Κορωνοϊός | 5 ερωτήσεις που θέλει να κάνει κάθε μαμά στον παιδίατρο.

Μυρτώ Κάζη
Thu, 12/03/2020 - 11:46

Η αγωνία όλων μας για τον κορωνοϊό είναι δεδομένη και για το λόγο αυτό συναντήσαμε την παιδίατρο Κατερίνα Κατσιμπάρδη και της ζητήσαμε να μας απαντήσει σε 5 απορίες που φαίνεται να έχει κάθε γονιός! 

 #1 Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Ο κορωνοϊός ανήκει σε μία ομάδα ιών που κατά κύριο λόγο προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα, από κοινό κρυολόγημα έως σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS-CoV).  Η μετάδοσή του γίνεται κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από το φτάρνισμα, τον βήχα ή την εκπνοή καθώς επίσης και με την προσωπική επαφή (για παράδειγμα άγγιγμα χεριών) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, ενώ ο χρόνος επώασης της λοίμωξης από τον κορωνοϊό φαίνεται να κυμαίνεται από 2-14 μέρες. 

#2 Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοήσω ως γονιός:

Αν το παιδί σας παρουσιάσει συμπτώματα που αφορούν στην αναπνευστική οδό, όπως πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί καταβολή, μυαλγίες και αρθραλγίες ή συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως διαρροϊκές κενώσεις, κοιλιακό άλγος, ναυτία ή εμέτους. Σε κάθε περίπτωση αν σας προβληματίζει κάποιο σύμπτωμα του παιδιού σας θα πρέπει να καλέσετε αμέσως τον παιδίατρό σας για να σας κατευθύνει. 

#3 Διαβάζω ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν. Ισχύει αυτό;

Πράγματι, τα παιδιά μπορούν να μολυνθούν αλλά εμφανίζουν πιο ήπια συμπτώματα και επιπλοκές. Μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά κάτω των δέκα ετών που εκτίθενται στον ιό έχουν σχεδόν τον ίδιο κίνδυνο να μολυνθούν σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους. Επίσης, από τα μικρά παιδιά που περιλαμβάνονταν στην ομάδα των στενών επαφών των ασθενών, το 7% διαγνώστηκαν στη συνέχεια με τον ιό, έναντι 8% μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί ο ρόλος των παιδιών στην αλυσίδα μετάδοσης. Δεδομένου ότι πρόκειται για έναν νέο ιό που καθημερινά μαθαίνουμε πως αντιδρά, δεν μπορούν να αποκλεισθούν επιπλοκές ακόμη και στα παιδιά. Σοβαρές επιπλοκές, όπως οξύ αναπνευστικό σύνδρομο ή σηπτικό σοκ έχουν αναφερθεί σποραδικά σε παιδιά. Πρόσφατα αναφέρθηκαν θάνατοι και σε παιδιά, ενώ έως τώρα πιστεύαμε ότι είναι σχεδόν μηδενική η θνητότητα στις ηλικίες αυτές.

#4 Ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να εφαρμόσω στο σπίτι μας;

Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια σε τακτά χρονικά διαστήματα με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να το κάνουν τραγουδώντας το αλφάβητο ή κάποιο τραγουδάκι. Eάν δεν είναι εφικτή η χρήση σαπουνιού, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντισηπτικό.

Τα παιδιά πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν από κάθε γεύμα (ακόμη και σνακ), μετά τη χρήση της τουαλέτας, όταν φταρνιστούν ή βήξουν και κάθε φορά που θα μπουν μέσα στο σπίτι μετά από παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο.

Αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).

Αν μας προβληματίσει κάτι, απευθυνόμαστε αμέσως στον παιδίατρό μας.

Μένουμε σπίτι!

#5 Να φορέσουμε μάσκες;

Μάσκα φοράνε μόνο όσοι είναι άρρωστοι και θέλουν να προστατεύσουν τους γύρω τους. Αν δεν είστε άρρωστοι δεν χρειάζεται να φορέσετε μάσκα, άλλωστε είναι σημαντικό να μην στερήσουμε είδη πρώτης ανάγκης από τα νοσοκομεία και τους θεράποντες ιατρούς που τα έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και το Αμερικανικό Κέντρο Αντιμετώπισης Λοιμώξεων (CDC) μόνο τα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι έρχονται σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, καθώς και το ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό και όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία, ιατρεία, χώρους υγείας, θα πρέπει να φορούν μάσκες. 
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε τη μάσκα και να καταλάβουμε ότι δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο. 

Επίσης, εν μέσω πανδημίας είναι σημαντικό να μην στερήσουμε είδη πρώτης ανάγκης, όπως οι μάσκες, από τα νοσοκομεία και τους θεράποντες ιατρούς που τα έχουν ανάγκη.

Κατερίνα Κατσιμπάρδη 

Παιδίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ

FB : paidiatroskatsibardi/