Η περίπτωση του 12χρονου από τη Μυτιλήνη που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα με C-130 καθώς υπέστη πνευμονική εμβολή λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού, και νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, κυριάρχησε στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση για τους εμβολιασμούς στο υπουργείο Υγείας.
Οι γιατροί του Παίδων, μετά την ολοκλήρωση των απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων, συσχέτισαν την ήπια λοίμωξη Covid-19 που είχε εμφανίσει προ 15νθημέρου το αγόρι με το σύνδρομο MIS-C, το οποίο έχει οριστεί από τον ΠΟΥ ως ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Σύμφωνα με έρευνα του Michael Levin, καθηγητή παιδιατρικής και υγείας του παιδιού στο Imperial College του Λονδίνου, το σύνδρομο εμφανίζεται δύο με τέσσερις εβδομάδες αφού τα παιδιά προσβληθούν από τον κορωνοϊό. Οι πρώτες αναφορές ενός τέτοιου συνδρόμου στα παιδιά εμφανίστηκαν την άνοιξη του 2020. Περισσότερο από το 80% των παιδιών εμφανίζουν γαστροεντερικές ενοχλήσεις (πόνο στην κοιλιά, ναυτία, εμετούς ή διάρροια) και πολλά εξανθήματα, κυρίως όσα ήταν κάτω των 5 ετών. Τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν πυρετό, συχνά για περισσότερες από τέσσερις ή πέντε ημέρες.
Σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, απάντησε πως πάνω από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν από το σύνδρομο MIS-C, 50 από τα οποία έχουν έχουν επιβεβαιωμένη διάγνωση και άλλα τα οποία έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να αποδοθεί σε MIS-C. «Ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών ήταν ακριβώς αυτή η σοβαρή κατάσταση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που δεν αφήνει κανένα σύστημα του οργανισμού να μη συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Με τη θεραπευτική αντιμετώπιση, δεν είχαμε θανατηφόρα έκβαση, απ' όσα γνωρίζουμε. Αυτό το γεγονός, πάντως, δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός στα παιδιά, ώστε να αποφύγουν αυτό το σύνδρομο», συμπλήρωσε
Τι είπε για την 3η δόση στα παιδιά
Για τους εμβολιασμούς παιδιών, η κα. Θεοδωρίδου ανέφερε πως υπάρχουν προβληματισμοί, καθώς η ανοσοαπάντηση στα παιδιά 5-12 ετών δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιητική και αναμένεται τροποποίηση δοσολογίας και χορήγηση τρίτης δόσης. Αν υπάρξουν βελτιωμένα αποτελέσματα, θα σκεφτούν επέκταση σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Μελέτη στο Ισραήλ υπογραμμίζει πως ο εμβολιασμός των γονέων μειώνει τη διασπορά στα νοικοκυριά και προστατεύει τα μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα. «Ακόμα και μετά από νόσηση, οι δύο δόσεις απαιτούνται για την προστασία των παιδιών», κατέληξε.
Με πληροφορίες από protothema.gr και iefimerida.gr