαρόν γλασέ, ψιλοκομμένα | 5 μαρόν γλασέ, ολόκληρα, για στόλισμα | λίγο βούτυρο, για τη φόρμα
Για το γλάσο: 100 γρ. κουβερτούρα | 40 γρ. βούτυρο | ½ κ.σ. μέλι
How-to: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC, στον αέρα. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και την κρέμα κάστανο και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, τα αμύγδαλα σε σκόνη και τα ψιλοκομμένα μαρόν γλασέ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά. Έπειτα βάζουμε το μείγμα στη φόρμα, αφού την έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει, και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Όσο ψήνεται το κέικ ετοιμάζουμε το γλάσο. Σπάμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και, μαζί με το βούτυρο και το μέλι, τα λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύοντας συνέχεια. Όταν το γλάσο γίνει λείο και ομοιογενές, το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αφού βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, αφήνουμε 10′ να κρυώσει και γαρνίρουμε με το γλάσο και τα μαρόν γλασέ.
#2 Χριστουγεννιάτικο κυπριακό κέικ
Με όλες τις μυρωδιές και τα αρώματα από το νησί της Αφροδίτης!
Χρόνος προετοιμασίας: 15' | Χρόνος μαγειρέματος: 45' | Μερίδες: 10
Θα χρειαστείτε: 300 γρ. αλεύρι Φαρίν-Απ Μύλοι Αγίου Γεωργίου | 80 γρ. καστανή ζάχαρη | 5 αυγά | 170 γρ. λιωμένο βούτυρο | 30 ml κονιάκ | 1 πορτοκάλι (χυμό & ξύσμα) | 50 γρ. σταφίδες | 50 γρ. αμύγδαλα | 50 γρ. καρύδια | 1 κ.γ. κανέλα | 1 κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο | 1 κ.γ. ανθόνερο | 1 κ.γ. τζίντζερ | 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο | 6 κομμάτια γλυκό περγαμόντο | 6 κομμάτια γλυκό κυδώνι | ½ φλ. κεράσια, γλασαρισμένα | 100 ml γάλα | 1 κ.γ. σόδα
Για το γλάσο: 150 γρ. ζάχαρη άχνη | 2 κ.σ. γάλα | ½ κ.γ. υγρή βανίλια
How-to: Πλένουμε και στεγνώνουμε το περγαμόντο και το κυδώνι. Τα κόβουμε σε κυβάκια μαζί με τα κεράσια και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με το κονιάκ. Ψιλοκόβουμε και τα αμύγδαλα με τα καρύδια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC, στον αέρα. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, το αλεύρι, το γάλα, τη σόδα, τα μπαχαρικά, το ανθόνερο, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς με τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε για μία ώρα περίπου. Για το γλάσο, ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη άχνη με το γάλα και την υγρή βανίλια, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Αφού έχει ψηθεί το κέικ και το έχουμε αφήσει να κρυώσει για 10 λεπτά, περιχύνουμε με το γλάσο.
#3 Stollen
Τρώμε ένα κομμάτι και… προσγειωνόμαστε στο Μόναχο!
Χρόνος προετοιμασίας: 15' | Χρόνος μαγειρέματος: 45' | Μερίδες: 10
Θα χρειαστείτε: 500 γρ. αλεύρι Φαρίν-Aπ Μύλοι Αγίου Γεωργίου | 200 γρ. βούτυρο σε κομμάτια | 200 γρ. ζάχαρη άχνη | 2 αυγά | 200 ml γάλα | 1 κ.γ. κάρδαμο | 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο | 50 γρ. σταφίδες | 100 γρ. φιλέ αμυγδάλου | 100 γρ. cranberries | 50 γρ. κονιάκ | ξύσμα από 1 πορτοκάλι | πάστα αμυγδάλου (μάρτσιπαν) | ζάχαρη άχνη, για γαρνίρισμα
How-to: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και τα αυγά. Προσθέτουμε το γάλα και μετά το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά, το κονιάκ, τις σταφίδες, τα cranberries, το φιλέ αμυγδάλου και το αλεύρι και ανακατεύουμε. Χτυπάμε με το φτερό μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Για να δέσει, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 45 λεπτά στο ψυγείο. Έπειτα, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, απλώνουμε πάνω στον πάγκο κάθε κομμάτι και το ανοίγουμε με τα δάχτυλα σε φύλλο πάχους 2 εκ. περίπου. Στη μέση βάζουμε από μία μπάρα μάρτσιπαν και τυλίγουμε τη ζύμη γύρω από αυτό. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα τα δύο κομμάτια stollen και τα αφήνουμε να ψηθούν για 55-60 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC. Τέλος, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
BOOM Note: Για περισσότερες λαχταριστές & γιορτινές συνταγές, επισκεφθείτε το https://alevri.com/ana-peristasi/hristoygenna
Μύλοι Αγίου Γεωργίου
Facebook: www.alevri.com
Instagram: @myloiagiougeorgiou
Pinterest: @myloiagiougeorgiou
YouTube: Μύλοι Αγίου Γεωργίου
Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο 10ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online
πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!