Μαμά, τι θα φάμε σήμερα; | Guest chef η Ντίνα Νικολάου

Boom Team
Sat, 20/08/2022 - 07:49

Είναι η «πρέσβειρα» της ελληνικής κουζίνας στο Παρίσι και η πορεία της είναι γεμάτη αλλεπάλληλες διακρίσεις και διεθνείς βραβεύσεις. Μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία, έχει γράψει πάνω από 10 βιβλία μαγειρικής και κατά καιρούς έχει «νοστιμίσει» τα περισσότερα από τα ελληνικά τηλεοπτικά πλατό. Κυρίες και κύριοι, μαμάδες και παιδιά, η Ντίνα Νικολάου μας έδωσε τις πιο λαχταριστές και υγιεινές συνταγές με άρωμα καλοκαιριού! Bon appétit!

Κέικ με βερίκοκα και γλάσο σοκολάτας Και μάγουλο βερίκοκο, ρίκο, ρίκο, ρίκοκο

Ο πιο ευφάνταστος τρόπος να εντάξουμε στο κέικ έναν από τους πρωταγωνιστές του καλοκαιριού!

Υλικά

• 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο, αλλά χωρίς να κάψει, και 2 κουτ. σούπας επιπλέον, μαλακωμένο

• 250 γρ. βερίκοκα (ζυγισμένα καθαρισμένα, χωρίς τα κουκούτσια), κομμένα σε φέτες

• 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

• 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά

• 180 γρ. ζάχαρη

• 170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

• 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

• 2 κουτάκια σκόνη βανίλιας

• 70 γρ. φιλέ αμυγδάλου, καβουρδισμένο ελαφρώς στο γκριλ για 2-3 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει

Για την επικάλυψη

• 250 γρ. κουβερτούρα 60-70% κακάο, σπασμένη σε κομμάτια

• 35 γρ. αγελαδινό βούτυρο

• 4 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο, κατά προτίμηση σπιτική

Εκτέλεση

• Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ελαφρώς και αλευρώνω μια μέτρια στρογγυλή ή μακρόστενη φόρμα του κέικ.

• Σε αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνω τις 2 κουταλιές σούπας μαλακωμένο βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνω τα κομμένα βερίκοκα. Τα σοτάρω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα και τα πασπαλίζω με την καστανή ζάχαρη. Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα βερίκοκα. Αποσύρω από τη φωτιά, τα αδειάζω σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αφήνω να κρυώσουν.

• Σε ένα μπολ, με το μίξερ χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα. Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Ανακατεύω μέχρι να ενωθούν καλά.

• Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύω και ρίχνω τα καραμελωμένα βερίκοκα και το φιλέ αμυγδάλου. Ανακατεύω ξανά απαλά και αδειάζω το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα.

• Ψήνω το κέικ για 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.

Για την επικάλυψη:

• Λιώνω τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνω να κρυώσει τόσο ώστε να τη νιώθω ζεστή στα χείλη μου χωρίς να καίγομαι (αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, η ένδειξη πρέπει να δείξει 35-38°C).

• Προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω καλά, μέχρι να λιώσει.

• Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω τη μαρμελάδα για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει ημίρρευστη.

• Βγάζω το κέικ από τον φούρνο, το αφήνω να κρυώσει για 5 λεπτά μόνο και το ξεφορμάρω επάνω σε μια σχάρα.

• Όσο είναι ακόμη πολύ ζεστό, με ένα πινέλο το αλείφω με τη ζεστή μαρμελάδα, καλύπτοντας και τα πλαϊνά του.

• Αφήνω τη μαρμελάδα να κρυώσει ελαφρώς και να σφίξει, και περιχύνω το κέικ με τη λιωμένη κουβερτούρα, την οποία απλώνω με μια σπάτουλα σε όλη την επιφάνειά του. Το αφήνω να κρυώσει πριν σερβίρω.

Extra tip: Αντί για βερίκοκα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νεκταρίνια ή ροδάκινα. Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή κουβερτούρα με σοκολάτα γάλακτος. Θα λιώσουμε μαζί τις δύο σοκολάτες.

Σπιτικά μπέργκερ

Τα λατρεύουν μικροί-μεγάλοι, εκτός από ακαταμάχητα, είναι κι ένα πλήρες γεύμα, αφού έχει και ψωμί, και κρέας, και σαλατικά, κι εμείς τα παρουσιάζουμε στην πιο υγιεινή και νόστιμη εκδοχή τους!

Υλικά

• 40 ml ελαιόλαδο

• 3 σκελίδες σκόρδο (ή λιγότερες), ψιλοκομμένες

• 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, κατά προτίμηση άπαχο (από νουά ή τρανς)

• 400 γρ. κιμά χοιρινό, από κιλότο ή στρογγυλό • 4 φέτες χωριάτικο ψωμί (την ψίχα μόνο), κατά προτίμηση μπαγιάτικες, μουσκεμένες για 2-3 λεπτά σε νερό και καλά στυμμένες με το χέρι

• 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή

• 1 κουτ. σούπας κέτσαπ, κατά προτίμηση βιολογική

• 1 φλ. τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα

• 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά

• λίγη ξερή ρίγανη (ή θυμάρι), τριμμένη

• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

• Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το σκόρδο για ½ λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του, χωρίς να ροδίσει. Αποσύρω από τη φωτιά και, προαιρετικά, αφαιρώ το σκόρδο με ένα πιρούνι. Αφήνω το αρωματισμένο λάδι να κρυώσει.

• Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα δύο είδη κιμά και τα ανακατεύω καλά με τα χέρια μου. Προσθέτω το αρωματισμένο ελαιόλαδο του τηγανιού, το στυμμένο ψωμί, τη μουστάρδα, την κέτσαπ, την κεφαλογραβιέρα, τα αυγά, τη ρίγανη (ή το θυμάρι), αλάτι, πιπέρι και ζυμώνω καλά με τα χέρια μου για 3-4 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και αφράτο.

• Σκεπάζω το μπολ με μία διάφανη μεμβράνη και βάζω το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο, ώστε, αφενός να σφίξει και να πλάθεται εύκολα, αφετέρου για να αναμειχθούν τα αρώματά του.

• Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά μαζί με τη σχάρα του φούρνου (πρέπει να κάψει καλά για να μην κολλήσουν επάνω της τα μπιφτέκια).

• Βγάζω το μείγμα από το ψυγείο και το χωρίζω σε 5-6 ίσα μέρη. Πλάθω το καθένα σε μπιφτέκι, στρογγυλό και αφράτο, το οποίο πιέζω απαλά με τις παλάμες για να πλατύνει λίγο.

• Λαδώνω ελαφρώς την καυτή σχάρα και βάζω επάνω της τα μπιφτέκια. Την τοποθετώ σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου, κοντά στις αντιστάσεις του γκριλ. Μία θέση πιο κάτω τοποθετώ ένα ταψί για να συγκεντρωθούν τυχόν υγρά που στάζουν από τα μπιφτέκια.

• Ψήνω για 5-6 λεπτά, μέχρι η επάνω επιφάνεια των μπιφτεκιών να ροδίσει. Τα γυρίζω με προσοχή και τα ψήνω για άλλα 5-6 λεπτά. Αν στο διάστημα αυτό παραμένουν κοκκινωπά ή ροζ στο εσωτερικό τους, τα ψήνω λίγα λεπτά επιπλέον. Τα σερβίρω αμέσως.

Σπιτική σάλτσα για μπέργκερ, φίνα, σαν μαγιονέζα, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!

• Βράζω 2 αυγά για 4 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση το νερό.

• Τα καθαρίζω και παίρνω μόνο τους κρόκους, οι οποίοι είναι ελαφρώς μελάτοι στο κέντρο και τελείως σφιχτοί κοντά στο ασπράδι.

• Τους βάζω σε ένα μπολ, τους λιώνω με ένα πιρούνι και προσθέτω 2 κουταλιές απαλή μουστάρδα και 3 κουταλιές ξίδι από λευκό κρασί. Ανακατεύω και προσθέτω ½ κουταλάκι καστανή ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

• Χτυπάω πολύ καλά με το πιρούνι και, σταδιακά, ρίχνω 150 ml ελαιόλαδο (ή καλής ποιότητας ελληνικό ηλιέλαιο, ιδανικό για σάλτσες σαν μαγιονέζες) σε αργή ροή, συνεχίζοντας το ασταμάτητο ανακάτεμα, ώστε η σάλτσα να γίνει λεία και πυκνή, σαν κρέμα.

• Προσθέτω 2 φρέσκα κρεμμυδάκια και 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, όλα ψιλοκομμένα.

• Ανακατεύω με ένα κουταλάκι, σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο μέχρι να σερβίρω.

Πρόταση σερβιρίσματος: Ανοίγω στη μέση 5-6 αφράτα ψωμάκια και σε κάθε μισό ψωμάκι βάζω από 1 μπιφτέκι. Σκεπάζω με 1-2 τρυφερά φύλλα μαρουλιού ή με 1 μεγάλη, στρογγυλή φέτα ντομάτας και συμπληρώνω όποιο άλλο υλικό μου αρέσει: πίκλες σε λεπτά φετάκια, ροδέλες κρεμμυδιού (ωμού ή τηγανισμένου), 1 φέτα τυρί για τοστ (κατά προτίμηση ελληνικό κασέρι) κ.ά. Αλείφω τα άλλα μισά ψωμάκια με τη σάλτσα για μπέργκερ και τα σκεπάζω. Έτοιμα για σερβίρισμα!

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο καλοκαιρινό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!

www.dinanikolaou.gr

Fb: Dina Nikolaou

Insta: @dina.nikolaou

Youtube: Dina Nikolaou